Δεν είχε απήχηση στους νέους

Δεν είχε απήχηση στους νέους

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αμφισβητώντας εντόνως την αξιοπιστία όσων ακούγονται καθώς μια θέση στην αγορά εργασίας αποτελεί την κυρίαρχη αγωνία τους, οι νέοι δεν φαίνεται να «συγκινούνται», ούτε όμως να εκπλήσσονται, από προεκλογικές εξαγγελίες και σχολιάζοντας στην «K» την πρόταση του κ. Γ. Παπανδρέου τονίζουν πως μόνο ένα «θετικό, χειροπιαστό αποτέλεσμα» θα μας πείσει. «Αφού μας είπαν ψέματα για τα ποσοστά της ανεργίας, γιατί να μην μας πουν ψέματα και για τα νέα μέτρα;», αναφέρει η Βασιλική Πετσάκη, απόφοιτος του ΕΜΠ, άνεργη εδώ και οκτώ μήνες. «Είναι γεγονός ότι η αναζήτηση εργασίας ξεκίνησε πριν τελειώσω τη σχολή διότι γνώριζα πως η διαδικασία θα είναι χρονοβόρα», εξηγεί η 25χρονη. Εμφανώς απογοητευμένη περιγράφει την κατάσταση στην αγορά εργασίας με τα μελανότερα χρώματα και ισχυρίζεται ότι «δεν θα μου προκαλούσε καμιά εντύπωση αν αύριο ανακαλέσουν τις σημερινές, προεκλογικές εξαγγελίες». Σε θεωρητικό επίπεδο αποτελεί μέτρο που θα έδινε μια ανάσα τόσο στους νέους όσο και στις οικογένειές τους που επωμίζονται το βάρος της οικονομικής ενίσχυσης των παιδιών για αρκετά χρόνια, εξηγεί η Βασιλική, ωστόσο εκφράζει έντονη δυσπιστία για την εφαρμογή του μέτρου.

«Παραμερίζοντας τη χρονική συγκυρία -έχουμε συνηθίσει άλλωστε τις προεκλογικές εξαγγελίες- δεν γνωρίζω κατά πόσον είναι εφικτή η εφαρμογή του», προβληματίζεται ο φοιτητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου, Πέτρος M. O 21χρονος, μόνιμος κάτοικος Καλαμάτας, λέει στην «K» ότι προκειμένου να ανταπεξέλθει στο κόστος των σπουδών του θα ήθελε να βρει κάποια δουλειά. «Με την κατάσταση όμως που επικρατεί, κάτι τέτοιο ούτε στα όνειρά μου μπορώ να φαντάζομαι», ισχυρίζεται. Παράλληλα ενώ πιστεύει πως η δυνατότητα απασχόλησης των αποφοίτων Λυκείου ώς 24 ετών και των πτυχιούχων AEI ώς 29 ετών, χωρίς την υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών για τέσσερα χρόνια, με πλήρη μισθό και ιατρική περίθαλψη θα ήταν ευεργετική για τους νέους αυτής της κατηγορίας, αμφισβητεί την ποιότητα των παρεχόμενων ιατρικών υπηρεσιών. «Εχει γίνει πολύς λόγος για την άθλια κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων τα οποία από όσο μπορώ να καταλάβω θα επιβαρυνθούν από αυτό το μέτρο», καταλήγει.

Αγχος

Πηγή άγχους για όλους τους νέους αποτελεί η επαγγελματική αποκατάσταση τονίζει η Μαρία Βασιλείου, απόφοιτη ιδιωτικής σχολής. «Με δεδομένο ότι τα δίδακτρα δεν είναι λίγα για εμάς που φοιτήσαμε σε ιδιωτικές σχολές, η επιβάρυνση της οικογένειάς μας υπήρξε μεγάλη και επιθυμούμε να κάνουμε γρήγορα την απόσβεση», διευκρινίζει η 26χρονη, που είναι άνεργη τα τελευταία τρία χρόνια. «Επαψα να ψάχνω κάτι σχετικό με το αντικείμενό μου και απλώς θέλω να εργαστώ», λέει απογοητευμένη, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η κατάσταση θα αλλάξει. «Εχω κουραστεί να παραπονιέμαι και να κάνω κριτική, ελπίζω μόνο να βρεθεί μια λύση», καταλήγει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή