Τώρα μαζεύουν ό,τι μπορούν

3' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε απόσυρση νέων φωτογραφικών διατάξεων, που συναγωνίζονται αυτή για το Πόρτο Καρράς του κ.Χρ.Πάχτα όπως έλεγαν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης, προχώρησε χθες το βράδυ ο υπουργός Ανάπτυξης κ. A. Τσοχατζόπουλος. Συγκεκριμένα, ο υπουργός με την αιτιολογία ότι αυτές τις συγκεκριμένες διατάξεις τις έχει εντάξει σε άλλο νομοσχέδιο (το οποίο πάντως δεν θα ψηφιστεί από την παρούσα Βουλή) δήλωσε ότι τις αποσύρει, σε μια συζήτηση του νομοσχεδίου για τον ιαματικό τουρισμό στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής όπου παρίστατο μόνον ο… ίδιος και η εκπρόσωπος του ΣΥκ. Ασημίνα Ξηροτύρη, καθώς Ν.Δ. και KKE έχουν αποχωρήσει.

Ξενοδοχεία Α΄

Πρόκειται για το άρθρο 28 με το οποίο εντός έτους από την ψήφιση του νόμου, δίνεται η δυνατότητα να εκδοθεί ή αναθεωρηθεί οικοδομική άδεια ξενοδοχείων A΄ κατηγορίας, καθώς και AA (πολυτελείας) εφόσον α) οι ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις έχουν χαρακτηρισθεί ως επενδύσεις μείζονος τουριστικής σημασίας ή έχουν ανεγερθεί σε περιοχές ελέγχου τουριστικής ανάπτυξης σε γήπεδα 45 στρεμμάτων (αντί 50 που ισχύει), β) για την ανέγερσή τους έχουν επενδυθεί κεφάλαια εξωτερικού σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50% της συνολικής επένδυσης γ) τα αρχιτεκτονικά σχέδια έχουν εγκριθεί από την αρμόδια διεύθυνση της περιφέρειας ή τον EOT και δ) οι εγκαταστάσεις τους δεν έχουν ανεγερθεί σε ζώνη αιγιαλού, χειμάρρου ή δασικής έκτασης.

Μάλιστα, για την έκδοση -συνεχίζει η διάταξη ή αναθεώρηση των οικοδομικών αδειών, αποκλείεται η κατεδάφιση των κτισμάτων των ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων. Τέλος, αντί για παραχώρηση γης -που προβλέπει η νομοθεσία όσοι θα υπήγοντο σε αυτήν τη διάταξη θα πλήρωναν χρήματα στους ΟΤΑ…

Το άρθρο 28 εικάζεται ότι μεταξύ των άλλων «εξυπηρετούσε» την περίπτωση του ξενοδοχείου Ατλάντικα στη Ρόδο, ιδιοκτησίας του Κύπριου επιχειρηματία N. Νικολαΐδη στον οποίο έχουν επιβληθεί πρόστιμα πολλών δισ. για πολεοδομικές παραβάσεις. H περίπτωση δεν είναι καινούργια, καθώς στις 17 Απριλίου του 2003 με απόφαση του υφυπουργού Ανάπτυξης Δ. Γεωργακόπουλου, μία ημέρα μετά την επιβολή προστίμου 2,8 δισ. δρχ. για πολεοδομικές παραβάσεις από την Πολεοδομία της N.A. Δωδεκανήσου, εντάχθηκε ο οικισμός Κολυμπίων, όπου βρισκόταν το συγκρότημα, στις περιοχές ελεγχόμενης τουριστικής ανάπτυξης. Με την εξέλιξη αυτή επιχειρείτο να δοθεί η δυνατότητα στον Κύπριο επιχειρηματία νομιμοποίησης υπό τον όρο ότι το αυθαίρετο ξενοδοχείο θα είχε εμβαδόν 50 στρεμμάτων.

Χαρακτηριστικές είναι οι διαπιστώσεις της Επιτροπής Κρίσεως Αυθαιρέτων η οποία είχε εξετάσει πέρυσι τον Αύγουστο αίτημα του επιχειρηματία για ανάκληση της απόφασης ή μείωσης του προστιμού από την Πολεοδομία. Μεταξύ των άλλων το συμπέρασμα της Επιτροπής ήταν ότι το ξενοδοχείο «ανηγέρθη κατά παράβαση του συνόλου σχεδόν των πολεοδομικών διατάξεων και ως εκ τούτου, μέχρι την 16 Απριλίου 2003, ημερομηνία σύνταξης της έκθεσης αυτοψίας, δεν υπήρχε δυνατότητα νομιμοποίησης μέσω έκδοσης ή αναθεώρησης οικοδομικής αδείας ούτε και δυνατότητα χορήγησης αντίστοιχης προθεσμίας. Επιπλέον, ανηγέρθη με τρόπο που δεν προβλέπεται από καμιά εκγκεκριμένη μελέτη. Για τους λόγους αυτούς κρίνεται εξ ολοκλήρου αυθαίρετο». Ειδικότερα, η επιτροπή, εξετάζοντας την υλοποιημένη κατάσταση, διαπίστωσε ότι μέχρι την 16.4.2003 είχαν παραβιασθεί οι ακόλουθες κύριες πολεοδομικές διατάξεις:

– Απόσταση από γραμμή αιγιαλού. Οι δύο πρώτες σειρές κτισμάτων (Bungalows) προς τη θάλασσα και το μεγάλο μέρος του κεντρικού κτιρίου δεν είχαν τη νόμιμη απόσταση.

– Μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος. Το κεντρικό κτίριο και η παρακείμενη τρίτη σειρά Bungalows το υπερβαίνουν.

– Συντελεστής δόμησης. Υπάρχει υπερδιπλασιασμός. Πολλά υπόγεια έχουν μετατραπεί σε ισόγειους χώρους κυρίας χρήσεως.

– Θέση κτιρίων στο οικόπεδο, χώροι κυρίας χρήσης: Ως προς τα σχέδια της αρχικής αδείας, ουδεμία έχει σχέση η υλοποιηθείσα κατάσταση. Ως προς τα εγκεκριμένα από τον EOT αρχιτεκτονικά σχέδια, υπάρχει κάποια σχετική συνάφεια πλην όμως δεν τηρείται επακριβώς το περίγραμμα και βέβαια όλες οι προηγούμενες συνθήκες.

Θα μπορούσε βέβαια να γίνει αναφορά και σε άλλες πολεοδομικές διατάξεις, οι οποίες έχουν παραβιασθεί (συντελεστής όγκου, εκσκαφές κ.λπ), αλλά θεωρούμε ότι τα παραπάνω αρκούν. Το θέμα όμως είχε και συνέχεια, καθώς και το δεύτερο ξενοδοχείο συμφερόντων Νικολαΐδη, το Atlantica Beach, κρίθηκε αυθαίρετο από την Πολεοδομία και σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει η Επιτροπή Κρίσεων Αυθαιρέτων για να εξετάσει αίτηση του επιχειρηματία για ανάκληση του προστίμου που έχει επιβληθεί.

Τέλος, ο κ. Τσοχατζόπουλος απέσυρε και διάταξη για επένδυση στη λίμνη Αγουλινίτσης του νομού Ηλείας, εκλογικής περιφέρειας του κ. Γεωργακόπουλου και διάταξη που προέβλεπε παράταση ενός έτους για την εκτέλεση αποφάσεων διακοπής λειτουργίας ή ακύρωσης για βιομηχανικές ή βιοτεχνικές μονάδες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή