Οι στρατηγικοί «άσοι» του K. Καραμανλή

Οι στρατηγικοί «άσοι» του K. Καραμανλή

5' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την άμεση επιστροφή του κ. Δημ. Αβραμόπουλου, αλλά παράλληλα και την ανακοίνωση των προγραμμάτων Υγείας και Οικονομικών, θα απαντήσει τις αμέσως προσεχείς ημέρες η Ρηγίλλης στο «επιχειρούμενο επικοινωνιακό σοκ της κοινής γνώμης», όπως περιέγραψε υψηλόβαθμο στέλεχος της Ν.Δ. «την τελευταία απόπειρα σωτηρίας του ΠΑΣΟΚ». O πρώην δήμαρχος Αθηναίων δεν είναι μάλλον τυχαίο ότι ανέστειλε ένα προγραμματισμένο ταξίδι που είχε για τις Ηνωμένες Πολιτείες και, επομένως, πολλοί θεωρούν ότι η πρόσκληση επιστροφής του ενδέχεται να ανακοινωθεί ακόμη και εντός της εβδομάδος. Με εντυπωσιακό τρόπο σκοπεύουν στη Ρηγίλλης να ανακοινώσουν και το πρόγραμμα της Υγείας και για τον λόγο αυτό ήδη έχει προγραμματισθεί ειδική ημερίδα την προσεχή Τετάρτη. Παράλληλα, ήδη λέγεται ότι έχουν εξευρεθεί τα επικοινωνιακά σλόγκαν του οικονομικού προγράμματος -θα ανακοινωθεί στα τέλη του μηνός- και τα οποία, όπως υποστηρίζουν με νόημα στελέχη του πολιτικού σχεδιασμού, θα αιφνιδιάσουν «το αντίπαλον δέος».

Πιο ασαφή θεωρούνται τα πράγματα για την επιστροφή του Αντώνη Σαμαρά, καθώς υπάρχουν εισηγήσεις να του προταθεί η θέση του επικεφαλής της Ν.Δ. στις ευρωεκλογές, ενώ ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος δήλωσε εμμέσως πλην σαφώς παρών αν το τηλέφωνό του «χτυπήσει» από τη Ρηγίλλης. H παρατεταμένη σιωπή ωστόσο του κ. Καραμανλή για τους εκτός των τειχών της Ν.Δ. δεν επιτρέπει επί του παρόντος ασφαλείς προβλέψεις, αν και εκτιμάται ως βέβαιο ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως έχει σε ανύποπτο χρόνο λάβει τις αποφάσεις του και απλώς αναμένει την κατάλληλη στιγμή για να τις ανακοινώσει…

Ψύχραιμοι εμφανίζονται και οι στενοί συνεργάτες του προέδρου της Ν.Δ., που εκφράζουν την πεποίθησή τους ότι οι τελευταίες εξελίξεις στο κυβερνών κόμμα δεν είναι ικανές να αναστρέψουν το δυσμενές κλίμα για την κυβέρνηση. Ακόμη και οι ενδείξεις των νέων σημερινών δημοσκοπήσεων, που ήταν γνωστές στη Ν.Δ. από τα μέσα της εβδομάδας, κάθε άλλο παρά έμοιαζαν να ανησυχούν το περιβάλλον του κ. Καραμανλή, αν και επιβεβαίωναν πως η «ψαλίδα» στην πρόθεση ψήφου κλείνει. Και τούτο, διότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως φέρεται να εκτιμά ότι η δυναμική που δημιουργήθηκε από τα Μέσα Ενημέρωσης στο πρόσωπο του κ. Γ. Παπανδρέου όχι μόνον δεν θα έχει συνέχεια, αλλά θα αρχίσει να ανατρέπεται όταν ο σημερινός υπουργός Εξωτερικών κληθεί εκ των πραγμάτων να αποκαλύψει με τρόπους και πώς θα επιτύχει την πλήρη μετάλλαξη που επαγγέλλεται ότι θα επιφέρει στην κυβερνώσα παράταξη.

Μετριοπαθής στρατηγική

Για τους λόγους αυτούς προφανώς ο πρόεδρος της Ν.Δ., παρά το γεγονός ότι τα φώτα της δημοσιότητας εστιάζονται τις τελευταίες ημέρες στις πρώτες ηγετικές εμφανίσεις του κ. Παπανδρέου, επέμεινε στην πιστή τήρηση της μετριοπαθούς στρατηγικής που ακολουθεί όλους τους τελευταίους μήνες. Ακόμη και στην πρώτη τηλεοπτική συνέντευξη, που παραχώρησε στον ALPHA και στον Νίκο Χατζηνικολάου, προτίμησε να αποφύγει κινήσεις και δηλώσεις που θα χαρακτηρίζονταν εντυπωσιακές και έκρινε σκόπιμο να αναδείξει εκ νέου τα καθημερινά προβλήματα των πολιτών, τα οποία, κατά τον ίδιο, θα κρίνουν το αποτέλεσμα των εκλογών. Δεν είναι καθόλου τυχαίο, επίσης, ότι ο κ. Καραμανλής μέχρι στιγμής αποφεύγει επιμελώς κάθε προσωπική αναφορά στον υπουργό Εξωτερικών, πόσω μάλλον απαξιωτικού χαρακτήρα, όπως έπραττε μέχρι τώρα στις αναφορές του προς τον κ. Σημίτη. Και τούτο, διότι αντιλαμβάνεται προφανώς πως η πλήρης απουσία θέσεων που καταλογίζουν πολλοί στον κ. Παπανδρέου για τα μείζονα προβλήματα της χώρας, ενδέχεται υπό ορισμένες συνθήκες να μετατραπεί και στο ισχυρότερο όπλο του. O λόγος είναι προφανής: Μπορεί μεν ο υπουργός Εξωτερικών να μην έχει ευθέως καταδικάσει κάποια εκ των βασικών επιλογών του κ. Σημίτη, πλην όμως, ουδέποτε πρωτοστάτησε και στο «μπλοκ» των κυβερνητικών στελεχών που υπεραμύνονταν μέχρις εσχάτων του προσωπικού έργου του πρωθυπουργού. Ως εκ τούτου, είναι σαφές ότι η κοινή γνώμη δεν επιρρίπτει στον κ. Παπανδρέου την ίδια ευθύνη που πιθανώς αποδίδεται στον κ. Χριστοδουλάκη για τα προβλήματα της οικονομικής πολιτικής ή και στον κ. Γ. Παπαντωνίου για τις ευθύνες που υπαινίσσονται κάποιοι ότι ενδέχεται να έχει στον χειρισμό των εξοπλιστικών προγραμμάτων του υπουργείου Αμύνης…

Με το δεδομένο αυτό δεν είναι επίσης τυχαίο ότι ο κ. Καραμανλής δήλωσε την εβδομάδα που πέρασε ότι «στον αγώνα της Ν.Δ. για τη νέα διακυβέρνηση δεν είναι αντίπαλοί μας τα πρόσωπα, αλλά τα προβλήματα και οι πολιτικές που οδήγησαν σε αυτά». Με άλλα λόγια, ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα επιχειρήσει το προσεχές διάστημα να θέσει στους πολίτες το απλό αλλά και καθοριστικό, για τον ίδιο, δίλημμα «αν επιθυμούν άλλη μια τετραετία ΠΑΣΟΚ ή, επιτέλους, μια νέα και διαφορετική διακυβέρνηση της χώρας». Ετσι, είναι βέβαιο ότι το αμέσως προσεχές διάστημα θα επιχειρήσει να αναδείξει τους πραγματικούς λόγους που εξώθησαν τον πρωθυπουργό στην πρόωρη αποχώρησή του, υπενθυμίζοντας «τη γενική διάλυση στην οποία μοιάζει να τελεί το κράτος», αλλά και γενικότερα «την καθεστωτική νοοτροπία των ανθρώπων που βρίσκονται στην εξουσία τα τελευταία 20 χρόνια». Με το ίδιο πνεύμα ο κ. Καραμανλής θα φωτογραφίζει και τις περιορισμένες έως ανύπαρκτες δυνατότητες διαφοροποίησης του κ. Γ. Παπανδρέου από το «ΠΑΣΟΚ του κ. Σημίτη», επισημαίνοντας ότι «το βασικό πρόβλημα της χώρας δεν ήταν και δεν είναι ο ηγέτης της κυβέρνησης αλλά η κομματική νομενκλατούρα και οι προνομιακώς αμειβόμενοι υπάλληλοι της κρατικής μηχανής, που συντηρούν και εκτρέφουν το σημερινό νοσηρό καθεστώς, το οποίο ταλαιπωρεί τους πολίτες και ζημιώνει τη χώρα».

Μία έκπληξη κάθε δύο ημέρες

Ας σημειωθεί, τέλος, ότι ο κ. Καραμανλής, καθώς μέχρις στιγμής έχει επιλέξει να μην αντιτάξει δικές του πρωτοβουλίες στην έντονη κινητικότητα που εμφανίζεται στο κυβερνών κόμμα, έχει το πλεονέκτημα να κρατά ως εφεδρείες όλους τους επικοινωνιακούς του «άσους». Οι επιστροφές των πρώην στελεχών της Ν.Δ. και συγκεκριμένες προγραμματικές δεσμεύσεις είναι βέβαιο ότι θα αρχίσουν μεθοδικά να εξαγγέλλονται και δεν είναι τυχαία μια φράση στενού συνεργάτη του προέδρου, που έλεγε ότι «στο εξής, κάθε δύο ημέρες στο ΠΑΣΟΚ τους επιφυλάσσουμε και από μία έκπληξη»…

Κάποιοι πάντως εκτιμούν ότι σε περίπτωση που ο κ. Καραμανλής κρίνει ότι οι συγκεκριμένες κινήσεις του επιχειρηθεί να υποβαθμισθούν ή και να διαβληθούν από τα Μέσα Ενημέρωσης, η επίθεση του προέδρου της Ν.Δ. δεν θα περιορισθεί σε γενικόλογες φράσεις περί διαπλεκομένων συμφερόντων. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι, αν ο κ. Καραμανλής διαισθανθεί ότι το πολιτικό σκηνικό ενδέχεται να ανατραπεί και μόνον λόγω εξωθεσμικών παραγόντων, θα κατονομάσει ευθέως τους επιχειρηματίες και τα οικονομικά συμφέροντα που κατά τον ίδιο στήριξαν και στηρίχθηκαν από τον κ. Σημίτη κατά τη διάρκεια της οκταετίας του. Και τούτο διότι, όπως φέρεται να λέει σε στενούς του συνεργάτες, «το ίδιο σενάριο το έχει ξαναζήσει»…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή