Επίθεση «καλής θελήσεως» από Τουρκία

Επίθεση «καλής θελήσεως» από Τουρκία

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κρίσιμη για το μέλλον των συζητήσεων σχετικά με την επίλυση του Κυπριακού θεωρείται η συνάντηση την οποία θα έχουν αύριο το πρωί στην Ουάσιγκτον ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών κ. Τζ. Μπους και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας κ. T. Ερντογάν. H Αγκυρα, πραγματοποιώντας νέους ελιγμούς τα τελευταία 24ωρα, επιχειρεί να δημιουργήσει την εντύπωση ότι εκείνη διαθέτει καλή θέληση για την επίλυση του προβλήματος μέχρι την ημερομηνία και τυπικής εντάξεως της Κύπρου στην E.E., με στόχο δήθεν να εμφανίσει την ελληνοκυπριακή πλευρά ως υπεύθυνη για τις όποιες καθυστερήσεις ή και αδιέξοδα. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κ. A. Γκιουλ σε δηλώσεις του ανέφερε πως επαφίεται στους Ελληνοκυπρίους να κάνουν την επόμενη κίνηση για τη διευθέτηση του Κυπριακού, αφού η τουρκική πλευρά συμφώνησε στην επανάληψη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.

Ο κ. Ερντογάν

Επισημαίνεται ότι ο κ. Ερντογάν συζήτησε το Κυπριακό στη συνάντηση που είχε το Σάββατο με τον γ.γ. του OHE κ. K. Ανάν και σύμφωνα με πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας -κυρίως μέσω του τουρκικού Τύπου- φέρεται να κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση με τις τουρκικές απόψεις για το όλο ζήτημα, σε σχέση και με το σχέδιο Ανάν.

Οπως, μάλιστα, ο ίδιος ανέφερε στο τηλεοπτικό κανάλι CNTurk, πρότεινε στον γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών τον διορισμό νέου μεσολαβητή, αποδεκτού και από τις δύο πλευρές, που να αναλάβει υπό την αιγίδα του τις διαπραγματεύσεις από την αρχή μέχρι το τέλος. Υποστήριξε, ωστόσο, ότι δεν πρότεινε συγκεκριμένο όνομα. Αξιοσημείωτο είναι ότι όπως αναφέρεται σε τουρκικές εφημερίδες, κατά την πρόσφατη σύνοδο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας στην Αγκυρα αποφασίστηκε να ζητηθεί η αντικατάσταση του ειδικού μεσολαβητή κ. Ντε Σότο.

«Εχουν ακουστεί διάφορες εκδοχές για τις τοποθετήσεις του Τούρκου πρωθυπουργού, ενώ κάποιες έχουν αναιρεθεί από τον ίδιο. Ως εκ τούτου, λόγω των αντιφατικών δηλώσεων, η ελληνοκυπριακή πλευρά επιφυλάσσεται να τοποθετηθεί» δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. T. Παπαδόπουλος. Για «εξαιρετικά ασαφείς» δηλώσεις της τουρκικής πλευράς έκανε λόγο χθες και ο πρωθυπουργός κ. K. Σημίτης και συνέχισε: «Εκείνο το οποίο χρειάζεται είναι μια ουσιαστική μεταβολή της τουρκικής θέσεως, ώστε να καταστεί δυνατή, στο πλαίσιο των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών, μία βιώσιμη και δίκαιη λύση του Κυπριακού».

Σε δηλώσεις του προς το BBC, εξάλλου, και ενόψει της συναντήσεως Μπους – Ερντογάν, ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων κ. P. Ντενκτάς εμφανίστηκε για άλλη μία φορά επιθετικός και με αδιάλλακτες θέσεις. Μεταξύ άλλων, ο κατοχικός ηγέτης ανέφερε ότι μόνο με τη διαμεσολάβηση των Αμερικανών θα μπορέσουμε να φθάσουμε σε λύση, και πρόσθεσε: «Ελπίζουμε ότι οι Ελληνοκύπριοι στο τέλος θα κατανοήσουν ότι δεν έχουν την αποκλειστική δικαιοδοσία στο νησί».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή