Παροξυσμός «έκτακτης» εικονολατρίας

Παροξυσμός «έκτακτης» εικονολατρίας

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν έξαφνα, την ώρα της οικογενειακής θαλπωρής και της χαλάρωσης μετά τη δουλειά, δείτε στην οθόνη «Εκτακτο δελτίο ειδήσεων», μην πάει ο νους σας στο κακό. Το πρόγραμμα διακόπτεται για να μάθουμε ότι ο κ. Γιώργος Παπανδρέου επιστρέφει στο σπίτι του στην Εκάλη, μετά την επίσκεψή του στην Αχαΐα. Οι ρεπόρτερ – πολιορκητές ζητούν μια δήλωση, αλλά ο κ. Παπανδρέου χαμογελά και λέει ότι δεν είναι ώρα για δηλώσεις. Αυτό συνέβη το βράδυ του Σαββάτου ενώ χθες το απόγευμα όλα σχεδόν τα κανάλια διέκοψαν ξανά το πρόγραμμά τους για να μεταδώσουν «λάιβ» μια αλληλουχία ιστορικών στιγμών: ο κ. Παπανδρέου εξέρχεται από το κτίριο της Βουλής, ναι, κατευθύνεται προς τη Χαριλάου Τρικούπη, ναι, εισέρχεται στο κτίριο των γραφείων του ΠΑΣΟΚ.

Ο κορεσμός βρίσκεται προ των τηλεοπτικών πυλών και οι συνέπειές του δεν θα επηρεάσουν μόνο την αξιοπιστία των καναλιών. Το ανθρώπινο, το ήπιο «προφίλ» του πρωταγωνιστή των ημερών κινδυνεύει να βουλιάξει μέσα στο πέλαγος της επαναλαμβανόμενης κοινοτοπίας, ακόμα και αν ο ίδιος δεν επιδιώκει αυτού του είδους τη μεταχείριση από τα τηλεοπτικά Μέσα. Ετσι, ο παροξυσμός γύρω από το πρόσωπο του κ. Παπανδρέου πιθανόν να καταλαγιάσει ή να μεταλλαχθεί. Ηδη το Star, με χθεσινό Δελτίο Τύπου, υπόσχεται ότι δεν θα μεταδίδει «δήθεν έκτακτα δελτία» και θα διακόπτει τη ροή του προγράμματός του «μόνο όταν υπάρχει σοβαρός λόγος». Ωστόσο, το Star έχει προβάλει σε δελτίο του «αποκλειστικά» πλάνα του κ. Παπανδρέου «εντός» του γυμναστηρίου της Νέας Ερυθραίας, συναγωνιζόμενο τα άλλα κανάλια που έδειξαν βρεφικές και παιδικές φωτογραφίες του «Παπανδρέου Γ΄».

Το «προσκύνημα» του κ. Παπανδρέου στο Καλέντζι δεν ομοιοκαταληκτεί μόνο με το «κίνημα» και το «ξεκίνημα», όπως είπε ο ίδιος έμπροσθεν του ανδριάντα του παππού του, αλλά και με το «εικονομήνυμα». H πορεία προς τη δυτική Πελοπόννησο προβλήθηκε σαν μια μικρογραφία της ιστορικής Μεγάλης Πορείας, με συνεχείς «λάιβ» συνδέσεις. Για «πρωτόγνωρο κλίμα» μιλούσαν οι ρεπόρτερ του Mega και του Alpha, ενώ σύμφωνα με το νυχτερινό δελτίο της NET, «η συμμετοχή του κόσμου ξεπέρασε κάθε προηγούμενο». Ηδη από την προηγούμενη ημέρα, τα κρατικά κανάλια είχαν προαναγγείλει ότι ο κ. Παπανδρέου θα οδηγούσε ο ίδιος το αυτοκίνητό του, σαν να επρόκειτο για ζήτημα κεφαλαιώδους εθνικής σημασίας…

Αφθονος τηλεοπτικός χρόνος έχει διατεθεί για τη λεπτό προς λεπτό κάλυψη της «διαδοχής» και της προεκλογικής εκστρατείας, με κραυγαλέα έμφαση στο πρόσωπο του κ. Παπανδρέου. Είναι αλήθεια πως οι δραστηριότητες του κ. Κώστα Καραμανλή δεν αποσιωπούνται, αλλά συχνά παρουσιάζονται αποσπασματικά, μερικές φορές με την τεχνική της διαιρεμένης στα δύο οθόνης (split screen). Ετσι, στη μισή οθόνη βλέπουμε ανοιγμένες ομπρέλες (στάση του κ. Παπανδρέου στην Πάτρα υπό βροχή) και στην άλλη μισή ένα πλήθος σε ένα κλειστό γυμναστήριο (ομιλία του κ. Καραμανλή στο Χαλάνδρι). Και ο ήχος πότε αντιστοιχεί στο ένα μισό, πότε στο άλλο…

Τα μικρά κόμματα είναι σχεδόν εξαφανισμένα. Αρκετοί δημοσιογράφοι, ιδίως οι φιλικά προσκείμενοι προς την κοσμοϊστορική αλλαγή, καθώς και οι «λαμπεροί» υποψήφιοι, που για πρώτη φορά κατέρχονται στον εκλογικό στίβο, έχουν στο ενεργητικό τους περισσότερες εμφανίσεις στα πάνελ των δελτίων από ό,τι οι εκπρόσωποι των κομμάτων της αριστεράς και του ΔΗΚΚΙ.

Θα περίμενε κανείς πως αυτές τις κρίσιμες στιγμές η δημόσια τηλεόραση θα έδειχνε ένα άλλο, πιο ψύχραιμο πρόσωπο. Ενώ όμως οι «επώνυμοι» δημοσιογράφοι της, π.χ., οι κ. Τσίμας, Μαχαίρας κ.ά., ακολουθούν μια ισορροπημένη προσέγγιση, η EPT γενικώς «ξεφεύγει», μιμούμενη τη «ριάλιτι οπτική» των ιδιωτικών καναλιών και λιβανίζοντας το κυβερνών κόμμα. Οι πιέσεις ασκούνται, κατά προτίμηση, όχι άμεσα στη διοίκηση της EPT, που ενδεχομένως θα προτιμούσε μια πιο αντικειμενική κάλυψη των εξελίξεων, αλλά στο πιο ευάλωτο μικρομεσαίο δημοσιογραφικό δυναμικό της. Λέγεται ότι κύρια πηγή των πιέσεων είναι ο ίδιος ο υπουργός Τύπου, κ. Χρ. Πρωτόπαπας, που μάλλον ονειρεύεται μια EPT «πασοκικότερη» του ίδιου του ΠΑΣΟΚ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή