Αστρολόγοι, γυάλινες κάλπες κι ακόμα δεν αρχίσαμε…

Αστρολόγοι, γυάλινες κάλπες κι ακόμα δεν αρχίσαμε…

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H εμμονή στο τετριμμένο, η κραυγαλέα προβολή των κινήσεων του κ. Γιώργου Παπανδρέου, το βελούδινο «ρίξιμο» του κ. Κώστα Καραμανλή και η εξαφάνιση των μικρών κομμάτων δεν είναι οι μοναδικές ανορθογραφίες που παρατηρούμε κατά το άνοιγμα της τηλεοπτικής προεκλογικής αυλαίας.

Τα ρεπορτάζ καφενείου, τα γκάλοπ-αστραπή, αλλά και ο τρόπος παρουσίασης των δημοσκοπήσεων συμπληρώνουν το τοπίο, που ήδη έχει αρχίσει να προκαλεί κορεσμό και αγανάκτηση. Μέχρι και αστρολόγοι επιστρατεύονται σε «ενημερωτικές» εκπομπές («Χωρίς μοντάζ», Alter, 10 Ιανουαρίου), οι οποίοι κάνουν προβλέψεις και μιλούν για τη μοιραία επίδραση του Κρόνου και του ανάδρομου Ερμή στο εκλογικό αποτέλεσμα της 7ης Μαρτίου. Ενώπιον του αβυσσαλέου ντεκολτέ της κ. Βάνας Μπάρμπα (Extra, 11 Ιανουαρίου), o κ. Γιώργος Καρατζαφέρης μιλάει για το ρυθμιστικό ρόλο που ίσως παίξει το ΛΑΟΣ στο μετεκλογικό σκηνικό.

Το ντεκόρ

Οι τηλε-κάλπες έχουν κιόλας στηθεί και συχνά το ντεκόρ είναι ιδιαίτερα φαντασμαγορικό. «Θα έχουμε πολλές δημοσκοπήσεις από εδώ κι εμπρός, σε βαθμό κακουργήματος μπορώ να πω», δήλωσε ο κ. Παναγόπουλος της ALCO, κατά την παρουσίαση του πρώτου γκάλοπ (μετά την ανακοίνωση της ημερομηνίας των εκλογών) στο Alter (5 Ιανουαρίου).

Ο μεγάλος αριθμός των γκάλοπ δεν μας ξαφνιάζει πλέον, είναι αναμενόμενος. Το ενδιαφέρον δεν έγκειται στην επιφυλακτική έως θερμή αποδοχή τους από τα κόμματα, ανάλογα με το αν τα ευνοεί ή όχι, αλλά στην ταχύτητα, στην ευκολία της ερμηνείας τους από τους εκπροσώπους των κομμάτων στα τηλεοπτικά πάνελ. Κάθε κάρτα και σχόλιο και μάλιστα ακαριαίο, χωρίς να έχει προηγηθεί μελέτη, συσχέτιση και σύγκριση με παλαιότερα ανάλογα ευρήματα.

Το προχθεσινό γκάλοπ του Alter, στην εκπομπή «Τετ-α-Τετ», παρουσιάστηκε με θεατρικό τρόπο, με ηλεκτρονικά γραφήματα, σε ένα εντυπωσιακό ψηφιακό σκηνικό. H συνήθης επίπεδη «πίτα», όπου εκφράζεται η κατανομή των απαντήσεων, έγινε τρισδιάστατη, ένας κύλινδρος με λοξά τετμημένη την πάνω βάση του, μια γιγάντια γαλαζοπράσινη (ή πρασινογάλανη) τούρτα, πλάι στην οποία στεκόταν ο κ. Νίκος Ευαγγελάτος, κοστουμαρισμένος και σοβαρός, και εξηγούσε τις σχέσεις ανάμεσα στις φέτες της. Στο επόμενο στάδιο, μέσα από την τούρτα θα βγαίνει ένα πράσινο ή θαλασσί λαγουδάκι, ένας Ρότζερ Ράμπιτ α λα ελληνικά, που θα πάρει τη θέση του στο πάνελ και θα μιλάει με ανθρώπινη λαλίτσα. H παρουσίαση αυτή ήταν μαγνητοσκοπημένη και η προβολή της γινόταν τμηματικά στη διάρκεια της «λάιβ» συζήτησης στο στούντιο.

Ακόμα και τα «Αποκλειστικά» της κ. Τατιάνας Στεφανίδου (Alter, 9 Ιανουαρίου) έστησαν μεσημεριάτικα δύο διαφανείς γυάλινες κάλπες, μία στην πλατεία Συντάγματος και μία στη Βαρβάκειο Αγορά! Συνεργάτιδες της εκπομπής παρότρυναν τους περαστικούς να ρίξουν στην κάλπη το ψηφοδέλτιο της προτίμησής τους, ενώ η κ. Στεφανίδου σχολίαζε από το στούντιο. Μάλιστα, επειδή η κυρία της τηλεοπτικής εφορευτικής επιτροπής ρωτούσε τους τηλε-ψηφοφόρους μόνο για το αν ψηφίζουν «Παπανδρέου ή Καραμανλή», αποσιωπώντας τα άλλα κόμματα, η κ. Στεφανίδου την επανέφερε στην τάξη: «Μαρία μου, μην προάγεις το δικομματισμό! Θα βγάλει ανακοίνωση το KKE!» Αν και διευκρινίστηκε ότι αυτή η ψηφοφορία είχε συμβολικό χαρακτήρα και ότι τα εντός της κάλπης ψηφοδέλτια δεν επρόκειτο να καταμετρηθούν, το όλο σκηνικό συνιστά γελοιοποίηση της εκλογικής διαδικασίας.

«Ντιμπέιτ»

Την περασμένη εβδομάδα, η κ. Χριστίνα Λαμπίρη στο Star, ομόλογος της κ. Στεφανίδου, oργάνωσε «ντιμπέιτ» με τη συμμετοχή δύο πρώην παικτών ριάλιτι, τον κ. Νίκο του «Survivor» και τον κ. Μιχάλη του «Wall», oι οποίοι επιθυμούν σφοδρώς να συμπεριληφθούν σε εκλογικές λίστες, αν και τα κόμματα δεν έχουν δείξει την ανάλογη προθυμία.

Δεν γνωρίζουμε αν οι ποικίλες «λαϊφστάιλ» εκπομπές θα παραλάβουν τη σκυτάλη. Ισως η απάντηση να βρίσκεται στο «Gucci φόρεμα» (δημοφιλές άσμα του Γιώργου Μαζωνάκη), που απασχόλησε ενημερωτικές και ψυχαγωγικές εκπομπές στη διάρκεια των εορτών. Αν μάθουμε τι ψηφίζει το «γκούτσι φόρεμα», που υποτίθεται ότι έχει διχάσει τη νεολαία των βορείων και των δυτικών προαστίων, ίσως να έχουμε την απάντηση για το ποιος θα είναι ο νικητής της αναμέτρησης του Μαρτίου.

Ας ελπίσουμε ότι τα κανάλια δεν θα στήσουν κάλπες έξω από γήπεδα, γυμναστήρια, σούπερ μάρκετ, νυχτερινά διασκεδαστήρια κ.λπ., ώστε να μαθαίνουμε από πρώτο χέρι τις προτιμήσεις του εκλογικού σώματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή