ΣΥΝ: Μην εμπορεύεστε την Παιδεία

ΣΥΝ: Μην εμπορεύεστε την Παιδεία

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Οχι εμπόριο ελπίδας και δημαγωγίας με τα θέματα Παιδείας». Οξύτατη ήταν η αντίδραση του προέδρου του Συνασπισμού κ. Νίκου Κωνσταντόπουλου στα κυβερνητικά σχέδια, τα οποία στα μέσα της εβδομάδας «διανεμήθηκαν» με μορφή… πυροτεχνήματος και κάνουν λόγο για κατάργηση των Πανελληνίων Εξετάσεων εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

«Αντί να δίνουν λογαριασμό εκείνοι που έχουν την ευθύνη για την κατάσταση στην Παιδεία, τη μετατρέπουν σε εμπόριο ελπίδας» ανέφερε χθες ο κ. Κωνσταντόπουλος, προσθέτοντας ότι «με την εκπαιδευτική πολιτική του ΠΑΣΟΚ, ο αριθμός των μαθητών του Λυκείου μειώθηκε κατά 40%. Το 1999 οι απόφοιτοι Λυκείου ήταν 117.000 και το 2001 74.000».

O πρόεδρος του Συνασπισμού τόνισε ότι η ελεύθερη πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση χωρίς κλειστό αριθμό εισαγομένων είναι πρόταση του ΣΥεδώ και χρόνια, «την οποία απέρριψαν όλοι οι υπουργοί Παιδείας του ΠΑΣΟΚ και που αντιγράφουν και υιοθετούν στην προεκλογική περίοδο για να την απορρίψουν ξανά μετά τις εκλογές και να μην την εφαρμόσουν».

Εθνικό Συμβούλιο

«Την Τρίτη, λίγο πριν από τις εκλογές, συγκαλείται μετά πολλά χρόνια το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας χωρίς ημερήσια διάταξη για να ακούσουμε προεκλογικές ομιλίες. Καλούμε όλα τα κόμματα να καταθέσουν στο ΕΣΥΠ σαφές και πλήρες πρόγραμμα για την Παιδεία», ανέφερε ο κ. Κωνσταντόπουλος.

Οι προτάσεις του ΣΥΝ

Οι προτάσεις του Συνασπισμού για το χώρο της Παιδείας κινούνται σε πέντε βασικούς άξονες: δωδεκάχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση, κατάργηση των Πανελλήνιων Εξετάσεων, ελεύθερη πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ανοιχτό ακαδημαϊκό και δημόσιο Πανεπιστήμιο και αύξηση των δαπανών για την Παιδεία τουλάχιστον στο 5% του ΑΕΠ.

«Είναι αναγκαίο ένα Λύκειο ενιαίο για όλους τους μαθητές. Αυτό είναι το αίτημα της δωδεκάχρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης (δεκατετράχρονης με την προσχολική) – πρόταση του ΣΥκαι της εκπαιδευτικής κοινότητας εδώ και χρόνια που απέρριψαν όλοι οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ», ανέφερε ο πρόεδρος του κόμματος, και πρόσθεσε: «Για το σύστημα μετάβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αφετηριακή ιδέα μας είναι η κατάργηση των φραγμών. H δυνατότητα που έχουν τα παιδιά των εύπορων οικογενειών, να σπουδάσουν ό,τι θέλουν και όπου ανά τον κόσμο θέλουν, πρέπει να είναι δικαίωμα και των υπόλοιπων παιδιών, δηλαδή όσων θέλουν να σπουδάσουν στη δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση στη χώρα μας». Απαραίτητη, βέβαια, προϋπόθεση είναι να υλοποιηθεί το πάγιο αίτημα της αύξησης της χρηματοδότησης. «Είναι φανερό ότι χρειάζεται γενναία οικονομική στήριξη του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στις ανάγκες αυτές. Είμαστε οι τελευταίοι στην Ευρωπαϊκή Ενωση με δημόσιες δαπάνες για την Παιδεία στο 3,5% επί του ΑΕΠ, έναντι 5% του ευρωπαϊκού μέσου όρου», κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΥΝ.

Ο κ. Τσοβόλας

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ κ. Δημ. Τσοβόλας εξέφρασε την ικανοποίησή του που -έστω και προεκλογικά- το ΠΑΣΟΚ χρησιμοποιεί τις θέσεις του για την Παιδεία και το εκπαιδευτικό μας σύστημα. «Οι θέσεις του ΔΗΚΚΙ», δήλωσε, «περιλαμβάνονται στο συνολικό πρόγραμμά του, για μια άλλη παιδεία, που να υπηρετεί τον άνθρωπο και τις ανθρώπινες αξίες, δόθηκε στη δημοσιότητα πριν από 5 χρόνια. Το ΠΑΣΟΚ, που υποβάθμισε σε μεγάλο βαθμό τη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση και ενίσχυσε σημαντικά, με την κυβερνητική του πολιτική, την ιδιωτική Εκπαίδευση, δεν πείθει κανέναν σήμερα για τις πραγματικές του προθέσεις».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή