Ισχυρός «μετασεισμός» λόγω του Ανθόπουλου

Ισχυρός «μετασεισμός» λόγω του Ανθόπουλου

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέες σεισμικές δονήσεις προκάλεσε στο ΠΑΣΟΚ η κυνική ομολογία του πρώην υφυπουργού κ. I. Ανθόπουλου ότι πλαστογράφησε τις υπογραφές των συναδέλφων του κ. Κίρκου, Διαμαντή και Κουρουπλή, επειδή είχε τη διαβεβαίωση της ενδιαφερόμενης εταιρείας ότι συμφωνούν με τη σκανδαλώδη «τροπολογία Πάχτα», με αποτέλεσμα χθες το πρωί ο πρωθυπουργός κ. K. Σημίτης να υποχρεωθεί να τον αποπέμψει από την K.O. του κυβερνώντος κόμματος.

Η απόφαση του πρωθυπουργού ελήφθη κατόπιν συνεννόησης με τον υπουργό Εξωτερικών κ. Γ. Παπανδρέου, ο οποίος μέσω συνεργατών του διαμηνύει πως θα είναι ιδιαίτερα αυστηρός σε ζητήματα πολιτικής ηθικής. Ομως, το γεγονός ότι ο κ. Ανθόπουλος προέβη στις επίμαχες δηλώσεις του αργά προχθές το βράδυ και η αποπομπή του από την K.O. πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί, τροφοδότησε εκ νέου τη φιλολογία περί πλήρους αδυναμίας «συγχρονισμού» των κ. Σημίτη και Παπανδρέου σε όλες τις φάσεις της τρέχουσας κρίσης. Εξ άλλου, είναι κοινό μυστικό στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ ότι και την περασμένη Παρασκευή ο εξαναγκασμός σε παραίτηση του κ. Χρ. Πάχτα καθυστέρησε επί αρκετές ώρες λόγω των επιφυλάξεων του κ. Σημίτη.

Πάντως, παρά την «ομολογία» του κ. Ανθόπουλου, ο κ. Παπανδρέου δεν προτίθεται να μεταβάλει στάση και κανείς από τους δέκα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που ενεπλάκησαν στην υπόθεση Πάχτα δεν πρόκειται να επιστρέψει στα ψηφοδέλτια του κυβερνώντος κόμματος. Μάλιστα, όπως αναφέρουν πληροφορίες, ειδικά στον κ. Χρυσανθακόπουλο διαμηνύθηκε να είναι «περισσότερο προσεκτικός» κατά τις αναφορές του στον υπουργό Εξωτερικών, καθώς ενδέχεται να αντιμετωπίσει την παραπομπή του στην Επιτροπή Δεοντολογίας του κυβερνώντος κόμματος.

Η αποπομπή

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την αποπομπή του κ. I. Ανθόπουλου μέσω επιστολής προς τον πρόεδρο της Βουλής κ. Απ. Κακλαμάνη, στην οποία επικαλείται «τις ενέργειες και συμπεριφορές του απέναντι στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στο θέμα της επίμαχης τροπολογίας». Παράλληλα, κατόπιν διαβουλεύσεων των κ. Σημίτη και Παπανδρέου και με τον γραμματέα του κυβερνώντος κόμματος κ. M. Χρυσοχοΐδη, ο κ. Ανθόπουλος παραπέμφθηκε στην Επιτροπή Δεοντολογίας του ΠΑΣΟΚ, η οποία αργά χθες το βράδυ αποφάσισε ομοφώνως τη διαγραφή του από το κυβερνών κόμμα.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Ανθόπουλος επιχείρησε να αιτιολογήσει την πρωτοφανή κοινοβουλευτική του συμπεριφορά, υποστηρίζοντας πως αποπέμφθηκε από την K.O. για διαδικαστικούς λόγους και όχι για λόγους ουσίας. O κ. Ανθόπουλος σημείωσε πως «αν οι ενέργειες και η συμπεριφορά μου απέναντι στους συναδέλφους βουλευτές είναι αυτές που προκάλεσαν τη διαγραφή μου από την K.O. του ΠΑΣΟΚ, είναι θέματα που θα τα επιλύσει πλέον η Δικαιοσύνη». Ανέφερε επίσης ότι η χθεσινή απόφαση του νομαρχιακού συμβουλίου της Χαλκιδικής «διέλυσε επί της ουσίας όλες τις δήθεν σκιές της τροπολογίας, αλλά αντί να θριαμβεύσει η ουσία, κυριάρχησε το δευτερεύον θέμα της διαδικασίας». Τέλος, ο πρώην υφυπουργός παρατήρησε πως σέβεται τις αποφάσεις του κ. Σημίτη και των οργάνων του ΠΑΣΟΚ και εξέφρασε τη στήριξή του προς το κυβερνών κόμμα στην πορεία προς τις επερχόμενες εκλογές.

Η ομολογία του κ. Ανθόπουλου για τον τρόπο συλλογής των υπογραφών στην επίμαχη τροπολογία είχε ως αποτέλεσμα να πέσουν οι τόνοι κατά τη χθεσινή ακρόαση από την επιτροπή των κ. Ακριβάκη, Γείτονα και Λεβογιάννη που όρισε η Χαριλάου Τρικούπη, των τριών τελευταίων βουλευτών οι οποίοι αποκλείστηκαν από τα ψηφοδέλτια λόγω της εμπλοκής τους στην υπόθεση Πάχτα: Χθες, στην επιτροπή προσήλθαν οι κ. Σπ. Βούγιας, K. Διαμαντής και N. Στρατηλάτης, ενώ αντιθέτως δεν το έπραξε ο κ. Θ. Κατσανέβας, που είχε αποκλειστεί από τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ πριν από τις τελευταίες εξελίξεις. Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της διαδικασίας ο κ. Βούγιας σημείωσε πως «δεν ζήτησε τυπική αποκατάσταση, αλλά μια ηθική δικαίωση», ενώ ο κ. Στρατηλάτης παρατήρησε ότι στην πολιτική όλα αλλάζουν και υπογράμμισε πως υπέγραψε την επίμαχη τροπολογία αφού του το ζήτησε ο κ. Ανθόπουλος, επικαλούμενος σχετική επιθυμία του κ. Πάχτα. Τέλος, ο κ. Διαμαντής σε δηλώσεις του σημείωσε πως «αισθάνεται ηθικά αποκατεστημένος στην κοινή γνώμη και αναμένει την αποκατάστασή του και από τα αρμόδια κομματικά όργανα στα οποία έχει εμπιστοσύνη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή