Στεφανής: Ο,τι και να γίνει…

Στεφανής: Ο,τι και να γίνει…

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Στον τομέα της Υγείας, ό,τι και να γίνει θα υπάρχουν ελλείμματα, καθώς οι προσδοκίες των πολιτών δεν μπορούν να ικανοποιηθούν ούτε σήμερα ούτε αύριο ούτε στη χώρα μας ούτε σε καμία άλλη χώρα»… Αυτό υποστήριξε ο υπουργός Υγείας κ. K. Στεφανής, σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου κατά τη διάρκεια της οποίας έκανε ένα σύντομο απολογισμό του έργου που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στο ΕΣΥ, ενώ παράλληλα παρουσίασε δύο νομοσχέδια που αφορούν στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και στην Εκπαίδευση των γιατρών. Σημειώνεται ότι ο κ. Στεφανής δήλωσε ότι η επιλογή της συγκεκριμένης χρονικής στιγμής για τη συνέντευξη Τύπου δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τη -σημερινή- ανακοίνωση του προγράμματος της Ν.Δ. για την Υγεία.

Ο κ. Στεφανής στον απολογισμό των προσπαθειών που έγιναν για τον εκσυγχρονισμό του ΕΣΥ «υπό την πίεση», όπως χαρκατηριστικά είπε, «των ισχυρών δημοσιοοικονομικών περιορισμών», επικεντρώθηκε στη νοσοκομειακή περίθαλψη, τονίζοντας ότι την τελευταία δεκαετία έχει γίνει πρόοδος -όσον αφορά στις κτιριακές υποδομές και στον ιατρικό εξοπλισμό- η οποία δεν έχει ιστορικό προηγούμενο. Παραδέχθηκε ωστόσο ότι υπάρχει υστέρηση του ΕΣΥ στην επάρκεια του νοσηλευτικού προσωπικού, αποδίδοντας το φαινόμενο αυτό στους γραφειοκρατικούς μηχανισμούς στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ. Οσον αφορά πάντως στο θέμα του μεγάλου συνωστισμού στα τμήματα επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων, τόνισε ότι αυτήν τη στιγμή καταρτίζεται επιχειρησιακό σχέδιο για την καλύτερη κατανομή διακομιδής των επειγόντων περιστατικών και το οποίο αφορά στη δημιουργία Συντονιστικού Κέντρου με τη συνεργασία του EKAB και των Περιφερειακών Συστημάτων Υγείας της Αττικής.

Νέα νομοσχέδια

Ο κ. Στεφανής παρουσίασε δύο νέα νομοσχέδια. Το πρώτο αφορά στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) και εισάγει το θεσμό του οικογενειακού γιατρού, του νοσηλευτή ΠΦΥ, της ηλεκτρονικής κάρτας υγείας και του ηλεκτρονικού ιατρικού φακέλου. Το νομοσχέδιο προβλέπει την πιστοποίηση όλων των Κέντρων Υγείας από ανεξάρτητη αρχή. Το δεύτερο αφορά στην απόκτηση Ιατρικής Ειδικότητας και στη συνεχιζόμενη εκπαίδευση των γιατρών. Στο νομοσχέδιο επανακαθορίζονται οι ιατρικές ειδικότητες, ορίζονται εκπαιδευτικές μονάδες για τη λήψη ειδικότητας και καθιερώνεται βιβλιάριο εκπαίδευσης ειδικευομένου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή