Σύγχυση και αμηχανία στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ

Σύγχυση και αμηχανία στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σύγχυση προκάλεσε στο ΠΑΣΟΚ η πρόταση του (αυριανού προέδρου του…) κ. Γιώργου Παπανδρέου για την ίδρυση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα πανεπιστημίων. Οι δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών αναδεικνύουν την αμηχανία τους – οι ίδιοι όλο το προηγούμενο διάστημα διατράνωναν υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και επετίθεντο στη Νέα Δημοκρατία…

Χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Χρήστος Πρωτόπαπας σε μια ατυχή απόπειρα να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, όταν κλήθηκε να σχολιάσει την άποψη του Γ. Παπανδρέου παρατήρησε πως αποτελεί «δείγμα ωριμότητας της κοινωνίας η συζήτηση ανάλογων θεμάτων». Από την άλλη, ο ίδιος επιχείρησε να διαχωρίσει τη λειτουργία ευρωπαϊκών πανεπιστημίων (έχουν παραρτήματα στην Ελλάδα συνεργαζόμενα με Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών) από τη λειτουργία των μη κερδοσκοπικών AEI. Αυτό αποδεικνύει την κυβερνητική ανακολουθία, όταν είναι γνωστό ότι τα ιδιωτικά – μη κερδοσκοπικά AEI θα εισέλθουν και επισήμως στη χώρα μας από το… ευρωπαϊκό παράθυρο, αφού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει σύρει την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επειδή η χώρα μας δεν αναγνωρίζει την ισχύ των πτυχίων που χορηγούνται από ευρωπαικά πανεπιστήμια τα οποία συνεργάζονται με ΕΕΣ.

Ανακλαστικά, αποστάσεις από την πρόταση του κ. Παπανδρέου θέλησε να τηρήσει εμμέσως πλην σαφώς ο υπουργός Παιδείας κ. Πέτρος Ευθυμίου. Σε δηλώσεις του εστίασε στην «απόλυτη συνέπεια του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ ως προς τις θέσεις του» (ανάλογη άποψη είχε διατυπώσει ο κ. Παπανδρέου το 1998, εν όψει της τότε αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος για τον δημόσιο χαρακτήρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, η οποία δεν έγινε), όμως, τόνισε ότι «οι θέσεις για τα μη κρατικά AEI θα αποτελέσουν αντικείμενο εσωτερικού διαλόγου στο ΠΑΣΟΚ και θα είναι τμήμα των προγραμματικών ανακοινώσεων του κόμματος στις 6 Φεβρουαρίου».

Τα κυβερνητικά στελέχη, όμως, χρησιμοποίησαν και το Σύνταγμα για να ερμηνεύσουν κατά το… προεκλογικό δοκούν τη θέση Παπανδρέου. Το άρθρο 16 τονίζει ότι «η ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από ιδρύματα που αποτελούν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου με πλήρη αυτοδιοίκηση». Τα ιδρύματα αυτά τελούν υπό την εποπτεία του κράτους, έχουν δικαίωμα να ενισχύονται οικονομικά από αυτό. Ομως, η τρίτη παράγραφος λέει ότι «νόμος ορίζει τις προϋποθέσεις και τους όρους χορήγησης άδειας για την ίδρυση και λειτουργία που δεν ανήκουν στο κράτος, τα σχετικά με την εποπτεία που ασκείται πάνω σε αυτά, καθώς και την υπηρεσιακή κατάσταση του διδακτικού τους προσωπικού». Κυβερνητικά στελέχη -μεταξύ αυτών και ο εισηγητής στην αναθεώρηση του Συντάγματος κ. Ευάγγελος Βενιζέλος- δήλωναν ότι το Σύνταγμα επιτρέπει την ίδρυση των Πανεπιστημίων από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την Εκκλησία και μη κερδοσκοπικά ιδρύματα, διατυπώνοντας «με άλλα λόγια» την πρόταση της Ν.Δ. για ίδρυση AEI από μη κερδοσκοπικά ιδρύματα…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή