Τα πρώτα γκρίζα σύννεφα παπανδρεϊκών – σημιτικών

Τα πρώτα γκρίζα σύννεφα παπανδρεϊκών – σημιτικών

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Εγώ κάλεσα στο γραφείο μου και ενημέρωσα τον Νίκο Χριστοδουλάκη την περασμένη Πέμπτη, αμέσως μετά το Υπουργικό Συμβούλιο, για την τροπολογία του κ. Πάχτα και κατεβήκαμε μαζί -αμέσως μετά- στο γραφείο του πρωθυπουργού. Εκεί εκθέσαμε στον κ. K. Σημίτη τα γεγονότα και ο πρωθυπουργός ζήτησε άμεσα να ακυρωθεί η τροπολογία. Αυτή είναι η αλήθεια». Με τον κατηγορηματικό αυτό τρόπο ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού κ. Σωκράτης Κοσμίδης -μιλώντας χθες στην «K»- εξιστορεί τα όσα συνέβησαν την περασμένη εβδομάδα μετά την ψήφιση της «ντροπολογίας» για το Πόρτο Καρράς, «απαντώντας» έτσι σε όσους επιχειρούν να τον εμπλέξουν ή ακόμη και να του χρεώσουν την εξέλιξη της ιστορίας αυτής. Μεταξύ αυτών είναι βουλευτές που πρόσκεινται στον κ. Γ. Παπανδρέου, οι οποίοι φθάνουν να δηλώνουν ανοιχτά στους δημοσιογράφους ότι «ο κ. Κοσμίδης προβοκάρισε τον Παπανδρέου», ενώ το ίδιο αποδίδουν και στον κ. M. Χρυσοχοΐδη για τις «συνοπτικές διαδικασίες των διαγραφών». Με αυστηρό ύφος ο κ. Κοσμίδης χαρακτηρίζει τα όσα υποστηρίζονται περί δικής του ενημέρωσης και έγκρισης εκ των προτέρων (ακόμη και για μονογραφή της τροπολογίας γίνεται λόγος) της επίμαχης διάταξης ως «παντελώς ανακριβή σχόλια, έως και αστειότητες, καθώς όλοι όσοι ασχολούνται με τη λειτουργία της Βουλής γνωρίζουν πολύ καλά ότι ο ρόλος μου δεν είναι να ελέγχω βουλευτικές τροπολογίες, αλλά μόνον υπουργικές».

Την Τετάρτη παρακολουθούσατε τη συνεδρίαση, ρωτήσαμε. -Ημουν με τον πρωθυπουργό εκτός Βουλής, απήντησε ο γραμματέας, προσθέτοντας ότι ο κ. Πάχτας δεν τον είχε ενημερώσει την Τρίτη ή και νωρίτερα για τυχόν πρόθεσή του να κάνει αποδεκτή την επίμαχη τροπολογία. «Την Πέμπτη το πρωί, πριν από το υπουργικό συμβούλιο, διάβασα ως είθισται τα πρακτικά της συνεδρίασης και τότε εντόπισα την τροπολογία. Εκτίμησα ότι έπρεπε να ακυρωθεί, ο κ. Χριστοδουλάκης συμφώνησε και κατεβήκαμε μαζί στο γραφείο του πρωθυπουργού. O κ. Σημίτης αμέσως αντιλήφθηκε το πρόβλημα και ζήτησε την ακύρωση της τροπολογίας. Μετά έγινε η δήλωση του υπουργού Οικονομίας», συνέχισε. Στην ερώτησή μας εάν μέχρι την Πέμπτη το πρωί τον είχε ενημερώσει ή αναζητήσει επειγόντως οιοδήποτε κυβερνητικό στέλεχος ή ο πρόεδρος της Βουλής στο τηλέφωνο, απάντησε αρνητικά.

Σε αντίθεση με την πρόσφατη εξέλιξη, ο κ. Κοσμίδης δηλώνει ότι τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν είχε επιχειρηθεί εκ νέου η ψήφιση της επίμαχης τροπολογίας στο δασικό νομοσχέδιο, ο υπουργός Γεωργίας κ. Γ. Δρυς τον είχε επισκεφθεί και τον είχε ενημερώσει για την τροπολογία. -Τι απαντήσατε; – Οτι δεν θα την κάνει δεκτή η κυβέρνηση εκτός εάν συμφωνούν όλα τα κόμματα, κάτι που είναι πάγια κοινοβουλευτική αρχή της κυβέρνησης, είπε. Τέλος, στην… αναπόφευκτη ερώτησή μας εάν τον αφορά η συζήτηση γύρω από το όνομά του στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου ήταν εξόχως λακωνικός: «δεν έχω ζητήσει ποτέ μου τίποτε, δεν έχω αρνηθεί οτιδήποτε μου έχει ζητηθεί».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή