Ελεύθερη επιλογή γιατρού και νέα ειδικά νοσοκομεία

Ελεύθερη επιλογή γιατρού και νέα ειδικά νοσοκομεία

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης, η ανέγερση νέων ειδικών μονάδων δευτεροβάθμιας περίθαλψης και η υγειονομική θωράκιση των απομακρυσμένων περιοχών της χώρας αποτελούν βασικές δεσμεύσεις της Νέας Δημοκρατίας προς τον Ελληνα πολίτη, όπως παρουσιάζονται στο κυβερνητικό πρόγραμμά της για την Υγεία.

Ειδικότερα, η Ν.Δ. προτίθεται να καθιερώσει ένα σύστημα Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης, με την καθιέρωση μιας εθνικής συλλογικής σύμβασης βάσει της οποίας ιδιώτες γιατροί θα μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους ασφαλισμένους IKA, Δημοσίου, OAEE και ΟΓΑ, καθώς και όλων των ταμείων που επιθυμούν να ενταχθούν στο σύστημα. Οι ασφαλισμένοι θα επιλέγουν τον γιατρό και τον οδοντίατρο που επιθυμούν από τους συμβεβλημένους. Επιπλέον, προτείνει τη δημιουργία αστικών κέντρων υγείας, τα οποία θα λειτουργούν επί 24ώρου βάσεως με αποστολή κυρίως την αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών. Κάθε ασφαλισμένος δικαιούται συγκεκριμένο συνολικό αριθμό επισκέψεων στους γιατρούς που ο ίδιος έχει επιλέξει, και ο οποίος θα καθορίζεται βάσει των διεθνών προδιαγραφών και των αποτελεσμάτων της πιλοτικής εφαρμογής του συστήματος. Σημειώνεται ότι το σύστημα ελεύθερης επιλογής γιατρού θα εφαρμοστεί πιλοτικά για ένα χρόνο σε νομό που να έχει στη σύνθεσή του αστικό-ημιαστικό-αγροτικό πληθυσμό. Σε περίπτωση που χρειαστούν επιπλέον επισκέψεις, σε αυτές αρχίζει η σταδιακή συμμετοχή του ασφαλισμένου στη δαπάνη. O περιορισμός αυτός δεν ισχύει για τις περιπτώσεις χρόνιων ή ανίατων ασθενειών. Δεν προβλέπεται περιορισμός στον αριθμό των επισκέψεων των ασφαλισμένων στα αστικά κέντρα υγείας, στα κέντρα υγείας και στα αγροτικά ιατρεία. Στο τελικό στάδιο εφαρμογής του συστήματος θα καθιερωθεί και ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού και δεν θα υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των επισκέψεων στον οικογενειακό γιατρό. Με την εφαρμογή του συστήματος αυτού, ο ασφαλισμένος μπορεί να επισκεφθεί τα εξωτερικά ιατρεία ή να εισαχθεί στο νοσοκομείο, μόνο όταν παραπέμπεται σε αυτό από γιατρό του νέου συστήματος ή Κέντρα Υγείας, με εξαίρεση φυσικά τις επείγουσες περιπτώσεις.

Οσον αφορά στη δευτεροβάθμια περίθαλψη, η Ν.Δ. προτίθεται να προωθήσει μεταξύ άλλων την ανέγερση νοσοκομείου Παίδων στη Θεσσαλονίκη, καθώς και τη δημιουργία δύο αμιγώς πανεπιστημιακών νοσοκομείων, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Δημιουργούνται τραυματιολογικά κέντρα σε όλη τη χώρα και σε πρώτη φάση θα δημιουργηθούν κατά προτεραιότητα τουλάχιστον δύο τέτοια κέντρα σε νοσοκομεία πόλεων κατά μήκος της εθνικής οδού. Στα νοσοκομεία αντιμετωπίζεται το πρόβλημα της έλλειψης κλινών σε Μονάδες Εντατικής θεραπείας, ενώ καταργούνται τα πολύκλινα δωμάτια νοσηλείας, ώστε κάθε νοσοκομείο να διαθέτει θαλάμους με 1-4 κλίνες. Εμφαση δίνεται στην καθαριότητα, τη λειτουργικότητα και τη βελτίωση της αισθητικής των χώρων, ενώ προβλέπεται ο έλεγχος όλων των νοσοκομείων που στεγάζονται σε παλιά κτίρια πολλών δεκαετιών. Τα νοσοκομεία που δεν τηρούν τους βασικούς κανόνες υγιεινής και προστασίας, δεν θα συνεχίζουν τη λειτουργία τους, εάν δεν αντιμετωπίσουν αυτά τα προβλήματα.

Το πρόγραμμα της Ν.Δ. προβλέπει την πλήρη οργάνωση νοσοκομειακών μονάδων σε επιλεγμένα νησιά, τη συστηματική χρήση της τηλεϊατρικής καθώς και τη στελέχωση και τον εξοπλισμό των Κέντρων Υγείας, ώστε να μπορούν να λειτουργούν ως μικρές νοσοκομειακές μονάδες. Παράλληλα, θα γίνονται τακτικές επισκέψεις στα νησιά, ειδικών κινητών μονάδων με γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων και κινητά εργαστήρια. Τέλος απαραίτητο κρίνεται ένα αποτελεσματικό σύστημα διακομιδής ασθενών με αναδιοργάνωση του EKAB και με ενίσχυση του στόλου του με ελικόπτερα βαρέος τύπου, τα οποία «πετούν» και με δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Τι αλλάζει

– Ελεύθερη επιλογή γιατρού και οδοντιάτρου από τους ασφαλισμένους.

– Δημιουργία αστικών Κέντρων Υγείας 24ωρης λειτουργίας.

– Ανέγερση Νοσοκομείου Παίδων στη Θεσσαλονίκη.

– Δημιουργία τραυματιολογικών κέντρων, αρχικά σε δύο νοσοκομεία πόλεων κατά μήκος της εθνικής οδού.

– Κατάργηση πολυκλινών θαλάμων νοσηλείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή