Αλλαγή τρόπου διοίκησης, μείωση σπατάλης

Αλλαγή τρόπου διοίκησης, μείωση σπατάλης

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ριζικές είναι οι αλλαγές που προβλέπει το κυβερνητικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας όσον αφορά στον τρόπο λειτουργίας και διοίκησης των νοσοκομείων, με γνώμονα το μεγαλύτερο δυνατό κοινωνικό όφελος χωρίς σπατάλη χρημάτων του πολίτη. Ειδικότερα, εισάγεται μία νέα μορφή διοίκησης στα νοσοκομεία, που προβλέπει τη συνύπαρξη ενός ολιγομελούς διοικητικού συμβουλίου -το οποίο θα αντικαταστήσει τα συμβούλια διοίκησης- και ενός μάνατζερ Υγείας ο οποίος μετέχει ως εισηγητής στο Δ.Σ. αλλά χωρίς δικαίωμα ψήφου.

Ζωτικό σημείο για την εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων είναι η χρηματοδότησή τους. Είναι ενδεικτικό ότι σήμερα τα χρέη των νοσοκομείων στους προμηθευτές τους έχουν ξεπεράσει τα 1,2 δισ. ευρώ, ενώ το κόστος της ατελέσφορης λειτουργίας του νοσοκομειακού συστήματος ανέρχεται στο 30% του συνολικού λειτουργικού συστήματος. H Ν.Δ. θα καθιερώσει την πλήρη καταγραφή της πραγματικής εικόνας των νοσοκομείων, τη ρύθμιση των χρεών των νοσοκομείων και την αναμόρφωση όλων των οικονομικών υπηρεσιών των νοσοκομείων με την εφαρμογή ενιαίου λογιστικού σχεδίου, την καθιέρωση του διπλογραφικού συστήματος και την υποχρεωτική εκπόνηση και δημοσίευση ισολογισμού και συγκεκριμένων απολογιστικών στοιχείων ανά έτος.

Μία σημαντική παρέμβαση αφορά στην αντικατάσταση του σημερινού κλειστού νοσηλείου με την καθιέρωση ενός νέου τύπου νοσηλείου το οποίο θα προσεγγίζει περισσότερο το πραγματικό κόστος. Σημειώνεται ότι το κλειστό νοσήλειο που πληρώνουν σήμερα τα ασφαλιστικά ταμεία υπολείπεται κατά πολύ του πραγματικού. Το πρόγραμμα της Ν.Δ. προβλέπει τη σταδιακή εφαρμογή της μεθόδου χρηματοδότησης με βάση τις ομοιογενείς κατηγορίες (π.χ. καρδιοχειρουργικές, ορθοπαιδικές κ.ά.). Ετσι, η χρηματοδότηση θα γίνεται ανά ασθένεια και όχι ανά νοσηλεία. Αυτήν τη μέθοδο χρηματοδότησης χρησιμοποιούν οι ασφαλιστικοί οργανισμοί στον ιδιωτικό τομέα, όχι όμως και στα δημόσια νοσοκομεία. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλες οι αλλαγές που προβλέπονται έχουν ως στόχο να καταστήσουν τα δημόσια νοσοκομεία ανταγωνιστικά και να προσελκύσουν ασφαλισμένους, αποκλειστικά ή επικουρικά και από τον ιδιωτικό τομέα.

Οι προμήθειες των νοσοκομείων που αφορούν στα πάγια στοιχεία ιατροτεχνολογικού, τεχνικού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού, θα γίνονται από κεντρικό όργανο μέσω διεθνούς διαγωνισμού. Στο υπουργείο Υγείας συγκροτείται Κεντρική Επιτροπή Προμηθειών, ενώ όλα τα νοσοκομεία της χώρας θα υποβάλλουν στο υπουργείο ετήσιο πρόγραμμα αναγκών. Οσον αφορά στον έλεγχο των προμηθειών, η Ν.Δ. προβλέπει τη δημιουργία τράπεζας πληροφοριών στην κεντρική επιτροπή προμηθειών, όπου θα συγκεντρώνονται απ’ όλα τα νοσοκομεία στοιχεία για τις τιμές απόκτησης αγαθών και θα συγκρίνονται με τις αντίστοιχες της ελληνικής και ξένης αγοράς.

Τέλος, θα καταργηθούν τα «πολυδάπανα και αποτυχημένα» ΠεΣΥΠ. Τον συντονισμό – εποπτεία των νοσοκομείων τα οποία θα λειτουργούν ως αυτόνομες ολοκληρωμένες επιχειρησιακές μονάδες θα αναλάβει η Περιφερειακή Διεύθυνση Υγείας, που θα υπάγεται στο υπουργείο Υγείας και θα εντάσσεται στο οργανωτικό σχήμα του γενικού γραμματέα της Περιφέρειας.

Τι αλλάζει

– Νέα μορφή διοίκησης των νοσοκομείων, με συνύπαρξη Διοικητικού Συμβουλίου και μάνατζερ Υγείας.

– Αντικατάσταση κλειστού νοσηλείου και καθιέρωση νέου τύπου νοσηλείου, που θα προσεγγίζει το πραγματικό κόστος.

– Αναμόρφωση οικονομικών υπηρεσιών των νοσοκομείων.

– Νέος τρόπος διεξαγωγής και ελέγχου των προμηθειών των νοσοκομείων με τη συγκρότηση Κεντρικής Επιτροπής Προμηθειών.

-Κατάργηση των Περιφερειακών Συστημάτων Υγείας Πρόνοιας και δημιουργία Περιφερειακής Διεύθυνσης Υγείας στο πλαίσιο της Περιφέρειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή