Ανασφάλεια «εκσυγχρονιστών»

Ανασφάλεια «εκσυγχρονιστών»

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε καθεστώς έντονης ανασφάλειας τελούν οι περισσότεροι «εκσυγχρονιστές» υπουργοί της κυβέρνησης του κ. K. Σημίτη, καθώς ο υπουργός Εξωτερικών κ. Γ. Παπανδρέου αποφεύγει επιμελώς να ανοίξει τα χαρτιά του για τα πρόσωπα στα οποία θα στηριχθεί την επομένη των εκλογών, είτε το ΠΑΣΟΚ επικρατήσει εκ νέου είτε ηττηθεί από τη Ν.Δ.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν πληροφορίες, τις τελευταίες ημέρες έγινε προσπάθεια επανασυσπείρωσης μιας ομάδας «εκσυγχρονιστών» που μετέχουν στο υφιστάμενο κυβερνητικό σχήμα, προκειμένου να συζητηθεί ο τρόπος με τον οποίο θα κινηθούν συντεταγμένα, εν όψει του νέου τοπίου στο κυβερνών κόμμα.

Ηδη, εξ άλλου, ο υπουργός Ναυτιλίας κ. Γ. Πασχαλίδης πήρε δημοσίως αποστάσεις από τον κ. Γ. Παπανδρέου, προκαλώντας τη δυσφορία του ιδίου του υπουργού Εξωτερικών, αλλά και του πρωθυπουργού κ. K. Σημίτη. Επίσης, επί του παρόντος τουλάχιστον, αποστάσεις μεταξύ τους τηρούν ο υπουργός Εξωτερικών και ο υπουργός Οικονομίας κ. N. Χριστοδουλάκης. Ενώ, στο ΠΑΣΟΚ εκτιμούν πως δύσκολα θα διατηρήσουν «υψηλές» θέσεις και στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται στο Κίνημα υπουργοί όπως οι κ. Γ. Δρυς και Αλ. Ακριβάκης, αλλά και μια σειρά από υφυπουργοί, όπως οι κ. Θ. Κοτσώνης και Χρ. Πάχτας.

Εμπιστοσύνη

Πέραν των κορυφαίων υπουργών, των οποίων οι σχέσεις με τον κ. Γ. Παπανδρέου αποτελούν «ξεχωριστό κεφάλαιο», από τη σημερινή κυβέρνηση ο μόνος που αισθάνεται βέβαιος για το μέλλον του είναι ο κ. Φ. Πετσάλνικος, ο οποίος έχει μια μακρόχρονη σχέση πολιτικής εμπιστοσύνης με τον κ. Γ. Παπανδρέου, καθώς και ο υπουργός Αιγαίου κ. N. Σηφουνάκης, που διατηρεί επίσης ισχυρούς πολιτικούς δεσμούς με τον υπουργό Εξωτερικών και είχε ταχθεί εμμέσως πλην σαφώς εδώ και αρκετό καιρό υπέρ της λύσης της διαδοχής. Τέλος, βέβαιο θεωρείται ότι αναβαθμισμένος θα είναι την επομένη των εκλογών ο ρόλος του υποψηφίου στην A΄ Αθήνας κ. Θ. Τσούρα, ο οποίος παρακολουθεί την τελευταία διετία και πλέον τα θέματα του κόμματος για λογαριασμό του κ. Γ. Παπανδρέου.

Από τα λοιπά στελέχη του «εκσυγχρονιστικού» μπλοκ, αρκετά κοντά στον κ. Γ. Παπανδρέου έχουν βρεθεί στο παρελθόν και εκ νέου το τελευταίο διάστημα, μετά και τις ραγδαίες εσωκομματικές εξελίξεις, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Γ. Φλωρίδης, καθώς επίσης και η κοινοτική επίτροπος κ. Αννα Διαμαντοπούλου. Μάλιστα, για την τελευταία έχει αναπτυχθεί έντονη φημολογία, σύμφωνα με την οποία θα είναι η επόμενη γραμματέας του κόμματος ή θα αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών σε περίπτωση νίκης του ΠΑΣΟΚ στις επερχόμενες εκλογές. Τέλος, σημαντικά έχει προσεγγίσει το «στρατόπεδο» του υπουργού Εξωτερικών και ο υφυπουργός Δημοσίων Εργων κ. N. Αλευράς.

«Διαύλους επικοινωνίας» με το περιβάλλον του κ. Γ. Παπανδρέου έχουν αναπτύξει και οι υπουργοί Μεταφορών κ. Χρ. Βερελής και Τύπου κ. Χρ. Πρωτόππας, χωρίς όμως τούτο να προδικάζει ότι θα συνεχίσουν να διαδραματίζουν κεντρικό πολιτικό ρόλο και την επομένη των εκλογών στο ΠΑΣΟΚ.

Ερώτημα

Τέλος, μεγάλο ερώττττημα αποτελεί το επίπεδο στο οποίο θα διαμορφωθούν οι σχέσεις του κ. Γ. Παπανδρέου με τα λεγόμενα πρωτοκλασάτα στελέχη. O υπουργός Εξωτερικών θεωρείται βέβαιο ότι θα επιδιώξει την «τομή και τη συνέχεια» και δεν πρόκειται να έλθει σε ρήξη με το σύνολο των «βαρώνων» του ΠΑΣΟΚ. Από την άλλη πλευρά, όμως, είναι σαφές πως δεν είναι στις προθέσεις του να διαπραγματευθεί μαζί τους. Είναι δε ενδεικτικό ότι δύο εβδομάδες μετά την επίσημη κίνηση των διαδικασιών για τη διαδοχή ο κ. Γ. Παπανδρέου έχει αποφύγει επιμελώς κάθε συνάντηση και πολιτική συζήτηση μαζί τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή