Εντονο το μήνυμα για αλλαγή που εκπέμπει η περιφέρεια

Εντονο το μήνυμα για αλλαγή που εκπέμπει η περιφέρεια

3' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Να τα πείτε και να τα γράψετε, όπως τα βλέπετε», φώναξε μια ηλικιωμένη κυρία καταλαβαίνοντας από τις κάμερες που «κατέβαιναν» από το λεωφορείο, ότι η παρέα που τις «συνόδευε» ήταν δημοσιογράφοι. «Βλέπετε τι γίνετε εδώ; Απ’ όλα τα χωριά έχουμε κατέβει για να τον δούμε. Και τελευταία μόνο τον Γιωργάκη δείχνετε», συμπλήρωσε κοιτώντας προς τα τηλεοπτικά συνεργεία για να μονολογήσει: «Βέβαια δεν φταίτε εσείς, αλλά τα αφεντικά σας»… «Ετσι θα τα γράψουμε μην ανησυχείτε», της είπε ο Γιάννης, εκπροσωπώντας και τους υπολοίπους για να κλείσει τη συζήτηση και ενώ οι περισσότεροι είχαν μείνει έκπληκτοι από τον κόσμο που είχε κλείσει τον δρόμο στην είσοδο της Τρίπολης.

Οσοι συνάδελφοι ακολούθησαν το Σαββατοκύριακο τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας στον Πύργο και στην Τρίπολη είναι βέβαιο ότι έμειναν ακριβώς με την ίδια εντύπωση. Οτι δηλαδή όσο καλή κι αν ήταν η οργάνωση των εμφανίσεων του κ. Καραμανλή από τον κομματικό μηχανισμό της Ρηγίλλης -που ήταν- δεν θα μπορούσε από μόνη της να δημιουργήσει το κλίμα του ενθουσιασμού, του πάθους, αλλά και του φανατισμού «για να αλλάξουν επιτέλους τα πράγματα», που έβλεπες και άκουγες γύρω σου. H υποδοχή, που επεφύλαξαν οι κάτοικοι και στους δύο νομούς που επισκέφθηκε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θύμισε στους παλαιότερους μέρες του ’81, όταν με ανάλογο τρόπο το πλήθος ζητούσε επιτακτικά την περιβόητη «αλλαγή» από τον Ανδρέα Παπανδρέου όπου κι αν βρισκόταν. Είναι σίγουρο δε ότι και ο ίδιος ο κ. Καραμανλής μάλλον δεν ανέμενε ανάλογη υποδοχή, καθώς σε πολλές περιπτώσεις μπορούσες να διακρίνεις την έκπληξη στο βλέμμα του για τις αγκαλιές, τα φιλιά, τα λουλούδια, τα σπρωξίματα για να βρεθούν όλοι για λίγο δίπλα του, τις εκδηλώσεις πραγματικής λατρείας που δεχόταν.

Η διαφορά

«Αυτό το παιχνίδι με τον Γιωργάκη εσείς το έχετε στήσει, ο κόσμος δεν πείθεται με τα παραμύθια και θα δείτε ότι η διαφορά θα είναι πολύ μεγαλύτερη και όχι αυτή που βγάζουν οι δημοσκοπήσεις» φώναζε ένας άλλος κύριος προς το μέρος μας, επιβεβαιώνοντας την αίσθηση που είχαμε ότι οι τελευταίες εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ είναι κυρίως εκείνες που ενέτειναν το πρωτόγνωρα φορτισμένο κλίμα από την πρώτη στιγμή που η δημοσιογραφική αποστολή έφτασε στον Πύργο. O μεγάλος κεντρικός δρόμος που συνδέει το κλειστό γυμναστήριο της πόλης με την εθνική οδό ήταν αδιάβατος από χιλιάδες κόσμου που δεν πρόλαβαν να μπουν στον χώρο, όπου επρόκειτο να εκφωνήσει την πρώτη ομιλία του ο κ. Καραμανλής. «Δεν έχει ξαναγίνει αυτό το πράγμα εδώ ούτε σε… ντέρμπι» μας διαβεβαίωνε ένας νεαρός, συμπληρώνοντας ότι το στάδιο είναι χωρητικότητας 6.800 καθήμενων και εκείνοι που βρίσκονταν στον προαύλιο χώρο και στους γύρω δρόμους έμοιαζαν άλλοι τόσοι… Διαπίστωση που εκμυστηρεύθηκε άλλωστε στους δημοσιογράφους ακόμη και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, που πολιτεύεται στην περιοχή, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι «το κλίμα μεταστροφής που περιγράφουν οι κυβερνητικές εφημερίδες αφορά μόνον την Αθήνα και όχι τις μικρές επαρχιακές πόλεις, ακόμη και της Πελοποννήσου»…

Ετσι εξηγείται άλλωστε και το γεγονός ότι και ο ίδιος ο κ. Καραμανλής δεν απέφυγε τούτη τη φορά τις φωτογραφικές αιχμές στον βασικό του αντίπαλο, καθώς το ίδιο το πλήθος τον εξωθούσε με τα συνθήματά του να καταγγείλει τις «μεθοδεύσεις στο κυβερνών κόμμα». Είναι ενδεικτικό ότι λόγω των συνεχών διακοπών από τα συνθήματα και τα χειροκροτήματα ο πρόεδρος της Ν.Δ. χρειάστηκε 54 ολόκληρα λεπτά για να αναγνώσει τις επτά δακτυλογραφημένες σελίδες της ομιλίας του, όταν συνήθως ανάλογες συγκεντρώσεις δεν διαρκούν πέραν της μισής ώρας.

«Νάτος νάτος ο πρωθυπουργός, ήρθε η ώρα του Καραμανλή, μαζί στο πάρτι στις 8 του Μάρτη και εκεί ψηλά στο Μέγαρο Μαξίμου θα βάλουμε ένα γαλανό πανί, θα βάλουμε και μια φωτογραφία του Κώστα του Καραμανλή» ήταν μερικά από τα συνθήματα που ακούγονταν εκκωφαντικά στον χώρο και ο πρόεδρος της Ν.Δ. απαντούσε σε όλα: «Ζωηρούς σας βλέπω, η δική σας ώρα ήρθε, μαζί θα προχωρήσουμε στο Μέγαρο Μαξίμου». H μόνη φορά που αντέδρασε ήταν, όταν μια νεαρή παρέα ξεκίνησε το σύνθημα «αέρα αέρα να φύγει η χολέρα». «Δεν θέλω ακρότητες. Θα κερδίσουμε γιατί πείθουμε με τον πολιτικό μας λόγο» αντέτεινε στο πλήθος που απάντησε με χειροκροτήματα.

Πιο συγκινητική στιγμή έμελλε να αποδειχθεί η υποδοχή των 1.200 κατοίκων στα Λαγκάδια της Γορτυνίας αλλά και στο Λεβίδι, όπου απρογραμμάτιστα η πομπή από τον Πύργο προς την Τρίπολη σταμάτησε για μια μικρή βόλτα του κ. Καραμανλή στην κεντρική πλατεία. Στην κυριολεξία ολόκληρα χωριά στο δρόμο με την ευχή «να μας ξανάρθεις πρωθυπουργός»…

«Οπως τα βλέπετε»

Στη δε Τρίπολη το πούλμαν των δημοσιογράφων και το αυτοκίνητο του κ. Καραμανλή σταμάτησαν πολύ πριν από το κτίριο του Πνευματικού Κέντρου, όπου εκφώνησε τη δεύτερη ομιλία του. Περισσότεροι από 1.000 κάτοικοι είχαν βγει στην είσοδο της πόλης για να τον προϋπαντήσουν με λουλούδια οι μεγαλύτεροι και με… καπνογόνα οι νεαρότεροι. Ανάμεσά τους και εκείνη η ηλικιωμένη γυναίκα, που προτίμησε να πλησιάσει τους δημοσιογράφους παρά τον πρόεδρο: «Να τα γράψετε όπως τα βλέπετε»…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή