Ν.Δ.: νέο ΕΣΥ, χωρίς σπατάλες και με καλύτερες υπηρεσίες

Ν.Δ.: νέο ΕΣΥ, χωρίς σπατάλες και με καλύτερες υπηρεσίες

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H δημιουργία ενός νέου ΕΣΥ, απαλλαγμένου από την κακοδαιμονία του παρελθόντος, που θα εστιάζει στους τομείς της πρόληψης και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, δίνοντας παράλληλα έμφαση στην καλύτερη απόδοση των νοσοκομείων τόσο σε επίπεδο παροχής υπηρεσιών όσο και σε επίπεδο διαφάνειας στην οικονομική διαχείριση, αποτελεί τη βασική πρόταση του κυβερνητικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας για την Υγεία, το οποίο ανακοινώνεται σήμερα σε ειδική εκδήλωση από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Κώστα Καραμανλή και τον γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού και προγράμματος της Ν.Δ. κ. Γιώργο Σουφλιά.

Ειδικότερα, με κοινή τη διαπίστωση ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας στη μορφή την οποία έχει σήμερα, ουσιαστικά έχει αποτύχει, η Νέα Δημοκρατία προτείνει ριζικές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα, η εφαρμογή των οποίων θα είναι σταδιακή. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα της πρόληψης και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ). Ειδικά για την ΠΦΥ προτείνονται δράσεις που έχουν κυρίως δύο στόχους:

α) την ελεύθερη επιλογή από τους ασφαλισμένους του γιατρού και του οδοντιάτρου που αυτοί επιθυμούν, από μία «δεξαμενή» επαγγελματιών Υγείας που θα έχουν υπογράψει Εθνική Συλλογική Σύμβαση με το σύστημα Υγείας

και β) τη δημιουργία Κέντρων Υγείας αστικού τύπου με βάση χωροταξικά κριτήρια για την κάλυψη των αναγκών όλης της επικράτειας, τα οποία θα λειτουργούν σε 24ωρη βάση και θα εξυπηρετούν τα επείγοντα περιστατικά προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα δημόσια νοσοκομεία, τα οποία θα παρέχουν αποκλειστικά δευτεροβάθμια φροντίδα Υγείας.

Ειδικά για τη νοσοκομειακή περίθαλψη, η Νέα Δημοκρατία προτείνει δράσεις με τις οποίες θα διασφαλίζεται η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας. Αυτές αφορούν μεταξύ άλλων σε κάλυψη των ελλείψεων σε προσωπικό -ιατρικό και νοσηλευτικό- και σε ειδικές κλίνες (π.χ. Εντατικής Θεραπείας, Αυξημένης Φροντίδας), και την σταδιακή κατάργηση των πολύκλινων θαλάμων. Παράλληλα, για τη διαφάνεια στη διαχείριση των νοσοκομείων προτείνεται η καθιέρωση ενός ενιαίου λογισμικού σχεδίου για τα νοσοκομεία, η εγκατάσταση διπλογραφικού συστήματος, η υποχρεωτική δημοσίευση των ισολογισμών και των απολογιστικών στοιχείων των νοσοκομείων, καθώς και η συνεχής αξιολόγηση της οικονομικής διαχείρισης με βάση αντικειμενικά κριτήρια κόστους – αποδοτικότητας

Οι προμήθειες.

Ενα μεγάλο πρόβλημα του ΕΣΥ, στο οποίο επανειλημμένα έχει αναφερθεί η Νέα Δημοκρατία αφορά και στις προμήθειες των νοσοκομείων. Σημειώνεται ότι πρόσφατα βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέθεσαν σχετική ερώτηση στη Βουλή, και στην οποία έκαναν λόγο για αμφίβολης νομιμότητας διαδικασίες των προμηθειών. H Νέα Δημοκρατία αναφέρεται στην ανάγκη αλλαγής του τρόπου με τον οποίο γίνονται οι προμήθειες στα νοσοκομεία και ειδικότερα προτείνει μεγάλο μέρος των προμηθειών να γίνονται σε κεντρικό επίπεδο με διεθνείς διαγωνισμούς.

Σημαντικές είναι και οι αλλαγές που αφορούν στη διοίκηση του ΕΣΥ. Ετσι, στο κυβερνητικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για την Υγεία προτείνεται η κατάργηση των 17 μικρών υπουργείων Υγείας, όπως έχει χαρακτηρίσει ο εμπνευστής τους και τέως υπουργός Υγείας κ. Αλέκος Παπαδόπουλος, τα Περιφερειακά Συστήματα Υγείας και Πρόνοιας, καθώς η λειτουργία τους αφενός δεν έχει προσφέρει, σύμφωνα με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τα αναμενόμενα, αφετέρου κοστίζουν στο κράτος περίπου 50 δισεκατομμύρια δραχμές, ετησίως. Την περιφερειακή διοίκηση και το συντονισμό των μονάδων Υγείας της χώρας, σύμφωνα με το πρόγραμμα της Ν.Δ., αναλαμβάνει η διεύθυνση Υγείας της εκάστοτε Περιφέρειας η οποία εντάσσεται στο οργανωτικό σχήμα του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας.

Επιπλέον, η Νέα Δημοκρατία προτείνει θεσμικές αλλαγές σε τομείς που αφορούν στην Δημόσια Υγεία και Υγιεινή, στην Κοινωνική Πρόνοια, στην αντιμετώπιση του προβλήματος των Ναρκωτικών, στην Ψυχική Υγεία, το Φάρμακο, τα Ιδιωτικά νοσοκομεία και την Τριτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή