Δικαίως δημοσιεύτηκαν επιστολές της Μαργαρίτας Παπανδρέου

Δικαίως δημοσιεύτηκαν επιστολές της Μαργαρίτας Παπανδρέου

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δικαίως η δημοσιογράφος και βουλευτής του KKE κ. Λιάνα Κανέλλη έψαξε, βρήκε και δημοσίευσε πριν από τρία χρόνια στο περιοδικό «Νέμεσις» επιστολές της κ. Μαργαρίτας Παπανδρέου προς τον γιο της και υπουργό Εξωτερικών κ. Γ. Παπανδρέου, με τις οποίες τον συμβούλευε για τις κινήσεις που έπρεπε να κάνει προκειμένου να ανέλθει πολιτικά, έκρινε το Πρωτοδικείο της Αθήνας.

Στις ίδιες επιστολές, σημειώνεται, η κ. Παπανδρέου συμβούλευε επίσης να αξιοποιήσει προς όφελος του πολιτικού μέλλοντός του μη κυβερνητικές οργανώσεις, όπως το «ΙΣΤΑΜΕ» και το «Ιδρυμα Ανδρέας Παπανδρέου», ενώ σχολίαζε αρνητικά πολιτικούς, μεταξύ των οποίων και ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Σημίτης.

Η απόφαση

Το Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας απέρριψε χθες με απόφασή του (σ.σ. δεν έχει καθαρογραφεί) ως αβάσιμη κατ’ ουσίαν την αγωγή με την οποία η κ. Μαργαρίτα Παπανδρέου ζητούσε ως αποζημίωση για συκοφαντική δυσφήμηση και παραβίαση προσωπικών δεδομένων 1 δισ. δρχ. από την κ. Κανέλλη αλλά και από την «Αδράστεια Εκδοτική Α.Ε.» που εκδίδει το «Νέμεσις».

Το δικαστήριο έκρινε ότι το ενδιαφέρον της δημοσιογράφου και βουλευτού του KKE για τις επίμαχες επιστολές ήταν δικαιολογημένο, εφ’ όσον το όλο θέμα άπτεται της λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος και επιφόρτισε την κ. Παπανδρέου με την καταβολή 29.350 ευρώ για δικαστικά έξοδα.

Η κ. Μαργαρίτα Παπανδρέου κατέθεσε την αγωγή εις βάρος της δημοσιογράφου κ. Λιάνας Κανέλλη στις 19.1.2001, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι οι επιστολές προς τον γιο της εκλάπησαν και δημοσιεύθηκαν με αποτέλεσμα να προσβάλλεται η προσωπικότητά της και να παραβιάζεται η ιδιωτική ζωή της.

Κατά τη συζήτηση της αγωγής ενώπιον του δικαστηρίου στις 27 Νοεμβρίου του 2003 υπέρ της κ. Μαργαρίτας Παπανδρέου είχε καταθέσει ο γιος της κ. N. Παπανδρέου, ο οποίος υποστήριξε ότι σκοπός της κ. Κανέλλη ήταν να παρουσιάσει τη μητέρα του ως «δολοφόνισσα» και «αρπάχτρα», σαν «τον αμερικανικό δάκτυλο στην Ελλάδα». «H μητέρα μου έδινε μια ζωή μάχες και δικαιούται σεβασμού», είχε πει τότε ο κ. N. Παπανδρέου, τονίζοντας ότι επρόκειτο για προσωπικές επιστολές μιας μητέρας προς το γιο της, οι οποίες δεν χρειαζόταν να δημοσιευθούν.

Η κ. Βούλτεψη

Κατά τη συζήτηση της αγωγής, από την πλευρά τής κ. Κανέλλη είχε καταθέσει η δημοσιογράφος κ. Σοφία Βούλτεψη, υποστηρίζοντας ότι στις επιστολές της η κ. Παπανδρέου δεν περιοριζόταν στα του οίκου της, αλλά προσπαθούσε να επηρεάσει την πολιτική ζωή της χώρας.

Για την ίδια υπόθεση είχαν κατατεθεί από την πλευρά της κ. Μαργαρίτας Παπανδρέου ασφαλιστικά μέτρα με τα οποία ζητούσε από την κ. Κανέλλη να μην ξαναναφερθεί ποτέ στο όνομά της.

Η αίτηση της κ. Παπανδρέου είχε γίνει δεκτή, παρά το γεγονός ότι κατά τη συζήτηση των ασφαλιστικών μέτρων η κ. Κανέλλη είχε καταθέσει ότι δεν είχε σκοπό να διασύρει την κ. Παπανδρέου, ωστόσο δημοσιοποίησε τις επίμαχες επιστολές γιατί είχαν πολιτικές διαστάσεις. «Οταν μία μητέρα λέει στο γιο της δεν μπορείς να αποφασίσεις μόνος σου και εκείνος τυγχάνει υπουργός Εξωτερικών, έχω πρόβλημα. Με αφορά ως πολίτη και φυσικά δεν είναι προσωπικό ζήτημα», είχε ισχυριστεί η κ. Κανέλλη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή