Τι έγινε σε Επιτροπή και Ολομέλεια της Βουλής

Τι έγινε σε Επιτροπή και Ολομέλεια της Βουλής

3' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δίχως καμιά συζήτηση για τα ξενοδοχεία ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής στις 17 Δεκεμβρίου το νομοσχέδιο για τη μεταολυμπιακή χρήση των Ολυμπιακών Ακινήτων, στο οποίο εντάχθηκε η επίμαχη τροπολογία. Το ιστορικό της υποθέσεως έχει μεγάλο ενδιαφέρον… H κυβέρνηση εισήγαγε το εν λόγω νομοσχέδιο με τη νέα διαδικασία, δηλαδή μία συνεδρίαση στην Ολομέλεια και ψήφιση όχι άρθρο-άρθρο αλλά μόνο στο σύνολό του. Δηλαδή, εάν ένα κόμμα συμφωνούσε με κάποιες διατάξεις αλλά όχι με άλλες, δεν μπορούσε να τις καταψηφίσει.

Απουσίαζαν

Η συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή ξεκίνησε στις 2 Δεκεμβρίου και ολοκληρώθηκε στις 4 Δεκεμβρίου. Το νομοσχέδιο στην επιτροπή καταψηφίστηκε μόνον από τη Νέα Δημοκρατία, διότι -προφανώς- οι εισηγητές των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης απουσίαζαν εκείνη την ώρα. Αντιθέτως, στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο φέρεται να καταψηφίζεται -στο σύνολό του- μόνον από KKE και ΣΥκαι όχι από τη Ν.Δ. Ωστόσο, στην τοποθέτησή της στην αρχή της συνεδρίασης η εισηγήτρια της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Φάνη Πετραλιά δηλώνει ρητά: «Είμαστε αντίθετοι και προς πάσα κατεύθυνση. H Ν.Δ. θα γίνει κυβέρνηση και θα καταργήσει αυτόν το νόμο τον οποίον ετοιμάζεστε να περάσετε σήμερα».

Είναι εντυπωσιακό δε ότι όσοι αναφέρθηκαν στην εν λόγω τροπολογία κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια, δηλαδή ο υπουργός κ. Ευ. Βενιζέλος, ο κ. Γ. Ορφανός (Ν.Δ.) και ο κ. N. Γκατζής (KKE) δεν λένε λέξη για τα ξενοδοχεία, αλλά αναφέρονται στα υπόλοιπα ζητήματα που εμπεριέχει. Μάλιστα, η κυβέρνηση την παρουσίασε στην Ολομέλεια, προς τη λήξη της συνεδρίασης ως εξής:

Ευ. Βενιζέλος: «H κυβέρνηση έχει επίσης καταθέσει την τροπολογία με ειδικό αριθμό 135 που αφορά το Ολυμπιακό Προξενείο, τους εθελοντές δημοσίους υπαλλήλους και ορισμένα άλλα θέματα, η οποία θα ενσωματωθεί επίσης ως νέο άρθρο στο νομοσχέδιο».

Ο κ. Γ. Ορφανός (εκλέγεται στη Θεσσαλονίκη) ζήτησε την ψήφισή της, διότι χαρακτήρισε ως πολύ θετικό γεγονός την παραχώρηση του οικοπέδου στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, ενώ ο κ. N. Γκατζής (KKE) την καταψήφισή της λόγω του Ολυμπιακού Προξενείου και της Συνθήκης Σέγκεν. Κανείς δηλαδή δεν αντιλήφθηκε το τι σκοπιμότητες πιθανώς έκρυβε αυτή η «αθώα» φαινομενικά διάταξη για την επαναλειτουργία των παλαιών ξενοδοχείων λόγω της Ολυμπιάδος.

Προφητική όμως η τοποθέτηση της κ. Πετραλιά λίγα λεπτά πριν κλείσει η συζήτηση: «Εμείς γνωρίζουμε πολύ καλά ότι εδώ μέσα σ’ αυτήν τη Βουλή, σε λίγη ώρα και με τη διαδικασία αυτή, όπως έγινε, θα ψηφιστούν τα πάντα. Γιατί πλέον δεν έχουμε τη δυνατότητα να ψηφίσουμε επί των άρθρων. Εχουμε τη δυνατότητα να τοποθετηθούμε αλλά όχι να ψηφίσουμε. Αρα, λοιπόν, η κυβέρνηση θα οδηγήσει τη Βουλή εκεί που θέλει».

Ψηφοφορία για τις τροπολογίες ξεχωριστά δεν έγινε, απλώς ο προεδρεύων ανέγνωσε τους αριθμούς την υστάτη ώρα κι έτσι η εν λόγω τροπολογία έγινε νόμος του κράτους. Αντίθετα, κουβέντα -και μάλιστα αποκαλυπτική- έγινε για την τροπολογία στην αρμόδια επιτροπή στις 4 Δεκεμβρίου, τελευταία ημέρα της συνεδρίασης. O διάλογος έχει ως εξής: «Ευ. Βενιζέλος: H κυβέρνηση θα καταθέσει μια τροπολογία για την Ολομέλεια. Δεν την έχουμε καταθέσει, επειδή ο υπουργός Εξωτερικών βρίσκεται στις Βρυξέλλες. Φ. Πετραλιά: Χθες όμως ήταν στη σύσκεψη. Ευ.Β.: Ωραία, εντάξει, αλλά δεν ήταν υπογεγραμμένη από τον υπουργό Εσωτερικών. Δυστυχώς είναι πολλοί υπουργοί που πρέπει να τις υπογράψουν αυτές τις τροπολογίες. H τροπολογία αφορά… (αναφέρει κατά σειρά όλα τα άλλα ζητήματα που εμπεριέχονται, και συνεχίζει). Προβλέπουμε επίσης ένα ζήτημα τελείως τυπικό, που αφορά ορισμένες ξενοδοχειακές μονάδες, οι οποίες διέκοψαν τη λειτουργία τους και επανέρχονται τώρα σε λειτουργία λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων, για να δοθεί αυτή η άδεια λειτουργίας. Φ.Π.: Παραδείγματος χάρη; Ευ.Β.: Δεν θυμάμαι τώρα να σας πω παραδείγματος χάρη. Ξέρετε ότι ανοίγουν διάφορα παλιά ξενοδοχεία. Δηλαδή τους έχουμε ενθαρρύνει. Αυτά είναι τα θέματα που περιλαμβάνει η τροπολογία, για να μην πει κανείς ότι κατελήφθη εξαπίνης με την τροπολογία αυτή».

Διαμαρτυρίες

Ακολούθησαν έντονες διαμαρτυρίες της κ. Πετραλιά προς τον προεδρεύοντα για τη διαδικασία και επικαλούμενη τη μακρόχρονη Κοινοβουλευτική της εμπειρία επισημαίνει: «Με όσα μας λέει ο κύριος υπουργός ουσιαστικά μιλάμε στον αέρα. Εμείς δεν έχουμε κανένα κείμενο που να λέει τις τροπολογίες, τις τροποποιήσεις. Είμαι εισηγήτρια και γνωρίζω ότι δεν έχω τίποτα στα χέρια μου. Ξέρουμε πολύ καλά ότι πρέπει να παρακολουθούμε τα πράγματα, διότι θα κριθούμε όλοι μας». Οντως…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή