Σε δοκιμασία το ΠΑΣΟΚ με τον εκλογικό νόμο

Σε δοκιμασία το ΠΑΣΟΚ με τον εκλογικό νόμο

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε δοκιμασία κομματικού πατριωτισμού και συνοχής θα υποβάλει την κοινοβουλευτική του ομάδα το κυβερνών κόμμα κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια αυτού που απέμεινε από τον «νέο» εκλογικό νόμο. Το φέρνει πλέον προς συζήτηση με μόνα νέα επί της ουσίας στοιχεία δύο «πονηρές» και ιδιοτελείς διατάξεις, όπως τις έχει αναδείξει ήδη η «K». Αφενός, αυτή για τη δυνατότητα συμπτύξεως συνασπισμών κομμάτων, με στόχο εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ να εκβιάσει και να απορροφήσει τον Συνασπισμό με το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας, ακόμη και για την προεδρική εκλογή. Αφετέρου και σε συνδυασμό με την προεδρική εκλογή, τη διάταξη που παρατείνει από 12 (του ισχύοντος νόμου) σε 18 μήνες το διάστημα που θα πρέπει να μεσολαβεί μεταξύ δύο εκλογών, ώστε τυχόν νέες να γίνουν με λίστα και όχι σταυρό.

Ηδη στις διαμαρτυρίες σύσσωμης της αντιπολιτεύσεως, αλλά και βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, προστέθηκαν χθες άλλες δύο κυβερνητικών βουλευτών. Με ανακοίνωσή του ο κ. Γ. Ανωμερίτης τονίζει ότι οι «συνεχείς συμβιβαστικές ρυθμίσεις σε συσχετισμό με την ουσιαστική προεκλογική περίοδο, έχουν ακυρώσει ουσιαστικά την κυβερνητική προσπάθεια». O ίδιος θεωρεί την απόσυρση της διατάξεως για την κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών ως μεγάλη οπισθοδρόμηση «που διατηρεί στην πολιτική ζωή τους μηχανισμούς εξάρτησης και της αδιαφάνειας του πολιτικού χρήματος» και υπό την έννοια αυτή ζήτησε απόσυρση συνολικώς του νομοσχεδίου προκειμένου να συζητηθεί από τη νέα Βουλή. Βολές όμως έριξε και ο κ. Φ. Ιωαννίδης κατά τη χθεσινή συζήτηση επί των άρθρων του νομοσχεδίου: «Αν και με ξένισε η άρνηση της αντιπολίτευσης κατά την αρχή του νομοσχεδίου, τώρα με ξενίζει η επιμονή της κυβέρνησης, όταν έχουμε φτάσει παραμονές εκλογών να επιμένει στην ψήφιση του εκλογικού νόμου. Δεοντολογικά δεν μου πάει. Ενας εκλογικός νόμος θα έπρεπε να συναντά γενικότερη αποδοχή, γιατί ρυθμίζει τους κανόνες του παιχνιδιού».

Το δεκαοκτάμηνο

Εξάλλου την απόλυτη άρνηση της αντιπολίτευσης συνάντησε η ρύθμιση για το δεκαοκτάμηνο. «Συνιστά ομολογία ήττας του κυβερνώντος κόμματος στις επερχόμενες εκλογές και το καταψηφίζουμε», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της K.O. της Ν.Δ. κ. Σιούφας. Οι διευκρινίσεις του βουλευτού του ΠΑΣΟΚ κ. Λ. Τζανή, που έθεσε το αίτημα και έγινε δεκτό από τον υπουργό, επέτειναν την υποψία ότι στις ύστερες σκέψεις του ΠΑΣΟΚ είναι το ενδεχόμενο της «δεξιάς παρένθεσης»: «Δεν είναι δυνατόν πάνω στο χρόνο ή και στα δύο χρόνια να μεταβάλλεται σε επίπεδο προσώπων η σύνθεση της Βουλής μόνο και μόνον γιατί υπάρχει αδυναμία στα κόμματα να συμφωνήσουν στο πρόσωπο του προέδρου». «Και μόνο το γεγονός ότι ένας κυβερνητικός βουλευτής και πρώην υφυπουργός Εσωτερικών κάνει αυτήν την πρόταση, σημαίνει ότι στη σκέψη του ΠΑΣΟΚ είναι και εκλογές το 2005, αν αποτύχει να εκλεγεί Πρόεδρος Δημοκρατίας, απάντησε από τη Ν.Δ. ο κ. N. Κατσαρός. Την πλήρη αντίθεσή του εξέφρασε εκ μέρους του Συνασπισμού και ο κ. Φ. Κουβέλης.

Το ΠΑΣΟΚ ψήφισε μόνο τελικώς στην επιτροπή τον εκλογικό νόμο. Το πνεύμα όμως για τις σκοπιμότητες το εξέφρασε ο κ. Π. Παυλόπουλος: «Το νομοσχέδιό σας μοιάζει με δένδρο που φυλλορροεί και μένει μόνο ένα φύλλο συκής, μόνο και μόνο για να δείξετε ότι συζητάτε εκλογικό νόμο. Αυτό είναι υποκρισία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή