H πολιτική κυριαρχεί της εικόνας

H πολιτική κυριαρχεί της εικόνας

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθώς περνούν οι ημέρες μετά την καταιγίδα της απόφασης για την αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ και ο «κουρνιαχτός» που άφησε πίσω της κατακάθεται, το προεκλογικό κλίμα αρχίζει να αποκτά τα πραγματικά χαρακτηριστικά του. Οσο πλησιάζουμε προς την εκλογική αναμέτρηση της 7ης Μαρτίου, τα προβλήματα και οι προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η επόμενη κυβέρνηση παίρνουν τη θέση της εικόνας, η οποία κυριάρχησε ολοκληρωτικά την προηγούμενη περίοδο. Δεν είναι τυχαίο ότι από τη στιγμή που άρχισε να υποχωρεί ο «πυρετός», που συσπείρωσε και ωφέλησε το ΠΑΣΟΚ, άρχισαν να αναδεικνύονται γεγονότα που οδηγούν την αντιπαράθεση στο προνομιακό πεδίο της Νέας Δημοκρατίας. H προσπάθεια απόκρυψης στοιχείων για το πραγματικό μέγεθος της ανεργίας, οι κινητοποιήσεις των αγροτών και άλλων κοινωνικών ομάδων και η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που χτυπάει «καμπανάκι» για τους σοβαρούς κινδύνους που απειλούν την οικονομία της χώρας, επαναφέρουν το προεκλογικό παιχνίδι στο γήπεδο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Την αλλαγή κλίματος που παρατηρείται καταγράφουν και οι δημοσκοπήσεις.

Ιδιαίτερα οι έρευνες που θα δουν το φως της δημοσιότητας τις επόμενες ημέρες και η διεξαγωγή τους έχει μεγαλύτερη χρονική απόσταση από το «σοκ» της αποχώρησης του κ. K. Σημίτη αναμένεται να δείξουν την παγίωση των νέων συσχετισμών. H νέα ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, μετά τον αρχικό ενθουσιασμό, διαπιστώνει ότι η ανάκαμψη του κόμματος οφείλεται κατά κύριο λόγο στη συσπείρωση των οπαδών του, την οποία δεν μπορούσε να επιτύχει η παρουσία του κ. Σημίτη. Αντιθέτως, δεν βλέπει να προσελκύει ψηφοφόρους της Ν.Δ. και αναγνωρίζει ότι αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα στις ηλικίες των 45 ετών και άνω.

Σε κατηγορίες, δηλαδή, που συγκροτούν έναν ισχυρότατο πυρήνα ψηφοφόρων, ο οποίος μεταβάλλει πολύ δύσκολα γνώμη και άποψη. Ανάλογη είναι η εικόνα για το κυβερνών κόμμα στο μεγαλύτερο μέρος της περιφέρειας και σε επί μέρους ομάδες πληθυσμών, όπως οι αγρότες. Παράλληλα, ο πολιτικός λόγος του κ. Γ. Παπανδρέου είναι ακόμη ασαφής και ουσιαστικά αδιαμόρφωτος. O διάδοχος του κ. Σημίτη στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ τώρα αναζητεί τις εξαγγελίες εκείνες που θα μπορούσαν να πείσουν ότι προσφέρει κάτι το πραγματικά νέο και θα τον διαφοροποιεί από τη μέχρι σήμερα κυβερνητική θητεία του κόμματός του.

Ο κ. Καραμανλής

Στον αντίποδα, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. K. Καραμανλής σαφώς υπερέχει στον τομέα αυτόν, καθώς ο λόγος του ως «αυριανού πρωθυπουργού» είναι συμπαγής και στέρεος και εκφέρει συγκεκριμένες προτάσεις. Επιπλέον, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κινητοποιήθηκε τόσο σε επικοινωνιακό όσο και σε πολιτικό επίπεδο -με τη δημοσιοποίηση του προγράμματος Υγείας και αυτού της Οικονομίας να ακολουθεί- για να αποκρούσει την επίθεση του ΠΑΣΟΚ.

Αυτό δεν σημαίνει ότι απάλειψε όλα τα προβλήματά του, όπως δείχνει και ο θόρυβος σχετικά με την τύχη των εκπροσώπων της «παλαιάς φρουράς», αλλά είναι βέβαιο ότι δεν έχει κλονιστεί η αυτοπεποίθησή της για την εκλογική νίκη, εξέλιξη που θεωρείται και η πιο πιθανή. Αντιθέτως, στο ΠΑΣΟΚ αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο ότι τα χρονικά περιθώρια έως τις 7 Μαρτίου είναι στενά και είναι εξαιρετικά δύσκολο στο διάστημα που απομένει να προκληθούν γεγονότα τέτοια, που θα δημιουργήσουν μία νέα δυναμική ικανή να ανατρέψει πλήρως τα δεδομένα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή