Ορυμαγδός νομοσχεδίων προς διευκόλυνση φίλων

Ορυμαγδός νομοσχεδίων προς διευκόλυνση φίλων

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H επιχείρηση της κυβέρνησης για την αμνήστευση των ενόχων του σκανδάλου του X.A. προχθές στη Βουλή αποτελεί την κορύφωση της προσπάθειάς της να ρυθμίσει διάφορες εκκρεμότητες και να προχωρήσει σε εξυπηρετήσεις, που θα της ήταν χρήσιμες στον προεκλογικό αγώνα. Ευθύνες για την εξέλιξη αυτή φέρει σαφώς και ο κ. Γ. Παπανδρέου, τόσο ως μέλος της κυβέρνησης όσο και ως μελλοντικός αρχηγός του ΠΑΣΟΚ. Οι συνάδελφοί του υπουργοί -καταρρίπτοντας το παγκόσμιο ρεκόρ- κατέθεσαν στη Βουλή σε διάστημα μικρότερο των 24 ωρών 7 (!) «νομοσχέδια – φρουτιέρες», καθώς όλα περιλαμβάνουν και τις γνωστές «λοιπές διατάξεις». Πρόκειται για τα ακόλουθα νομοθετήματα:

– Ιδιωτική ασφάλιση και εποπτεία, έλεγχος τυχερών παιχνιδιών και εφαρμογή λογιστικών προτύπων και άλλες διατάξεις, που επιτρέπουν στη ΔΕΗ και τον OTE να προσλαμβάνουν εποχιακούς υπαλλήλους.

– Ιδρυση και λειτουργία εμπορευματικών κέντρων και άλλες διατάξεις.

– Απόκτηση ιατρικής ειδικότητας.

– Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

– Καθιέρωση συστήματος διοίκησης με στόχους, μέτρηση αποδοτικότητας και άλλες διατάξεις.

– Ρύθμιση κανόνων κοινωνικής ασφάλισης και άλλες διατάξεις.

– Συμβάσεις παραχώρησης έργων ή και υπηρεσιών.

Την αθρόα κατάθεση νομοσχεδίων χαρακτήρισε «αθλιότητες και θλιβερή στιγμή» ο κ. K. Μητσοτάκης, ο οποίος διερωτήθηκε ποια είναι η αιτία που ωθεί τον κ. Σημίτη σε αυτή τη στάση, γιατί επείγεται, καθώς η επόμενη κυβέρνηση -της Ν.Δ. και του κ. Καραμανλή, όπως είπε- έχει κάθε δικαίωμα να καταθέσει δικούς της νόμους. «Εκτός κι αν ο κ. Σημίτης επιθυμεί να δεσμεύσει τον κ. Γ. Παπανδρέου, ο οποίος υποτίθεται ότι θέλει να εκφράσει το καινούργιο», συμπλήρωσε. Για γελοιοποίηση μίλησε ο κ. Πρ. Παυλόπουλος, που διερωτήθη «αν αυτό είναι το νέο «ήθος» και «ύφος», που ευαγγελίζεται ο υποψήφιος νέος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ».

Λίγες ημέρες νωρίτερα η κυβέρνηση απέσυρε από τη Βουλή τροπολογία με την οποία επιχειρούσε και πάλι να αποποινικοποιήσει όσους δεν είχαν καταβάλλει εμπρόθεσμα τον φόρο για τις τηλεοπτικές διαφημίσεις για να υποχωρήσει λόγω της αντίδρασης της κυβέρνησης. Πριν από τον προϋπολογισμό ο κ. Χρ. Πάχτας κατέθεσε στη Βουλή σε άσχετο νομοσχέδιο τροπολογία-σύμβαση 230 σελίδων για τα μεταλλεία χρυσού στη Χαλκιδική και απαίτησε από την αντιπολίτευση να την υπερψηφίσει, διότι -υποτίθεται- αλλιώς θα έμεναν απλήρωτοι οι εργαζόμενοι. Αποκαλύφθηκε εκ των υστέρων ότι αυτό δεν ίσχυε, κι όταν επανήλθε η σύμβαση καταγγέλθηκε σαν σκοτεινή από την αντιπολίτευση. Παλαιότερα η κυβέρνηση κατέθεσε αιφνιδίως σε άσχετο νομοσχέδιο τροπολογία, με την οποία ζητούσε τη νομιμοποίηση με αναδρομική ισχύ όλων των συμβάσεων που είχαν υπογράψει οι μάνατζερ των νοσοκομείων για προμήθειες υλικού (τα «πιράνχας» που έλεγε ο κ. A. Παπαδόπουλος), οι οποίες όμως είχαν κριθεί παράνομες από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Ακολούθησε η καταγγελία της αντιπολίτευσης και το θέμα έχει συζητηθεί με πρωτοβουλία του κ. Γ. Κωνσταντόπουλου (Ν.Δ.) στη Βουλή πάνω από 10 φορές συνολικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή