Με υπογραφές κορυφαίων, «δώρο» ξενοδοχείο στην Εκάλη

Με υπογραφές κορυφαίων, «δώρο» ξενοδοχείο στην Εκάλη

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Προβλέπουμε επίσης ένα ζήτημα τελείως τυπικό, που αφορά ορισμένες ξενοδοχειακές μονάδες, οι οποίες διέκοψαν τη λειτουργία τους κι επανέρχονται τώρα σε λειτουργία λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων», δήλωνε ο υπουργός Πολιτισμού Ευ. Βενιζέλος στην επιτροπή της Βουλής που συζητούσε το τελευταίο ολυμπιακό νομοσχέδιο, με αφορμή τη φωτογραφική τροπολογία η οποία επιτρέπει την ανακαίνιση του ξενοδοχείου «Life Gallery Athens» στην Εκάλη. Η αποκάλυψη της υπόθεσης προκάλεσε νέους τριγμούς στο ΠΑΣΟΚ, την ίδια στιγμή που δεν έχει κοπάσει ο θόρυβος για την ομοβροντία τροπολογιών οι οποίες εξυπηρετούν φίλα προσκείμενους επιχειρηματίες ή κλείνουν «ανοικτές πληγές» υπό τον φόβο της απώλειας της εξουσίας.

Η τελική, εντελώς γενική, διατύπωση του συγκεκριμένου άρθρου στο ολυμπιακό νομοσχέδιο δεν άφηνε πολλά περιθώρια στην αντιπολίτευση. Οταν ζητήθηκε από τον κ. Βενιζέλο να αναφέρει κάποιο παράδειγμα ξενοδοχείου, ο υπουργός είπε ότι δεν θυμάται. Ενδεχομένως η μνήμη του επανήλθε προχθές, όταν διαπιστώθηκε πως το επίμαχο άρθρο εξυπηρετεί σχεδόν αποκλειστικά τις εργασίες ανακατασκευών στο ξενοδοχείο της Εκάλης, με στόχο να αποφευχθεί ο «σκόπελος» του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), το οποίο είχε ακυρώσει πρόσφατα τη σχετική οικοδομική άδεια. Αφορμή ήταν η προσφυγή της Κοινότητας Εκάλης που θεωρεί ότι το ξενοδοχείο δεν μπορεί να λειτουργήσει σε περιοχή αμιγούς κατοικίας.

Για 30 πολυτελείς κλίνες…

Το ερώτημα είναι αν γνώριζαν οι υπόλοιποι υπουργοί που έβαλαν την υπογραφή τους στο ολυμπιακό νομοσχέδιο, όπως ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου ή ο υπουργός Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλος, τη σκοπιμότητα που εξυπηρετούσε. Σίγουρα, πάντως, είχαν διαπιστώσει ότι το υπουργείο Πολιτισμού είχε καταθέσει ένα νομοσχέδιο – σκούπα που δεν περιοριζόταν στα θέματα ολυμπιακής προετοιμασίας. Επεκτεινόταν σε ζητήματα όπως τα γήπεδα της ΑΕΚ και του ΠΑΟ, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Μουσείο της Ακρόπολης, κ.λπ. Το γεγονός ότι το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ έσπευσε να εκδώσει (στις 26 Ιανουαρίου) άδεια αποπεράτωσης επισκευών στο ξενοδοχείο «Life Gallery Athens», μολονότι γνώριζε την αντίδραση της Κοινότητας Εκάλης, δυσχεραίνει τη θέση της κυβέρνησης. Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι επικαλούνται τις ανάγκες σε δωμάτια προκειμένου να φιλοξενηθούν οι υψηλοί προσκεκλημένοι κατά την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων. Επισημαίνουν ότι δεν υπήρχαν κλίνες στην Αθήνα και γι’ αυτό έπρεπε να κατασκευαστεί οπωσδήποτε το συγκεκριμένο υπερπολυτελές ξενοδοχείο. «H Εκάλη δεν πρόκειται να επιβαρυνθεί καθόλου με τη δημιουργία ενός μικρού ξενοδοχείου, περίπου 30 κλινών, με πολύ υψηλές προδιαγραφές», δήλωνε την Παρασκευή η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Β. Παπανδρέου. Ο αντίλογος είναι προφανής: «Το μεγάλο ζήτημα με την ολυμπιακή φιλοξενία ήταν οι 30 κλίνες του Life Gallery Athens;», αναρωτιούνται όσοι παρακολουθούν την προετοιμασία για τους Αγώνες.

Επιπλέον, «στην περίπτωση που υπήρχε πραγματικά ανάγκη για την εξασφάλιση ακόμα και της τελευταίας κλίνης στην Αττική γιατί δεν κατατέθηκε μια πιο συγκεκριμένη τροπολογία ή ακόμα και ο κατάλογος με τα ξενοδοχεία που επωφελούνται των ρυθμίσεων», επισημαίνουν οι ίδιοι παράγοντες. Η τακτική που ακολούθησε η κυβέρνηση στην περίπτωση του «Life Gallery Athens» την αφήνει για μια ακόμα φορά εκτεθειμένη, προσθέτει ένα ακόμα βέλος στη φαρέτρα της αντιπολίτευσης και περιορίζει τα περιθώρια αντιστροφής της αρνητικής εικόνας των τελευταίων ημερών.

Διά της πλαγίας οδού

Υπάρχει, βεβαίως, και ένα επιχείρημα της πλευράς που τάσσεται με την κυβέρνηση σύμφωνα με το οποίο ο όμιλος Τ. Μαμιδάκη, που εξαγόρασε το ξενοδοχείο της Εκάλης το 1999 (μέσω της εταιρείας Mirasol), έχει χιλιάδες κλίνες και δεν ωφελείται αν προστεθούν άλλες τριάντα. Η κυβερνητική πλευρά υποστηρίζει ότι το ξενοδοχείο είχε νόμιμη άδεια καθώς και σύμβαση με την Οργανωτική Επιτροπή «Αθήνα 2004», προκειμένου να φιλοξενήσει υψηλά ιστάμενα μέλη της λεγόμενης Ολυμπιακής Οικογένειας. Ομως η τακτική του αρμόδιου υπουργού Πολιτισμού, που προώθησε για ψήφιση ένα γενικόλογο άρθρο αποφεύγοντας τις λεπτομέρειες παρά τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, ενισχύει όσους επιμένουν να είναι καχύποπτοι.

Τέλος, γιατί δεν αναζητήθηκε άλλου τύπου συμβιβασμός με την Κοινότητα Εκάλης και ακολουθήθηκε για άλλη μια φορά η οδός των τροπολογιών; Η Κοινότητα Εκάλης είχε προσβάλει στο Διοικητικό Εφετείο την οικοδομική άδεια και ζήτησε την ακύρωσή της. Αιτιολογία η παράνομη χρήση γης σε αντίθεση με ό,τι προβλέπει το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της περιοχής. Το Διοικητικό Εφετείο απέρριψε την προσφυγή της Κοινότητας με την 250/2002 απόφαση, αλλά το ΣτΕ (με τη 2900/2003 απόφασή του) την δικαίωσε και ακύρωσε ως παράνομη την οικοδομική άδεια. Το σχέδιο κατασκευής της ξενοδοχειακής μονάδας «διά της πλαγίας οδού» ολοκληρώθηκε με την απόφαση της υπουργού ΠΕΧΩΔΕ στις 26 Ιανουαρίου με την οποία χορηγήθηκε «άδεια αποπεράτωσης επισκευών του ξενοδοχείου AA τάξης επί της Λεωφόρου Θησέως 103 O.T. 32 στην Εκάλη». Τώρα τρέχουν…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή