Αόριστος πολιτικός λόγος και χλιαρή αυτοκριτική

Αόριστος πολιτικός λόγος και χλιαρή αυτοκριτική

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το προσωπικό του πολιτικό στίγμα επιχείρησε να εκπέμψει ο υπουργός Εξωτερικών κ. Γ. Παπανδρέου με την ομιλία του ενώπιον των υποψηφίων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, προβάλλοντας, αν και με ασαφή τρόπο, τη «συμμετοχική Δημοκρατία», ως το όχημα μέσω του οποίου θα επέλθουν σημαντικές αλλαγές στην οικονομία, στους θεσμούς, αλλά και στην καθημερινότητα του πολίτη.

Παράλληλα, ο κ. Παπανδρέου έστρεψε για πρώτη φορά τα πυρά του κατά της Ν.Δ. και χρησιμοποίησε πολιτικό λόγο με ψήγματα αυτοκριτικής για το μοντέλο διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, αλλά υπεραμύνθηκε όλων των πεπραγμένων της προηγούμενης τετραετίας και έπλεξε το εγκώμιο του πρωθυπουργού κ. K. Σημίτη για την επιλογή να δρομολογήσει τη διαδικασία διαδοχής του. Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών εκτίμησε ότι το κλίμα μεταστρέφεται υπέρ του ΠΑΣΟΚ.

«Η δημοκρατική συμμετοχή δεν είναι ένα σύνθημα ούτε μια απλή διαδικασία. Θα φέρει στην οικονομία ανάπτυξη, θα συμβάλει στη δίκαιη ανακατανομή του πλούτου, θα δώσει νέο νόημα στα κοινωνικά μέτρα, θα ενισχύσει την παιδεία, θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για όλους», ανέφερε συγκεκριμένα.

Ο μέλλων πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αν και δεν αποσαφήνισε το μοντέλο διακυβέρνησης που προτείνει, πρόσθεσε πως μέσω της συμμετοχικής δημοκρατίας απελευθερώνονται οι πλέον παραγωγικές δυνάμεις της κοινωνίας και της οικονομίας, ενώ μεταφέρονται πόροι και αρμοδιότητες στους πολίτες και στην Αυτοδιοίκηση.

Μάλιστα, άφησε να εννοηθεί ότι για κρίσιμα ζητήματα θα διενεργούνται δημοψηφίσματα ώστε οι ίδιοι οι πολίτες να λαμβάνουν τις αποφάσεις και έκανε λόγο για ένα «νέο συμβόλαιο εμπιστοσύνης του κράτους με τον πολίτη».

«Διαχωριστικές γραμμές»

Παράλληλα, ο κ. Παπανδρέου προσδιόρισε τις νέες «διαχωριστικές γραμμές» μεταξύ Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ. «Αυτό αποτελεί και τη μεγάλη μας διαφοροποίηση από τη Δεξιά. Αυτή αρνείται την εξέλιξη, φοβάται την κίνηση, έχει εξοστρακίσει ακόμη και τα πιο φιλελεύθερα δικά της στοιχεία. Αντίθετα, εμείς κάνουμε την ανανέωση βίωμά μας, τη συμμετοχή δικαίωμα, τη διαφορετική άποψη οξυγόνο μας», είπε. Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών επιχείρησε να εμφανιστεί αυτοκριτικός για το μοντέλο διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που απομάκρυνε συγκεκριμένα κοινωνικά στρώματα από το κυβερνών κόμμα.

Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε: «Κάναμε λάθη; Κάναμε. Φερθήκαμε αλαζονικά; Φερθήκαμε. Δεν εξηγήσαμε αρκετά; Δεν εξηγήσαμε. Δεν σκύψαμε πάντα όσο θα έπρεπε πάνω στον καθημερινό άνθρωπο και στον πόνο του; Δεν σκύψαμε».

Οι σειρήνες

Ενώ, αμέσως μετά, πρόσθεσε πως «ίσως ορισμένοι από εμάς βολεύτηκαν, ξεχάστηκαν, άκουσαν άλλες σειρήνες, απορροφήθηκαν από τις προσωπικές τους φιλοδοξίες ή γοητεύθηκαν από τη λάμψη της εξουσίας».

Επίσης, ο κ. Παπανδρέου έκανε αναφορά στην επιλογή του κ. Σημίτη να δρομολογήσει τη διαδικασία διαδοχής του. Καταχειροκροτούμενος, ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι «η Ν.Δ. δεν μπορεί να φανταστεί το μεγαλείο ενός ηγέτη που δεν κατέχεται από τη φιλοδοξία της εξουσίας, αλλά από τη φιλοτιμία να υπηρετήσει το λαό». Τέλος, ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε πως «η ανατροπή του κλίματος είναι ορατή», παρέπεμψε για το ζήτημα των ιδιωτικών πανεπιστημίων σε περαιτέρω διάλογο και ζήτησε οι υποψήφιοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να κινηθούν κατά την προεκλογική περίοδο με ήθος.

Ο κ. Πασχαλίδης

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Ναυτιλίας κ. Γ. Πασχαλίδης που προχθές είχε αφήσει αιχμές κατά του κ. Γ. Παπανδρέου αναδιπλώθηκε, υποστηρίζοντας πως αυτές «κακοποιήθηκαν». Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δηλώσεις του κ. Πασχαλίδη είχαν προκαλέσει την ενόχληση του κ. Γ. Παπανδρέου, ενώ της «αναδίπλωσης» του κ. Πασχαλίδη προηγήθηκε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό.

Τέλος, ο συνεργάτης του κ. Παπανδρέου για θέματα κόμματος και υποψήφιος στην A΄ Αθήνας κ. Θ. Τσούρας ανέφερε πως οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις «επιβεβαιώνουν την εμπιστοσύνη του κόσμου στον Γ. Παπανδρέου και στο ΠΑΣΟΚ».

Σημειώνεται, τέλος, ότι σήμερα ο κ. Παπανδρέου θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τους κ. Πάγκαλο και Αλ. Παπαδόπουλο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή