Οι όροι για την προβολή κομμάτων και υποψηφίων

Οι όροι για την προβολή κομμάτων και υποψηφίων

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεδριάζει σήμερα για πρώτη φορά η κεντρική διακομματική επιτροπή του υπουργείου Εσωτερικών, προκειμένου οι εκπρόσωποι των κομμάτων να ενημερωθούν για την πορεία της διαδικασίας αναθεώρησης των εκλογικών καταλόγων, για τους ειδικούς καταλόγους των ετεροδημοτών, καθώς και για θέματα που αφορούν στην κατανομή τηλεοπτικού χρόνου στα κόμματα, στους όρους προβολής κομμάτων και υποψηφίων βουλευτών, καθώς και θέματα χρηματοδότησης.

Στο μεταξύ, χθες, δημοσιοποιήθηκε η πρώτη Υπουργική Απόφαση για την εκλογική διαδικασία και αφορά την κατανομή των κοινόχρηστων χώρων, για χρήση από τα κόμματα κατά την προεκλογική περίοδο, αλλά και τις απαγορεύσεις όσον αφορά, πανό, αφίσες, πλαστικές σημαίες κ.λπ.

Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση, απαγορεύεται σε κόμματα και υποψήφιους βουλευτές η ανάρτηση πανό, αεροπανό πάνω από δρόμους και πλατείες, ενώ σε περίπτωση ανάρτησης οι δήμοι υποχρεούνται για την άμεση αφαίρεσή τους.

Απαγορευτική επίσης είναι η χρήση πλαστικών σημαιών και κάθε είδους προεκλογικού διαφημιστικού υλικού από πλαστική ύλη, ενώ δεν επιτρέπεται η αφισοκόληση.

Προκειμένου να διατεθούν στα κόμματα κοινόχρηστοι χώροι για την προβολή τους, αρμόδια είναι τα δημοτικά και κοινοτικά συμβούλια καθώς και οι περιφέρειες, όπου πρέπει να αποταθούν οι εκπρόσωποι των κομμάτων το πρώτο τριήμερο της επίσημης προεκλογικής περιόδου. Αν οι εκπρόσωποι των κομμάτων ομόφωνα αποφασίσουν για την κατανομή των χώρων, υπογράφεται σχετικό πρακτικό,το οποίο εγκρίνει το δημοτικό συμβούλιο. Σε αντίθετη περίπτωση, το δημοτικό συμβούλιο υποχρεούται να διαθέσει τους χώρους αναλογικά και επί ίσοις όρους.

Η προβολή των κομμάτων γίνεται αυστηρά στους χώρους που διατίθενται από τους δήμους, καθώς και σε χώρους που μπορούν να παραχωρηθούν για αφισοκόληση (κυρίως σε δήμους που δεν θα διαθέσουν κοινόχρηστους χώρους τους), ενώ κατ’ εξαίρεσιν επιτρέπεται η τοποθέτηση από τα κόμματα μικρών περιπτέρων, όχι μεγαλύτερων από τέσσερα τετραγωνικά μέτρα.

Σύμφωνα με την ίδια απόφαση, τα κόμματα υποχρεούνται να αποσύρουν όλες τις κατασκευές τους, το αργότερο μέσα σε οκτώ μέρες από τη διεξαγωγή των εκλογών. Σε διαφορετική περίπτωση τα απομακρύνουν οι ίδιοι οι δήμοι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή