Πρώτη Διακομματική για την προβολή κομμάτων

Πρώτη Διακομματική για την προβολή κομμάτων

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H προβολή του κυβερνητικού έργου, αλλά και η προβολή των κομμάτων από τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα απασχόλησαν την πρώτη συνεδρίαση της Κεντρικής Εκλογικής Διακομματικής Επιτροπής και αποτέλεσαν τα μοναδικά θέματα που δεν «συναντήθηκαν» ούτε τα κόμματα μεταξύ τους ούτε όμως με την κυβέρνηση. Το πρώτο αίτημα, που διατυπώθηκε από τους εκπροσώπους της Ν.Δ. κ. Αγγ. Μπρατάκο, του KKE κ. Αντ. Σκυλλάκο και του ΣΥκ. N. Καϊμάκη, αφορούσε τον περιορισμό της προβολής του κυβερνητικού έργου άμεσα και σε κάθε περίπτωση πριν από την έναρξη της επίσημης προεκλογικής περιόδου. O υπουργός Εσωτερικών κ. K. Σκανδαλίδης δεσμεύτηκε να συζητηθεί η σχετική πρόταση σε κυβερνητικό επίπεδο.

Το δεύτερο αίτημα (KKE και ΣΥΝ) αφορούσε την εφαρμογή άμεσα και πριν από την επίσημη προεκλογική περίοδο των κανόνων και των περιορισμών, που προβλέπει ο σχετικός νόμος για την αναλογικά ισότιμη προβολή των κομμάτων από τα ηλεκτρονικά μέσα. O εκπρόσωπος του KKE επισήμανε ότι ενώ ουσιαστικά βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο, ο ραδιοτηλεοπτικός χρόνος μονοπωλείται από κυβέρνηση και Ν.Δ., ενώ ο εκπρόσωπος του ΣΥσυγκέντρωσε τα πυρά του προς το ΠΑΣΟΚ, μιλώντας για «επικοινωνιακή καταιγίδα της κυβέρνησης».

Η πρόταση των δύο κομμάτων ουσιαστικά είχε απορριφθεί από τις 18 Δεκεμβρίου, όταν κατά την άτυπη συνεδρίασή της, η διακομματική επιτροπή είχε απορρίψει πρόταση του υπουργού Εσωτερικών για νομοθετική ρύθμιση, προκειμένου να επισπευσθεί η εφαρμογή των ρυθμίσεων για τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα. Πάντως διακομματική και υπουργείο συμφώνησαν να υποβάλουν τα κόμματα, μέχρι αύριο, τις προτάσεις τους για τις ρυθμίσεις που θα ισχύσουν -κατά την επίσημη προεκλογική περίοδο- για την προβολή των κομμάτων από τηλεόραση και ραδιόφωνο.

Χθες οι εκπρόσωποι των κομμάτων ενημερώθηκαν για την πορεία αναθεώρησης των εκλογικών καταλόγων. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου, οι κατάλογοι θα παραδοθούν στα κόμματα στις 6 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, σε 545.000 υπολογίζονται οι νέοι εκλογείς, που θα ασκήσουν για πρώτη φορά το εκλογικό τους δικαίωμα σε βουλευτικές εκλογές, ενώ σε 122.000 υπολογίζονται οι νέοι εκλογείς από τις δημοτικές εκλογές του 2002. Επίσης, 161.000 ετεροδημότες υπέβαλαν αίτηση για να ψηφίσουν στον τόπο κατοικίας τους. Ωστόσο, περίπου 11.000 δεν πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου και θα ενημερωθούν τηλεφωνικά προκειμένου να ψηφίσουν στον δήμο, στον οποίο είναι εγγεγραμμένοι. Το σχετικό μέτρο, παρότι αξιοποιήθηκε από το 1/3 του συνολικού αριθμού των ετεροδημοτών, αναμένεται να μειώσει το κόστος των εκλογών περίπου κατά 9 εκατ. ευρώ. Επίσης, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της διακομματικής, αποφασίστηκε να εξεταστεί το αίτημα για αύξηση του πλαφόν των προεκλογικών δαπανών των κομμάτων από 20% σε 30%, ενώ τις επόμενες μέρες κατατίθεται νομοθετική ρύθμιση για τη συμμετοχή του ΔΗΚΚΙ στη διακομματική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή