Ολοι οι άνθρωποι του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ

Ολοι οι άνθρωποι του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H οκταετία του πρωθυπουργού κ. K. Σημίτη σφραγίστηκε μεταξύ άλλων και από την «πολιτική» παρουσία των στενών συνεργατών του, οι οποίοι συχνά διαδραμάτισαν σημαντική επιρροή στις εξελίξεις και ακόμη συχνότερα δέχθηκαν, δικαίως ή αδίκως, τα πυρά κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ: η σύσκεψη του λεγόμενου «πρωινού καφέ» κάθε Δευτέρα στο Μέγαρο Μαξίμου είχε μάλιστα κάποιο διάστημα αποκτήσει σχεδόν μεταφυσικές διαστάσεις.

Η έλευση του κ. Γ. Παπανδρέου στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ συνοδεύεται εκ των πραγμάτων από την ανάδειξη ενός νέου «περιβάλλοντος», η σύνθεση και ο ρόλος του οποίου, πάντως, παραμένουν υπό διαμόρφωση. Εξ άλλου, ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν ακολουθεί το ιδιαίτερα «σφιχτό» μοντέλο λειτουργίας του κ. Σημίτη. Αλλες φορές επιλέγει τις ανοικτές συσκέψεις με πολλούς συνεργάτες του, όπου καταγράφονται όλες οι απόψεις. Και άλλοτε προκρίνει την κατ’ ιδίαν επαφή με συγκεκριμένους εξ αυτών, επικοινωνώντας συχνά μαζί τους με e-mail.

Οι στενοί συνεργάτες

Πάντως, στην παρούσα τουλάχιστον φάση το στενό επιτελείο του κ. Παπανδρέου συναπαρτίζουν τέσσερα πρόσωπα:

– O πανεπιστημιακός κ. X. Παμπούκης, ο οποίος συχνά αποκαλείται και «ο Θέμελης του Παπανδρέου». O κ. Παμπούκης θεωρείται ο εξ απορρήτων του υπουργού Εξωτερικών για όλα τα κρίσιμα ζητήματα και τους τελευταίους μήνες, λέγεται, πως λειτούργησε, χάρις και στην άριστη προσωπική σχέση που διατηρεί με τον κ. Θέμελη, ως «δίαυλος» μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών και του Μεγάρου Μαξίμου.

– O νυν εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ κ. Π. Μπεγλίτης. O κ. Μπεγλίτης βρίσκεται τις περισσότερες ώρες της ημέρας «δίπλα» στον υπουργό Εξωτερικών και χειρίζεται όλα τα ζητήματα επικοινωνίας, περιλαμβανομένης και της προετοιμασίας των ομιλιών του, ενώ θα διατηρήσει την ίδια θέση καθ’ όλην τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, αλλά και στη συνέχεια.

– O κ. Δ. Δόλης νυν γενικός γραμματέας Αναπτυξιακής Συνεργασίας. O κ. Δόλης, που δεν θα είναι υποψήφιος στις επερχόμενες εκλογές, εκτιμάται πως θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην προεκλογική εκστρατεία του κ. Γ. Παπανδρέου.

– O πρώην υπουργός κ. Θ. Τσούρας που έχει την ευθύνη της επικοινωνίας του κ. Γ. Παπανδρέου με τον κομματικό μηχανισμό του ΠΑΣΟΚ και θεωρείται βέβαιο ότι εφεξής θα διαδραματίζει βαρύνοντα ρόλο στη Χαριλάου Τρικούπη.

Ο αδελφός Αντρίκος

Παράλληλα, ιδιαίτερα κρίσιμη στο «σύστημα» λειτουργίας του υπουργού Εξωτερικών είναι η παρουσία του μικρότερου αδελφού του, κ. Αντρίκου Παπανδρέου. O τελευταίος έχει καθημερινή σχεδόν παρουσία στο ΥΠΕΞ και πέραν του γεγονότος ότι ανταλλάσει απόψεις για όλα τα θέματα πολιτικής με τον κ. Γ. Παπανδρέου συχνά λειτουργεί ως «υποδοχέας» των εισηγήσεων που υποβάλλονται στον νέο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ από μια σειρά από ομάδες εργασίας, οι οποίες δραστηριοποιούνται ως συγκοινωνούντα δοχεία για λογαριασμό του.

Επίσης, σημαντικούς διακριτούς ρόλους περί τον κ. Παπανδρέου έχουν μια σειρά ακόμη από πρόσωπα: ο Γ.Γ. Αποδήμου Ελληνισμού κ. Π. Γερουλάνος έχει την ευθύνη της επιλογής των δημοσίων εμφανίσεων του κ. Γ. Παπανδρέου. O πρέσβυς ε.τ. κ. Αλ. Ρόντος αξιοποιείται πολύ συχνά ως δίαυλος επικοινωνίας του κ. Γ. Παπανδρέου με το εξωτερικό. O κ. B. Παπαχρήστος, ο οποίος θα είναι και υποψηφιος βουλευτής στην Πρέβεζα έχει την ευθύνη του χειρισμού κυρίως θεμάτων που αφορούν την Αριστερά. Και ο κ. N. Κοτζιάς, που αν και πλέον δεν λειτουργεί ως ο εξ απορρήτων του κ. Γ. Παπανδρέου, αποτελεί παράγοντα στον οποίο ο υπουργός Εξωτερικών πάντα στρέφεται όταν βρίσκεται «ενώπιος ενωπίω» με κρίσιμες πολιτικές αποφάσεις.

«Πολύ κοντά» στον κ. Γ. Παπανδρέου βρίσκονται και η γενική γραμματέας Διοίκησης κ. Λένα Κουτσουμπού, ο πρέσβυς ε.τ. κ. Στ. Λαμπρινίδης, η κ. Ρεγγίνα Βαρτζέλη και κ. N. Ζιώγας, αρμόδιος για θέματα MME, καθώς και η κ. Μαριαλένα Κόνολι. Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών διατηρεί «ειδικές» σχέσεις με δύο ιστορικά πολιτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, τη γνώμη των οποίων υπολογίζει ιδιαίτερα, και συγκεκριμένα των κ. Αντ. Λιβάνη και Καρ. Παπούλια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή