H πλήρης περιφρόνηση του Κοινοβουλίου

H πλήρης περιφρόνηση του Κοινοβουλίου

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενδεικτική της νοοτροπίας της κυβέρνησης και του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζει τους θεσμούς ήταν η κοινοβουλευτική… καταιγίδα, που επέφερε η «νυκτερινή τροπολογία», η οποία πέρασε στα κρυφά από τη Βουλή με πρωτεργάτη τον υφυπουργό Οικονομίας κ. Πάχτα, προκαλώντας τόσο τον διασυρμό του Κοινοβουλίου όσο και την οξεία αντίδραση του… προϊσταμένου του υπουργού κ. N. Χριστοδουλάκη – ο οποίος σε μια εντυπωσιακή επίδειξη κυβερνητικής συνοχής αγνοούσε τα πάντα μέχρι προχθές το πρωί…

Μπροστά σε άδεια έδρανα βουλευτών, απόντων στις περιφέρειές τους, και με περισσή πονηρία, ο κ. Πάχτας «τους έπιασε στον ύπνο» και επιχείρησε και κατάφερε να περάσει φωτογραφική διάταξη η οποία κατά τρόπο προκλητικό επιτρέπει στην εταιρεία «Τεχνική Ολυμπιακή» να χτίσει τουριστικά συγκροτήματα στη Σιθωνία της Χαλκιδικής, 6.000 κατοικίες, κατά παρέκκλιση των ρυμοτομικών κανόνων και, κατά σύμπτωση, στην εκλογική περιφέρεια του κ. Πάχτα…

Αντιδράσεις

Η τροπολογία, που εκτός από την αντίδραση του κ. Χριστοδουλάκη προκάλεσε και την αντίδραση της υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Βάσως Παπανδρέου, δεν ερχόταν για πρώτη, αλλά για… τρίτη φορά στη Βουλή! Τις δύο προηγούμενες φορές, μία εκ των οποίων είχε κατατεθεί από τον κ. Δρυ σε δασικό νομοσχέδιο, είχε συναντήσει την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης και είχε αποσυρθεί.

Σκληρότατη ήταν η αντίδραση του βουλευτή της Ν.Δ. Γιώργου Αλογοσκούφη, ο οποίος είπε ότι ο κ. Πάχτας «εξαπάτησε τη Βουλή σαν άλλος χαρτοκλέφτης», σημειώνοντας ότι πρόκειται για «χαριστική ρύθμιση που πέρασε με απαράδεκτη διαδικασία», καθώς και ότι «ο μόνος λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση προδήλως επιμένει να διατηρεί ανοικτή τη Βουλή ενώ έχουν προκηρυχθεί εκλογές, είναι η προώθηση σκανδαλωδών ρυθμίσεων». Μάλιστα, γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, ο κ. K. Μητσοτάκης κάλεσε προχθές τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μην κυρώσει τους νόμους που ψηφίζονται αυτές τις μέρες και τους βουλευτές να εξεγερθούν εναντίον του διασυρμού της Βουλής.

Στην ίδια τη Χαλκιδική τώρα, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου του Μαρμαρά, κ. Χαραλαμπίδης, δήλωσε ότι «δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή η υλοποίηση αυτής της επένδυσης». Πάντως, το αποτέλεσμα ήταν ότι ο κ. Χριστοδουλάκης, που δεν ήταν παρών στη συνεδρίαση της Βουλής, ανακοίνωσε προχθές ότι θα ακυρώσει την τροπολογία με το πρώτο νομοσχέδιο που θα έρθει στη Βουλή, χωρίς όμως να θελήσει να θέσει και ηθικό θέμα για τον υφυπουργό του, καθώς είπε ότι και εκείνος συμφωνεί στην ακύρωση της τροπολογίας την οποία μόλις λίγες ώρες πριν είχε κάνει νόμο!

Πάντως, κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει τους υφυπουργούς Οικονομίας για… χαμηλή παραγωγικότητα: Πριν από λίγες μόνον μέρες, ο έτερος υφυπουργός, κ. Φωτιάδης, είχε φέρει στη Βουλή την κωδικοποίηση της χρηματιστηριακής νομοθεσίας, από την οποία προέκυπτε άμεση και πλήρης αμνήστευση των υπευθύνων για το σκάνδαλο του χρηματιστηρίου…

Την τροπολογία Πάχτα εισηγήθηκαν εννέα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Οι βουλευτές Θεσσαλονίκης κ. Γ. Κρίκος, K. Διαμαντής και Σπ. Βούγιας και οι βουλευτές Σερρών κ. I. Ανθόπουλος, Καβάλας N. Στρατηλάτης, Αιτωλοακαρνανίας Π. Κουρουμπλής, Λάρισας Π. Φλώρος, B΄ Αθηνών Θ. Κατσανέβας και Αχαΐας Αλ. Χρυσανθακόπουλος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή