O Καραμανλής αποφασίζει την τύχη παλαιών στελεχών

O Καραμανλής αποφασίζει την τύχη παλαιών στελεχών

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντός των αμέσως προσεχών ημερών θα ανακοινώσει ο κ. K. Καραμανλής τις οριστικές του προθέσεις για τα ιστορικά στελέχη της Ν.Δ. Αυτό τουλάχιστον άφηναν να εννοηθεί χθες στενοί του συνεργάτες, αναγνωρίζοντας ότι η παράταση της σύγχυσης που έχει δημιουργθεί για το αν οι λεγόμενοι «βαρώνοι» του κόμματος θα μετέχουν στις επόμενες εκλογές, μόνον θετικό αντίκτυπο δεν έχει για την εικόνα συνοχής του κόμματος. Πόσω μάλλον όταν η συζήτηση των τελευταίων ημερών έχει προσφέρει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία στην κυβέρνηση να μεταφέρει το ενδιαφέρον της προεκλογικής αντιπαράθεσης στα… ηλικιακά προβλήματα της Ν.Δ., τα οποία μάλιστα υπάρχουν και στο ΠΑΣΟΚ, χωρίς ωστόσο να δημιουργούν επί του παρόντος ζήτημα.

Την επισήμανση αυτή δεν είναι τυχαίο ότι επιχείρησε να αναδείξει χθες ο κ. Μιλτ. Εβερτ ο οποίος, προκειμένου να διευκολύνει τον κ. Καραμανλή, επανέλαβε την πρότασή του όλα τα ιστορικά στελέχη που είχαν εκλεγεί με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας -και ο ίδιος- να εκτεθούν σε μάχιμες εκλογικές περιφέρειες. Σε συνεντεύξεις που παραχώρησε ο κ. Εβερτ υπενθύμιζε ότι «οι κ. Σημίτης, Τσοχατζόπουλος, Απ. Κακλαμάνης και αρκετοί άλλοι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ είναι κατά πολύ μεγαλύτεροι του ιδίου σε ηλικία, πλην όμως στο κυβερνών κόμμα δεν τίθεται θέμα αναγκαστικής αποχώρησής τους από την πολιτική».

Με το ίδιο πνεύμα, ωστόσο, όταν ο τέως πρόεδρος της Ν.Δ. εκλήθη να σχολιάσει τη δήλωση του κ. Πολύδωρα που είπε ότι «οι βαρώνοι δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα, ούτε ως βουλευτές ούτε ως υπουργοί», αναρωτήθηκε με σκωπτικό τρόπο αν ο εν λόγω συνάδελφός του «είναι τζόβενο», σημειώνοντας ότι «και ο Βύρωνας είναι 57 – 58 χρόνων». Παράλληλα δε σε ανάλογη ερώτηση που ετέθη και στον κ. Τζ. Τζαννετάκη, ο ίδιος δεν έκρυψε την πρόθεσή του να είναι «παρών και στην επόμενη Βουλή»…

Η πρόταση Εβερτ

Ολα αυτά διεμηνύθησαν προφανώς στον κ. Καραμανλή -ενόσω βρισκόταν στην Κύπρο- και επέσπευσαν πιθανότατα τη λήψη των τελικών αποφάσεων που προτίθεται να ανακοινώσει ο ίδιος. Ποιες θα είναι οι αποφάσεις αυτές, ωστόσο, ώς αργά το βράδυ, παρέμενε άγνωστο στη Ρηγίλλης.

Μια εκ των εισηγήσεων πάντως που φαίνεται να εξετάζει σοβαρά ο κ. Καραμανλής είναι να αποδεχθεί την πρόταση του κ. Εβερτ, προκειμένου τελικώς ο κόσμος να κρίνει ποιοι από τους «βαρώνους» θα μετάσχουν και στην επόμενη Βουλή. Μια τέτοια περίπτωση, όπως έλεγαν στελέχη της Ρηγίλλης, θα έλυνε τα χέρια του κ. Καραμανλή για να διαμορφώσει εκ του μηδενός τη λίστα επικρατείας, ενώ θα έθετε και τους κ. Μητσοτάκη και Τζαννετάκη προ των ευθυνών τους έναντι της παράταξης, δεδομένου του ότι αμφότεροι, ως πρώην πρωθυπουργοί, εκλέγονται χωρίς σταυρό.

Επιπλέον δε ένα τέτοιο σενάριο θα εξυπηρετούσε και τους κ. Αχ. Καραμανλή και I. Κεφαλογιάννη, που ούτως ή άλλως εκλέγονται με σταυρό.

Αγκάθι ωστόσο στην ενδεχόμενη υιοθέτηση της ίδιας εισήγησης αποτελεί χωρίς άλλο ο κ. I. Βαρβιτσιώτης. O πρώην υπουργός Αμύνης σε ανύποπτο χρόνο είχε εκφράσει την πρόθεσή του να κατέλθει στη Λακωνία, πλην όμως ουδέποτε του απάντησε επισήμως το κόμμα. Για τον λόγο αυτό, ο κ. Βαρβιτσιώτης, αν και έχει αποφύγει να εκφρασθεί δημοσίως, φέρεται εντονότατα οχλημένος με τον πρόεδρο της Ν.Δ., πόσω μάλλον όταν τις τελευταίες ημέρες βολιδοσκοπήθηκε για το ενδεχόμενο να κατέβει στην Πελοπόννησο και απάντησε ότι δεν υπάρχει πλέον ο χρόνος να προετοιμαστεί. Ας σημειωθεί δε ότι ο κ. Βαρβιτσιώτης ήταν ο πρώτος που «σήκωσε το βάρος» της εκλογής του κ. K. Καραμανλή στην προεδρία της Ν.Δ. με το περιβόητο δείπνο που οργάνωσε σπίτι του και εκφράζει την πικρία του στο ενδεχόμενο να «εστιασθεί» στον ίδιο και μόνον η επικοινωνιακή «ανάγκη» ανανέωσης του κόμματος…

Γεγονός είναι πάντως ότι όσο το εν λόγω ζήτημα εκκρεμεί, μόνον προεκλογικά οφέλη δεν αποφέρει στη Νέα Δημοκρατία. Κάποιοι μάλιστα ήδη από χθες εκτιμούσαν ότι το πρόβλημα που έχει προκαλέσει η αναβλητικότητα του κ. Καραμανλή να λάβει τις οριστικές του αποφάσεις για τους «βαρώνους» και η «αυτόματη» αξιοποίησή του από το ΠΑΣΟΚ είναι πιθανόν να «σμικρύνει» ακόμη και τα επικοινωνιακά οφέλη της δρομολογούμενης επιστροφής του κ. Δημ. Αβραμόπουλου, η οποία λέγεται ότι θα ανακοινωθεί αύριο…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή