Οταν ο υπουργός ξεχνούσε να κάνει ενημέρωση

Οταν ο υπουργός ξεχνούσε να κάνει ενημέρωση

5' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα σημαντικά κενά ενημέρωσης, οι λιγοστές παρουσίες, που ελάχιστες φορές αφορούσαν την ουσία της ελληνικής διπλωματίας, χαρακτηρίζουν τη θητεία του κ. Γ. Παπανδρέου στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας του Κοινοβουλίου από το 2000 έως σήμερα. Σε τέτοιο βαθμό δε διαπιστώθηκε έλλειψη διαλόγου, που τόσο η αντιπολίτευση αλλά ακόμη και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ μίλησαν πολλές φορές για αδιαφάνεια και μυστική διπλωματία.

– Ηταν 10 Οκτωβρίου 2000, όταν στη συνεδρίαση της επιτροπής για όλα τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής ο πρόεδρος κ. K. Παπούλιας ανακοίνωσε ότι ο κ. Παπανδρέου θα ενημερώσει μόνο για τα Βαλκάνια και όχι για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, διότι «δεν προλαβαίνει». Αμεση η απάντηση της κ. Ντόρας Μπακογιάννη, τότε τομεάρχη εξωτερικών της Ν.Δ.: «Χρειάστηκε να υπογράψει το σύνολο των μελών της επιτροπής, και μάλιστα απ’ όλα τα κόμματα, για να γίνει η συνεδρίαση. Να ενημερωθούμε μόλις σήμερα για τις εκλογές βίας και νοθείας στην Αλβανία, που έγιναν την 1η του μηνός; Το υπουργείο έπρεπε να είχε κινηθεί και κινητοποιηθεί». Ακολούθησε η διαμαρτυρία του KKE διά των κ.κ. O. Κολοζώφ και Λιάνας Κανέλλη: «Να μας ενημερώνετε πριν και όχι μετά».

-3 Απριλίου 2001 ο κ. Θ. Πάγκαλος, κατά τη συζήτηση της πρότασης νόμου της Ν.Δ. για σύσταση συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, επιτίθεται στον κ. Παπανδρέου αλλά και στον συνεργάτη του Αλεξ Ρόντο, προβαίνοντας σε γενικότερη επίθεση εναντίον των συμβούλων του υπουργού: «Στο ΥΠΕΞ ορισμένοι σύμβουλοι δεν μιλάνε Ελληνικά. Με συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων, δύο τον αριθμό, οι συσκέψεις γίνονται στα Αγγλικά, διότι οι εν λόγω κύριοι αδυνατούν να εκφραστούν στα Ελληνικά…».

Αποχωρεί η Ν.Δ.

– 6 Ιουνίου 2001 και η Ν.Δ. αποχωρεί πριν αρχίσει η συνεδρίαση, διαμαρτυρόμενη έντονα για την καθυστέρηση στην προσέλευση του υπουργού, που εκλήφθηκε ως συνειδητή αδιαφορία. O κ. I. Τσεκούρας (ΠΑΣΟΚ) «παρακαλεί» τον κ. Παπανδρέου να είναι συχνότερες οι συναντήσεις, ώστε να ενημερώνονται οι βουλευτές και να ανταλλάσσουν απόψεις. O κ. Γερ. Αρσένης δηλώνει ότι η Βουλή ενημερώνεται για τις εξελίξεις σε σειρά θεμάτων, οι οποίες όμως είναι λίγο πολύ γνωστές από τον Τύπο, και η κ. Κανέλλη διερωτάται: «Ενημέρωση Τύπου μας κάνετε;».

– Δύο ημέρες αργότερα, στις 8 Ιουνίου, ο κ. Παπανδρέου απαντά σε ερώτηση του κ. I. Βαρβιτσιώτη, που καταγγέλλει παρασκηνιακές μεθοδεύσεις και μυστικές συμφωνίες όσον αφορά στην αναθεώρηση της συνθήκης της Νίκαιας και ειδικά στο σκέλος της Αμυνας (Ευρωστρατός). «Δεν υπάρχει μυστική συμφωνία, κι όποιος έχει στοιχεία ας τα καταθέσει άλλως να αποσύρει την κατηγορία», ήταν η απάντηση του υπουργού. H ιστορία απέδειξε ποιος είχε δίκιο.

– 15 Νοεμβρίου 2001 ο υπουργός απουσιάζει και πάλι, και ο κ. Πάγκαλος ξανακτυπά κάνοντας λόγο για σπάταλη διαχείριση του υπουργείου Εξωτερικών, αλλά και ζητώντας ενημέρωση για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν. «Προσυπογράφω και με τα δύο χέρια», σχολιάζει ο I. Καψής, από κοντά και ο κ. Αθ. Μάτης. «Για όλα αυτά πρέπει επιτέλους να έλθει εδώ ο υπουργός Εξωτερικών», δηλώνει ο κ. Θ. Κοτσώνης.

– 7 Δεκεμβρίου 2001. O Γιώργος και πάλι απών σε επερώτηση της Ν.Δ. για τον Ευρωστρατό. Ντόρα Μπακογιάννη, Π. Μολυβιάτης, I. Βαρβιτσιώτης, Στ. Δήμας και Σπ. Σπηλιωτόπουλος επιμένουν: «Το κείμενο που φέρεται να συμφώνησαν Τουρκία και M. Βρεττανία είναι επίσημο; Γιατί δεν το γνωστοποιείτε στην αντιπολίτευση που σας το ζήτησε επιμόνως; Τι έχετε συμφωνήσει ακριβώς;».

«Τι παριστάνει ο κ. Παπανδρέου; Τον Τσιτσερόνε (ξεναγός); Δεν δέχομαι τη μυστικότητα της κυβέρνησης», ήταν τα λόγια του Κων. Μητσοτάκη.

– 13 Δεκεμβρίου 2001, κι επιτέλους η επιτροπή «ενημερώνεται» για τον Ευρωστρατό. O κ. Παπανδρέου έρχεται στις 10.10 και ο κ. Παπούλιας ανακοινώνει ότι ο υπουργός πρέπει να αναχωρήσει στις 11.45, προκαλώντας την αποχώρηση του κ. Βαρβιτσιώτη με τον οποίον συντάχθηκε το KKE. Ασαφής ο υπουργός, δέχεται το πυρ ομαδόν από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (κ. Πάγκαλος, Καψής, Αρσένης, Παπουτσής και Παπαθεμελής. Μόνη σύμμαχός του η Μαρία Δαμανάκη). Σημειώνεται σοβαρό επεισόδιο με την κ. Μπακογιάννη, που τον κατηγορεί για αδράνεια επί ένα χρόνο, και ο κ. Παπανδρέου χαρακτηρίζει απαράδεκτο το σχόλιο.

– 29 Ιανουαρίου 2002, οι κ. Μολυβιάτης, Αρσένης, Πάγκαλος και Καψής ζητούν ρητή διαβεβαίωση ότι με την Τουρκία η Ελλάδα συζητεί μόνον την υφαλοκρηπίδα και όχι εφ’ όλης της ύλης.

– 28 Φεβρουαρίου 2002 και έρχεται η θυελλώδης συνεδρίαση για τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, σε νομοσχέδιο του ΥΠΕΞ κι απόντος του υπουργού. O κ. Καψής καταγγέλλει τον Αλεξ Ρόντο και την αδιαφάνεια στη χρηματοδότηση των MKO, από κοινού με τους κ. Παπαθεμελή και Βαλυράκη.

Απών

– 12 Μαρτίου 2002 για τη συνθήκη της Νίκαιας (Ευρωστρατός) είναι απών, και το θέμα θέτουν εκ νέου οι κ. Μολυβιάτης και I. Κεφαλογιάννης.

– 14 Μαρτίου 2002 και πάλι απών. O κ. Μολυβιάτης ζητεί ενημέρωση για τις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία και ο κ. Σπυριούνης επισημαίνει πως «όταν είναι σε εξέλιξη εθνικά θέματα ο υπουργός πρέπει να προσέρχεται»

– 17 Απριλίου 2002 ο κ. Βαλυράκης ζητεί γενικευμένη συζήτηση για την τρομοκρατία. H επιτροπή εγκρίνει, η συζήτηση δεν έγινε ποτέ..

– 21 Μαΐου 2002 και πάλι οι MKO, οι κ.κ. Καψής, Πάγκαλος και Λιάνα Κανέλλη επανέρχονται με νέες καταγγελίες.

– 2 Οκτωβρίου 2002 και το σχέδιο Ανάν στο προσκήνιο. «Δεν είναι δυνατόν να γίνονται όλα με τόση μυστικότητα», αντιδρά έντονα ο κ. Μολυβιάτης

– 14 Νοεμβρίου 2002 η θυελλώδης συνεδρίαση στην οποία οι κ. Πάγκαλος, Αρσένης και Καψής καταθέτουν το κείμενο σημείων για το σχέδιο Ανάν, διερωτώμενοι «που πάμε, κύριε υπουργέ;». Οσες φορές συνεδριάσαμε κεκλεισμένων των θυρών η ενημέρωση ήταν αυτή που διαβάσαμε πριν στις εφημερίδες», σχολιάζει ο κ. Κολοζώφ (KKE). O κ. Παπανδρέου μετά τον καταιγισμό δηλώνει πως «η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να λαμβάνει υπόψιν τις απόψεις της Βουλής».

– 29 Νοεμβρίου 2002 και η επιτροπή συζητεί τα Ελληνοτουρκικά. Οχι διαπραγματεύσεις χωρίς εκ των προτέρων δέσμευση της Τουρκίας, είναι το μήνυμα. «Προχωράμε με σωφροσύνη, προσοχή και αυτοπεποίθηση σε μια χρονική συγκυρία καλύτερη άλλων εποχών», απαντά με τον γνώριμο ασαφή τρόπο του ο κ. Παπανδρέου.

– 18 Φεβρουαρίου 2003 και για μια ακόμη φορά στην επιτροπή οι κ.κ. Μολυβιάτης, Λιάνα Κανέλλη και Δαμανάκη εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκειά τους για τη μη ενημέρωση όσον αφορά στα Ελληνοτουρκικά, Κυπριακό και Ιράκ.

– 14 Μαΐου 2003 το ΠΑΣΟΚ «αστράφτει και βροντά» εναντίον του απόντος και πάλι κ. Γ. Παπανδρέου. Οι κ. Πάγκαλος, Αρσένης, Καψής, Παπαθεμελής ζητούν αλλαγή πολιτικής, για τα Ελληνοτουρκικά.

– 2 Οκτωβρίου 2003. «Εδώ και τώρα ενημέρωση της Βουλής, δεν πάει άλλο, για τις άτυπες συζητήσεις με τους Τούρκους, ελληνοτουρκικός διάλογος στο σκοτάδι δεν γίνεται πια ανεκτός. Εχουν γίνει 14 επαφές υπό απόλυτη μυστικότητα, δεν μπορούμε άλλο να τα διαβάζουμε από τον Τύπο», τονίζει έντονα ο κ. Μολυβιάτης, απόντος και πάλι του κ. Παπανδρέου. Χρειαζόμαστε ενημέρωση συμφωνεί και ο κ. I. Χαραλαμπόπουλος, κάτι που θα γίνει πράξη στην επομένη και τελευταία επί της ουσίας συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή