Μαυρής: Επικίνδυνο βήμα

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επικίνδυνη χαρακτήρισε ο διευθύνων σύμβουλος της VPRC κ. Γ. Μαυρής την απόπειρα αμφισβήτησης της επιστημονικής μεθόδου των δημοσκοπήσεων. Σχολιάζοντας τις επικρίσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Χρ. Πρωτόπαπα, ο κ. Γ. Μαυρής αντέκρουσε την επιχειρηματολογία του και μιλώντας στον «ΣΚΑΪ 100,3» επεσήμανε τα ακόλουθα:

«Κατ’ αρχήν δεν πρόκειται για κάτι καινούργιο, όσοι ασχολούνται με τις δημοσκοπήσεις τα τελευταία δέκα χρόνια ξέρουν πολύ καλά ότι τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων σε κάποιον συμφέρουν και σε κάποιον όχι, και ο διενεργών τη δημοσκόπηση δέχεται επιθέσεις από αυτόν που δεν τον συμφέρουν τα ευρήματα. Αυτό είναι κάτι σύμφυτο στο επάγγελμα των δημοσκόπων. Αλλά η απόπειρα αμφισβητήσεως της μεθόδου είναι ένα βήμα πιο επικίνδυνο ίσως, διότι απλούστατα ο κώδικας δεοντολογίας δεν λέει ότι απογορεύονται οι τηλεφωνικές δημοσκοπήσεις, επισημαίνοντας βεβαίως ότι δεν συνιστά να χρησιμοποιούνται». Αναφερόμενος στο τι συμβαίνει στη χώρα μας, είπε ότι «η Ελλάδα στο θέμα των δημοσκοπήσεων είναι διεθνώς πραγματικά δακτυλοδεικτούμενη, στους διεθνείς οργανισμούς, στις διεθνείς επιτροπές και στα ιδρύματα προστασίας της πληροφόρησης πολιτών. O νόμος που ισχύει στην Ελλάδα απαγορεύει τη διεξαγωγή -όχι καν τη δημοσίευση- ερευνών εντός διαστήματος 15 ημερών προ των εκλογών. Είναι κάτι πρωτοφανές στα παγκόσμια χρονικά. Βέβαια δεν έχει εφαρμοσθεί, διότι δεν είναι δυνατόν να εφαρμοσθεί, και επιτρέπει μόνον στα κόμματα να κάνουν έρευνες της μορφής αυτής. Αυτό το πρωτοφανές νομικό πλαίσιο ισχύει στην Ελλάδα, εκθέτει τη χώρα διεθνώς και είναι η ώρα να ξεκινήσει επιτέλους μια συζήτηση, γιατί είναι αδιανόητο να καλύπτουμε αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση».

«Κατά συνέπεια», συνέχισε, «δεν είναι δυνατόν να επικαλείται τη δεοντολογία ο κ. Πρωτόπαπας όσον αφορά στο θέμα των τηλεφωνικών δημοσκοπήσεων. Νομίζω ότι όποιος στοιχειωδώς παρακολουθεί τη διεθνή πρακτική, θα γνώριζε ότι οι τηλεφωνικές έρευνες είναι ο κανόνας στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη. Δεν νομίζω με δυο λόγια ότι εμείς στην Ελλάδα είμαστε καλύτεροι από την εταιρεία ΓΚΑΛΟΠ που συνδέεται με την εισαγωγή των δημοσκοπήσεων στο διεθνές επίπεδο ήδη από την εποχή του μεσοπολέμου και η οποία από το 1989 διεξάγει μόνον τηλεφωνικές δημοσκοπήσεις και για εκλογές. Πέραν τούτου όποιος θα έμπαινε στον κόπο να ανοίξει το θέμα της μεθοδολογίας πρέπει να τεκμηριώνει τη θέση του, γιατί δεν μπορεί να στέφεται κανείς εναντίον της μεθόδου των τηλεφωνικών δημοσκοπήσεων, όταν όλος ο κλάδος των ερευνών αγοράς χρησιμοποιεί τη μέθοδο των τηλεφωνικών ερευνών.

Αυτοί που απέδωσαν στις δημοσκοπήσεις μεγαλύτερη σημασία απ’ όσο είχαν και ο λόγος είναι φυσικά για τα πολιτικά κόμματα, στις περιπτώσεις κατά τις οποίες χρησιμοποιούν τις έρευνες για να δημιουργήσουν εντυπώσεις και να χειραγωγήσουν την κοινή γνώμη και όχι ως εργαλείο εργασίας, δεν συνειδητοποιούν ότι με αυτόν τον τρόπο υπερτονίζουν τις δημοσκοπήσεις και ενισχύουν υπέρμετρα τη σημασία τους για τους πολίτες, με αποτέλεσμα να γίνεται αυτό «μπούμερανγκ» σε εποχές που τα αποτελέσματα δεν είναι ευνοϊκά για τα συγκεκριμένα κόμματα.

Κατά συνέπεια, όσοι επιχείρησαν να κομματικοποιήσουν και να χειραγωγήσουν τις δημοσκοπήσεις, θα αναγκαστούν ενδεχομένως τώρα να προσπαθήσουν να αμφισβητήσουν τα αποτελέσματά τους, επειδή δεν τους ευνοούν. Εως τώρα αμφισβητούνται τα αποτελέσματα των ερευνών. Αλλά η φράση του κυβερνητικού εκπροσώπου περί «πολιτικώς αναξιόπιστων δημοσκοπήσεων» είναι ακατανόητη. Οι δημοσκοπήσεις δεν είναι οργανώσεις βάσης, δεν είναι κόμματα. Μία έρευνα δεν μπορεί να κατηγορηθεί ότι είναι πολιτικά αναξιόπιστη. Μπορεί βεβαίως να αμφισβητηθεί η επιστημονική της αρτιότητα, αλλά όποιος θελήσει να το κάνει θα πρέπει να το κάνει ευθέως».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή