Φρέσκια ματιά στην πολύπαθη Υγεία

Φρέσκια ματιά στην πολύπαθη Υγεία

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με βάση ένα νέο πολιτικό όραμα για τον χώρο της Υγείας, το οποίο στηρίζεται στην ελεύθερη επιλογή του γιατρού, στις ίδιες δυνατότητες πρόσβασης για όλους, στην επένδυση στην πρόληψη και όχι στη διαχείριση της ασθένειας, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. K. Καραμανλής παρουσίασε χθες το κυβερνητικό πρόγραμμα Υγείας του κόμματός του.

Σε λύσεις και επιλογές που εφαρμόζονται χρόνια στην Ευρώπη, αλλά και νέες παρεμβάσεις, με ουσία και στόχο τη ριζική αλλαγή στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια Υγεία, που στηρίζονται σε μία διαφορετική φιλελεύθερη φιλοσοφία, αναφέρθηκε χθες και ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού και Προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας κ. Γ. Σουφλιάς. Στη χθεσινή εκδήλωση, βασικά στοιχεία του προγράμματος ανέλυσαν ο συντονιστής Κοινωνικών Υποθέσεων της Νέας Δημοκρατίας Νικήτας Κακλαμάνης, ο τομεάρχης Υγείας Αθ. Γιαννόπουλος και ο αναπληρωτής τομεάρχης Υγείας κ. Κωνσταντόπουλος. Στιγματίζοντας το καθεστώς που ισχύει σήμερα, ιδιαίτερα στον χώρο της Υγείας -έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών επισημαίνει ότι το 30% του κόστους λειτουργίας του νοσοκομειακού συστήματος χάνεται στη σπατάλη και στη διαφθορά- ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αναφέρθηκε στη βασική και κύρια προτεραιότητα του προγράμματος, που είναι η προστασία της υγείας και η επένδυση στην πρόληψη, με βάση την πολύ απλή επιλογή, ότι «είναι καλύτερα να προλαμβάνεις παρά να θεραπεύεις».

Η μεθοδολογία που ακολουθεί μέσω των λύσεων που προτείνει στο πρόγραμμά της η Νέα Δημοκρατία, όπως επεσήμανε και ο κ. Γ. Σουφλιάς, είναι εκείνη που θα φέρει τον πολίτη κοντά στο σύστημα Υγείας. O εκσυγχρονισμός του συστήματος Υγείας, η αποτελεσματικότητα της παροχής υπηρεσιών και η ουσιαστική προστασία που θα παρέχει το κράτος στους πολίτες του, επιτυγχάνονται μέσα από βασικές αλλαγές που εξήγγειλε χθες ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Πρώτη ουσιαστική αλλαγή, που προωθεί το κυβερνητικό πρόγραμμα Υγείας, ειναι η δυνατότητα ελεύθερης επιλογής γιατρού.

Η δεύτερη επιλογή έχει σχέση, όπως εξήγησε κατά τη χθεσινή παρουσίαση του προγράμματος ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. K. Καραμανλής, με τη δημιουργία Αστικών Κέντρων Υγείας.

Σε κάθε αστική περιοχή θα υπάρχει ένα αστικό κέντρο υγείας, στο οποίο θα παρέχεται υψηλού επιπέδου πρωτοβάθμια περίθαλψη σε 24ωρη βάση.

Στόχος, όπως διευκρίνισε και ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού και Προγράμματος κ. Γ. Σουφλιάς, να αντιμετωπίζονται όλα τα επείγοντα περιστατικά και να παρέχονται όλες οι υπηρεσίες Υγείας σε όλες τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού. Ετσι εξαλείφονται, συμπλήρωσε ο κ. Σουφλιάς, οι ανισότητες της περιφέρειας έναντι του κέντρου.

Ακολουθώντας τα βήματα των βασικών τομών – αλλαγών, που έχουν γίνει στα θέματα Υγείας από τη δεκαετία του εβδομήντα στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, το πρόγραμμα Υγείας της Νέας Δημοκρατίας αναφέρεται και στην καθιέρωση του οικογενειακού γιατρού. Κάθε οικογένεια θα έχει τον δικό της γιατρό, υπογράμμισε ο κ. K. Καραμανλής και η ιατρική περίθαλψη θα παρέχεται ισότιμα σε όλους τους πολίτες, ανεξάρτητα από τον ασφαλιστικό φορέα στον οποίο ανήκουν. Μεταξύ των βασικών αλλαγών τομών που προωθεί με το πρόγραμμά της η Νέα Δημοκρατία στον χώρο της Υγείας, είναι η κατάργηση της λίστας συνταγογραφουμένων από τα ασφαλιστικά ταμεία φαρμάκων, ώστε να υπάρχει ισότιμη πρόσβαση όλων των ασθενών σε όλο το φάσμα των φαρμάκων.

Ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού και Προγράμματος κ. Γ. Σουφλιάς αναφέρθηκε στους κυριότερους στόχους του προγράμματος Υγείας της Νέας Δημοκρατίας, που είναι η εξασφάλιση του δικαιώματος της υγείας σε υψηλό ποιοτικά επίπεδο για τον κάθε πολίτη και για τη δημόσια υγεία συνολικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή