Επιτάχυνση ζήτησε η Λευκωσία από Ανάν

Επιτάχυνση ζήτησε η Λευκωσία από Ανάν

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ευθεία και σαφή πρόταση προς τον κ. K. Ανάν να αρχίσει αμέσως ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού, ώστε να τελειώσουν το συντομότερο δυνατόν και με στόχο την 1η Μαΐου να επανενταχθεί επανενωμένη η Κύπρος στην Ευρωπαϊκή Ενωση, απηύθυνε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. T. Παπαδόπουλος, κατά τη χθεσινοβραδινή συνάντησή του στις Βρυξέλλες με τον γεν. γραμματέα του OHE. «Πολύς χρόνος έχει χαθεί περιμένοντας τις εξελίξεις στην τουρκοκυπριακή πλευρά και πρέπει να αφήσουμε κατά μέρος όποιες προσπάθειες δημοσίων σχέσεων», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Παπαδόπουλος.

Κινητικότητα

Η συγκεκριμένη εξέλιξη προσέδωσε νέες διαστάσεις στην όλη κινητικότητα περί το Κυπριακό, η οποία πάντως «σημαδεύτηκε» νωρίτερα χθες από τις θετικές προς την Αγκυρα αναφορές της Ουάσιγκτον, όσον αφορά την τουρκική στάση στο συγκεκριμένο ζήτημα. Συγκεκριμένα και με την ευκαιρία της συναντήσεως των κ. Τζ. Μπους και T. Ερντογάν, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου κ. Σκοτ Μακλίλαν, εξέφρασε την ικανοποίηση της χώρας του για τη στάση της Τουρκίας, προσθέτοντας ότι «παροτρύνει τους Ελληνοκύπριους φίλους εάν χρειαστεί να επιτρέψουν στον γεν. γραμματέα του OHE να επιλύσει τα εναπομείναντα προβλήματα». Το γεγονός προκάλεσε δυσφορία στην Αθήνα και στη Λευκωσία. Οι εκπρόσωποι των κυβερνήσεων της Ελλάδας και της Κύπρου υποστήριξαν ότι είναι άδικη η στάση αυτή των ΗΠΑ, δεδομένου ότι η Κυπριακή Δημοκρατία «διακηρύσσει πάντα την ετοιμότητά της για τη λύση του Κυπριακού». Ανάλογη με της Ουάσιγκτον θέση εξέφρασε και ο υφυπουργός Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας κ. Ντ. Μακσέιν, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι οι τελευταίες εξελίξεις δημιουργούν μια πιο ευνοϊκή ατμόσφαιρα για επανέναρξη των συνομιλιών για εξεύρεση λύσης στο εγγύς μέλλον, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων την ετοιμότητα που επαναβεβαιώθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία για τη συνέχιση της διαπραγματευτικής διαδικασίας.

Σημειώνεται ότι πρωτοβουλίες για το Κυπριακό αναμένεται να αναλάβει ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. K. Πάουελ. Σε δηλώσεις του, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του κ. A. Γκιουλ, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι δεσμεύεται να εμπλακεί προσωπικά, όσο χρειάζεται, τόσο με τον κ. Ανάν όσο και με τα μέρη για την προώθηση της λύσης.

Ωστόσο, οι πρώτες θετικές εντυπώσεις για την Αγκυρα, φάνηκαν αργότερα να μετριάζονται: Οπως μεταδίδει το ΑΠΕ, επικαλούμενο τουρκικές διπλωματικές πηγές, ο κ. Ερντογάν δεν εξασφάλισε αμερικανική μεσολάβηση στη διαδικασία της λύσης του Κυπριακού. Στις εξελίξεις αναφέρθηκε χθες ο κ. Γιώργος Παπανδρέου. O Ελληνας υπουργός Εξωτερικών περιορίστηκε να σημειώσει ότι είναι γενικώς θετική η νέα στάση της Αγκυρας («που λέει ότι θέλει να λύσει το Κυπριακό»), για να προσθέσει ότι «θέλουμε να δούμε και πράξεις».

Στο μεταξύ, ο Κύπριος πρόεδρος στο πλαίσιο της επίσημης επισκέψεώς του στις Βρυξέλλες, αναμένεται να έχει σήμερα ιδιαίτερη συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. P. Πρόντι. Πέραν του Κυπριακού οι δύο άνδρες αναμένεται να συζητήσουν και τις τελευταίες διευθετήσεις εν όψει της προσχώρησης της Κύπρου. Κυρίως δε το πρόσωπο του πρώτου Κυπρίου επιτρόπου, ο οποίος θα αναλάβει τα καθήκοντά του με την προσχώρηση και μέχρι την ολοκλήρωση της θητείας της παρούσας επιτροπής τον Οκτώβριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή