«Κουρέλια» ο εκλογικός νόμος

«Κουρέλια» ο εκλογικός νόμος

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη σύμφωνη γνώμη και του κ. Γ. Παπανδρέου, η κυβέρνηση αφαίρεσε άρον – άρον, προ της βεβαίας καταψηφίσεως και από βουλευτές της, και την τελευταία «καινοτόμο» διάταξη του «νέου» εκλογικού νόμου, αυτή για την κατάτμηση των εκλογικών περιφερειών. Για να αντισταθμίσει όμως τις εντυπώσεις από τη νέα οδυνηρή υπαναχώρηση, που καθιστά το νομοθέτημά της ουσιαστικώς χωρίς αντίκρισμα, «χάρισε» στους βουλευτές την οικονομική ανακούφιση, ότι αν χρειαστεί να γίνουν πρόωρες εκλογές λόγω αδυναμίας εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας το Φεβρουάριο του 2005, αυτές θα γίνουν με λίστα. Τροφοδοτώντας το σενάριο της «δεξιάς παρένθεσης», βάζει λοιπόν στη δίνη του προεκλογικού αγώνα και το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής, παρά τις διαβεβαιώσεις κυβερνητικών στελεχών, ότι θα επιδιωχθεί συναινετική εκλογή Προέδρου.

Το ναυάγιο στο οποίο οδηγείτο ο νέος εκλογικός νόμος λόγω των έντονων διαφωνιών, όχι μόνον βουλευτών της αντιπολιτεύσεως, αλλά και του συνόλου των κυβερνητικών βουλευτών της B’ Αθηνών και του Υπολοίπου Αττικής για την κατάτμηση των περιφερειών τους, ανάγκασε την κυβέρνηση να ανακρούσει πρύμνα: «Χθες ζήτησε ο κ. Καραμανλής να αποσυρθεί ο εκλογικός νόμος και να πάρει θέση ο κ. Γ. Παπανδρέου. Σας διαβεβαιώ ότι ο κ. Παπανδρέου έχει γνώση και είναι απόλυτα σύμφωνος με τη θέση της κυβέρνησης. Δεν θα αποσυρθεί ο νόμος, γιατί δεν θα αποφασίσετε εσείς το γήπεδο που παίζουμε την μπάλα», απάντησε χθες στην επιτροπή, που επεξεργάζεται το νόμο, ο υπουργός Εσωτερικών, λίγο πριν ανακοινώσει την απόσυρση του επίμαχου άρθρου. «Δεν υπάρχει ηθική νομιμοποίηση για να μιλήσουμε τώρα για τον εκλογικό νόμο. Επιμένετε για να μη ρεζιλευτείτε. H πρεμούρα σας οδήγησε σε παλινωδίες και τελικώς στις συνεχείς εκπτώσεις», απάντησε ο εισηγητής της Ν.Δ. κ. B. Πολύδωρας.

Νωρίτερα στις αντιρρήσεις που είχε εκφράσει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Ηλ. Παπαηλίας για την κατάτμηση των περιφερειών, πρόσθεσε τις δικές του και ο κ. Θ. Πάγκαλος, θεωρώντας άκαιρη και άσκοπη μια τέτοια κίνηση, ενώ συμμερίσθηκε τις διαφωνίες της αντιπολιτεύσεως ότι δεν νοείται ο νέος νόμος να ψηφίζεται τελευταία στιγμή. Τις ίδιες αντιρρήσεις εξέφρασαν και ο κ. Μιλτ. Παπαϊωάννου, χαρακτηρίζοντας αποσπασματική τη ρύθμιση, αλλά και ο κ. Ελ. Βερυβάκης, που πάντως δήλωσε αντίθετος με το ν.σ. και τάχθηκε υπέρ της απλής αναλογικής. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο κ. Δ. Γκούσκος, παρατηρώντας ότι δεν προηγήθηκε κανένας απολύτως διάλογος, ο οποίος θα έπρεπε, όπως είπε να είχε γίνει πολύ νωρίτερα με την Αριστερά: «Το έντιμο είναι να αποσυρθεί το ν.σ., γιατί δεν φέρνει τίποτε το καινούργιο και δεν είναι δυνατόν να «κλειδώσετε» εσείς που δεν θα είστε κυβέρνηση τις εξελίξεις του 2008 ή του 2012»

H σεναριολογία

Τον ασκό του Αιόλου της σεναριολογίας για το ενδεχόμενο και νέων εκλογών τον Φεβρουάριο του 2005, αναμένεται πάντως να ανοίξει η συναίνεση του υπουργού στο διακομματικό αίτημα (Λ. Τζαννής, M. Παπαϊωάννου από το ΠΑΣΟΚ, Νικ. Κατσαρός από τη Ν.Δ.) να περιληφθεί στο ν.σ. διάταξη του ισχύοντος νόμου ότι στην περίπτωση διεξαγωγής εκλογών μέσα σε 18 μήνες από προηγούμενες εκλογές, αυτές διενεργούνται με λίστα. H διάταξη περιλαμβανόταν στον ισχύοντα νόμο με πρόβλεψη για 12μηνο, αλλά επειδή για τη συγκεκριμένη περίπτωση του 2005 τυχόν προσφυγή θα γίνει σε 13 μήνες έγινε δεκτό το 18μηνο. «Εγώ δεν πιστεύω ότι θα γίνουν νέες εκλογές με την ευκαιρία της προεδρικής εκλογής», είπε ο κ. Σκανδαλίδης.

«Θα συνεχίσουμε μέχρι την προκήρυξη των εκλογών να νομοθετούμε. Πιθανόν ο κ. Καραμανλής έχει ιδιότυπη αντίληψη περί Δημοκρατίας. Σεβαστείτε θεσμικά τη δυνατότητα της κυβέρνησης να συζητά οποιοδήποτε νόμο θέλει», ξεκίνησε την επίθεσή του κατά της Ν.Δ. ο κ. Σκανδαλίδης, λίγο πριν από την απόσυρση του επίμαχου άρθρου. Χαρακτήρισε ό,τι απέμεινε από το αρχικό ν.σ. ένα λειτουργικό, δικαιότερο και αναλογικότερο νόμο, ενώ δικαιολόγησε την απόσυρση, λέγοντας ότι λόγω των πρόωρων εκλογών δεν κατέστη δυνατή η διοικητική ανασυγκρότηση της χώρας. «Εμείς δεν συζητάμε υπολείμματα. Βλέπουμε τον κ. Γ. Παπανδρέου να λέει για την υγεία, παιδεία, αγροτική οικονομία όσα λέμε εμείς εδώ και χρόνια. Αυτό είναι ομολογία ήττας. Δεν θα απολογηθείτε για το πού καταντήσατε τη χώρα;», σχολίασε ο κ. B. Πολύδωρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή