Τηλεφωνική επαφή Καραμανλή – Ανάν για το Κυπριακό

Τηλεφωνική επαφή Καραμανλή – Ανάν για το Κυπριακό

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O πρόεδρος της Ν.Δ. κ. K. Καραμανλής ζήτησε χθες από τον γενικό γραμματέα του OHE κ. Κόφι Ανάν, με τον οποίο επικοινώνησε τηλεφωνικώς, «να ασκήσει την επιρροή του, ώστε η τουρκική πλευρά να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στη βάση του σχεδίου του», αναφέρει ανακοίνωση που εξέδωσε η Ν.Δ.

Περαιτέρω, ο κ. Κώστας Καραμανλής διαβεβαίωσε τον κ. Ανάν ότι «η Ν.Δ. από τις 8 Μαρτίου και μετά θα συνεργασθεί μαζί του στην προσπάθεια να εξευρεθεί το συντομότερο δυνατόν λύση στο Κυπριακό, εν όψει και της τυπικής ολοκληρώσεως της εντάξεως της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση».

Ο πρόεδρος της Ν.Δ., ο οποίος ενημέρωσε τον κ. Ανάν για τις επαφές και τις συνομιλίες που είχε προσφάτως στην Κύπρο με την πολιτική και την πολιτειακή ηγεσία, καθώς και τις έως τώρα συνομιλίες του με τον Τούρκο πρωθυπουργό κ. Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιβεβαίωσε στον γ.γ. του OHE «τη βούληση του πολιτικού κόσμου στην Ελλάδα και στην Κύπρο για μία δίκαιη και λειτουργική λύση του κυπριακού προβλήματος στη βάση των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών, του κοινοτικού κεκτημένου και των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών.»

Από την Αγκυρα, επίσης, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κ. Αμπντουλάχ Γκιουλ δήλωσε, αναφερόμενος στην κινητικότητα που παρατηρείται τελευταίως, ότι «οι πάντες επιθυμούν την επίλυση του Κυπριακού.» Σύμφωνα με πληροφορίες της τουρκικής εφημερίδας «Γιενί Σαφάκ», ο ειδικός απεσταλμένος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό κ. Τόμας Ουέστον επέδωσε κατά την επίσκεψή του στην Αγκυρα προχθές επιστολή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών κ. Κόλιν Πάουελ προς τον κ. Γκιουλ.

Στο δημοσίευμα προστίθεται ότι ο κ. Πάουελ υπενθυμίζει τους τέσσερις όρους που έθεσε ο κ. Ανάν για την επανέναρξη των συνομιλιών και υπογραμμίζει ότι «εάν η Τουρκία επιθυμεί να κάνει κάποιες αλλαγές στο σχέδιο, δίχως να αλλάξει η ουσία του και σε λογικό πλαίσιο, είμαι έτοιμος να καταβάλω όση προσπάθεια μπορώ».

Σημειώνεται ότι οι όροι του κ. Ανάν ήταν η επίδειξη πολιτικής βουλήσεως για την έναρξη των συνομιλιών, ο προσδιορισμός χρονοδιαγράμματος για την επίλυση του προβλήματος, η διεξαγωγή δημοψηφίσματος από τις δύο πλευρές, ακόμη κι αν δεν υπάρξει συμφωνία και στην περίπτωση διαφωνιών, η κάλυψη των ανοιχτών σημείων από τον γενικό γραμματέα του OHE.

O κ. Ντενκτάς

Σήμερα αναμένεται να αφιχθεί στην Αγκυρα ο κατοχικός ηγέτης κ. Ραούφ Ντενκτάς, προκειμένου να λάβει μέρος σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών με θέμα το Κυπριακό. O κ. Ντενκτάς, ο οποίος ανθίσταται και κατηγόρησε ορισμένους στην Αγκυρα ότι θέλουν να απαλλαγούν από το Κυπριακό για να προωθήσουν την ένταξη της Τουρκίας στην E.E., θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της τουρκικής Δημοκρατίας κ. Αχμέτ Νετζντέτ Σεζέρ, τον πρωθυπουργό κ. Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον υπουργό Εξωτερικών κ. Γκιουλ. O κ. Ντενκτάς θα επιστρέψει στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου τη Δευτέρα.

Χθες συνήλθε στην Αγκυρα το Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας προκειμένου να εξετάσει τις εξελίξεις στο Κυπριακό και αύριο αναμένεται η συνάντηση στο Νταβός της Ελβετίας του κ. Κόφι Ανάν με τον Τούρκο πρωθυπουργό, ο οποίος θα του ζητήσει να προχωρήσει στην επανέναρξη των διακοινοτικών συνομιλιών.

Κρίσιμη είναι επίσης η συνάντηση που θα έχει ο κ. Ερντογάν στην Ουάσιγκτον στις 28 Ιανουαρίου με τον πρόεδρο των ΗΠΑ κ. Τζορτζ Μπους, ο οποίος είχε αποστείλει επιστολές προς τους πρωθυπουργούς της Ελλάδος και της Τουρκίας κ. K. Σημίτη και Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς και προς τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Τάσσο Παπαδόπουλο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή