Εκστρατεία Παπανδρέου χαμηλών τόνων

Εκστρατεία Παπανδρέου χαμηλών τόνων

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποφασισμένος να αποφύγει την προσωπική πολιτική αντιπαράθεση με τον πρόεδρο της Ν.Δ. κ. K. Καραμανλή εμφανίζεται ο υπουργός Εξωτερικών κ. Γ. Παπανδρέου, ο οποίος αύριο θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τους πρώην γραμματείς του ΠΑΣΟΚ κ. A. Τσοχατζόπουλο, K. Σκανδαλίδη και K. Λαλιώτη. Στο επιτελείο του κ. Γ. Παπανδρέου εκτιμούν ότι το αμέσως επόμενο διάστημα ο κ. Καραμανλής θα επιχειρήσει να οξύνει περαιτέρω το πολιτικό κλίμα και θα επικεντρώσει την κριτική του στο πρόσωπο του υπουργού Εξωτερικών, υπό το βάρος και των «πιέσεων» που του ασκούν η κομματική βάση και τα στελέχη της Ν.Δ.

Ομως ο κ. Παπανδρέου δεν προτίθεται να ακολουθήσει την ίδια τακτική και θα επιμείνει σε μια προεκλογική εκστρατεία «χαμηλών τόνων». O υπουργός Εξωτερικών φέρεται να τονίζει σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις του ότι «η χώρα εισήλθε ήδη στη νέα εποχή», που απαιτεί διαφορετικές πρακτικές και θα συνεχίσει να επικεντρώνει τις τοποθετήσεις του στην κατάθεση πολιτικών προτάσεων, που πάντως επί του παρόντος τουλάχιστον, δεν είναι συγκεκριμένες. Εξ άλλου, ο υπουργός Εξωτερικών εκτιμά πως έχει ήδη επιτύχει τη συσπείρωση της εκλογικής βάσης του ΠΑΣΟΚ, ενώ η πόλωση του πολιτικού κλίματος δεν ευνοεί την προσπάθειά του να διεισδύσει στους χώρους του Κέντρου και της Αριστεράς. Κατά τις ίδιες πηγές, ανάλογη θα είναι η πρακτική και των άλλων κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ και κυρίως του γραμματέα του κόμματος κ. M. Χρυσοχοΐδη και του επικεφαλής της Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα κ. Θ. Πάγκαλου.

Παράλληλα, ο κ. Παπανδρέου αύριο θα επιχειρήσει, στο πλαίσιο των συναντήσεων που έχει προγραμματίσει με τους πρώην γραμματείς του ΠΑΣΟΚ, να «εντάξει» τον κ. K. Λαλιώτη στην προεκλογική εκστρατεία του κυβερνώντος κόμματος. Αν και στενοί συνεργάτες του αναφέρουν ότι δεν είναι στις προθέσεις του υπουργού Εξωτερικών να ζητήσει από τον κ. Λαλιώτη να είναι υποψήφιος στη B΄ Πειραιώς, άλλες πληροφορίες αναφέρουν πως ο πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ θα κληθεί να αναθεωρήσει τη στάση του.

Παράλληλα, ο κ. Παπανδρέου θα συνεχίσει τις περιοδείες του, στη διάρκεια των οποίων θα αναπτύσσει στοιχεία του προσωπικού του προγράμματος. O υπουργός Εξωτερικών, που χθες είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της MorgaStanley, σήμερα θα επισκεφθεί το Λαύριο και θα αναφερθεί σε ειδικές μορφές απασχόλησης για τους νέους. Την Τετάρτη θα παραστεί σε εκδήλωση για τις εργαζόμενες μητέρες, ενώ την Πέμπτη θα έχει συνομιλίες στο Λονδίνο με τον Βρετανό πρωθυπουργό κ. T. Μπλερ και τον ομόλογό του κ. Τζ. Στρο, για το Κυπριακό, αλλά και για τα Ελγίνεια Μάρμαρα. Τέλος, το Σαββατοκύριακο θα περιοδεύσει στην Αιτωλοακαρνανία, στη Λευκάδα και στην Πρέβεζα.

Τα στελέχη

Πάντως, ο κ. Παπανδρέου έχει διασφαλίσει τη στήριξη του συνόλου των στελεχών του ΠΑΣΟΚ, καθώς εμφανίζεται σε θέση να ανατρέψει το ιδιαίτερα δυσμενές μέχρι πρόσφατα κλίμα στο κυβερνών κόμμα. Μάλιστα, χθες ο βουλευτής Επικρατείας κ. Θ. Τσουκάτος με ανοιχτή επιστολή κάλεσε τους ψηφοφόρους του να μετάσχουν στην ψηφοφορία για την εκλογή του κ. Γ. Παπανδρέου στη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ενώ ο υποψήφιος στην A΄ Πειραιά κ. Δ. Καρύδης άσκησε κριτική στον κ. K. Καραμανλή για το γεγονός ότι κατέφυγε στην προσωπική κριτική κατά του υπουργού Εξωτερικών.

Γκιουλ: Θέλουμε καλή γειτονία

Θετικά απάντησε χθες η Αγκυρα στην πρόταση – έκκληση του υπουργού Εξωτερικών κ. Γιώργου Παπανδρέου για άμεση, σταδιακή και ισόρροπη μείωση των αμυντικών δαπανών Ελλάδας και Τουρκίας.

«Είναι καλή πρόταση και μας βρίσκει σύμφωνους. Θέλουμε να είμαστε φορείς ειρήνης και σταθερότητας», ανέφερε συγκεκριμένα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κ. Αμπντουλάχ Γκιουλ σε δηλώσεις του (Μέγκα) και συνέχισε: «Είναι μια καλή πρόταση, που δείχνει τις καλές προθέσεις. Τις ίδιες προθέσεις έχουμε κι εμείς. Θέλουμε να έχουμε καλή γειτονία με την Ελλάδα, να δημιουργήσουμε ένα νέο κλίμα σε αυτό το σημείο του κόσμου για συνεργασία. Μας βρίσκει σύμφωνους». Παράλληλα, υποστήριξε ότι η χώρα του έχει ήδη αρχίσει από πέρυσι τη μείωση των αμυντικών δαπανών και έσπευσε να προσθέσει ότι πρόσφατα οι δύο χώρες έχουν προχωρήσει και σε συμφωνίες για αναβολή στρατιωτικών γυμνασίων, καθώς και για οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης, μεταξύ των οποίων και εκείνη η οποία αφορά στην αποναρκοθέτηση των συνόρων στον Εβρο.

Με αφορμή αυτές τις δηλώσεις του κ. Γκιουλ, ο πρωθυπουργός κ. Κων. Σημίτης με χθεσινοβραδινές δηλώσεις του έκανε λόγο για «καλή αντίδραση» εκ μέρους της Τουρκίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή