Πολιτικό «ριάλιτι» στα κανάλια

Πολιτικό «ριάλιτι» στα κανάλια

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκτακτη επικαιρότητα, έκτακτες εξελίξεις, έκτακτα γεγονότα. Μέσα σε επτά ημέρες (6 έως και 12 Ιανουαρίου) προβλήθηκαν περίπου 90 έκτακτα δελτία, ατάκτως ερριμμένα στην «κανονική ροή» του προγράμαματος, με ζωντανές συνδέσεις από την πορεία του κ. Παπανδρέου προς στο Καλέντζι ή την ιστορικής σημασίας μετάβασή του από το κτίριο της Βουλής στα γραφεία της νεολαίας του κόμματος. Εξέρχεται, εισέρχεται, κοντοστέκεται, χαιρετά τα πλήθη. Στις δημόσιες εμφανίσεις του αυριανού προέδρου του ΠΑΣΟΚ προστίθενται, εν είδει τσόντας, και οι δημόσιες εμφανίσεις του αρχηγού του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ώστε να τηρείται μια τυπική ισορροπία. Ομως, η υπερβολή και ο βερμπαλισμός, που έχουν προηγηθεί, έχουν ήδη προκαλέσει τον κορεσμό, ενώ όλα τα άλλα κόμματα που αντιπροσωπεύονται στο Κοινοβούλιο και στην Ευρωβουλή έχουν εξαφανιστεί από τα κανάλια ή παρουσιάζονται φευγαλέα και έτσι οι ψαλιδισμένες δηλώσεις των εκπροσώπων τους ηχούν τουλάχιστον ασυνάρτητες. Η προεκλογική τηλεοπτική υστερία, που εκφράζεται και με την κραυγαλέα καμερο-λατρεία προς τον κ. Παπανδρέου, δεν αδικεί απλώς τα άλλα κόμματα και τους υποψήφιους βουλευτές, αλλά υπονομεύει το κύρος των εκλογών και καλλιεργεί την αποστροφή προς την πολιτική. Ταυτόχρονα, περιφρονεί το δημοκρατικό κεκτημένο και τις συνταγματικές επιταγές περί αντικειμενικής ενημέρωσης.

Τα αρνητικά αυτά φαινόμενα προκάλεσαν την έκδοση αυστηρής οδηγίας του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, καθώς και τις παρεμβάσεις και διαμαρτυρίες του κ. Κώστα Καραμανλή, των κομμάτων της Αριστεράς και του ΔΗΚΚΙ. Ομως σύμφωνα με τον υπουργό Τύπου και ΜΜΕ, Χρήστο Πρωτόπαπα, απλώς πρόκειται για ένα «δικαιολογημένο» ενδιαφέρον των Μέσων για τις πολιτικές εξελίξεις.

Από «πολιτικό πολιτισμό» πάμε καλά, όμως ο τηλεοπτικός πολιτισμός νοσεί βαρύτατα, ενώ, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής ενδείξεις, οδεύουμε προς τις πλέον μιντιοκρατούμενες εκλογές της μεταπολιτευτικής περιόδου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή