ΠΑΣΟΚ: Θέλουν επιστροφή στο ασφαλιστικό ’90 – ’93

ΠΑΣΟΚ: Θέλουν επιστροφή στο ασφαλιστικό ’90 – ’93

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αμήχανο εμφανίσθηκε το κυβερνητικό επιτελείο μετά την ανακοίνωση του οικονομικού προγράμματος της Ν.Δ. Σε μία προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, ο υπουργός Οικονομίας κ. N. Χριστοδουλάκης έκανε λόγο για επανάληψη προτάσεων που υφίστανται στη «χάρτα σύγκλισης». O ίδιος επιχείρησε να ανακαλέσει στη μνήμη την περίοδο της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι εξαγγελίες είναι κακέκτυπο της εποχής εκείνης. Μάλιστα, ανέφερε ειρωνικά ότι οι μόνες «νεωτερικότητες» είναι ότι θα επιστρέψουμε στο ασφαλιστικό σύστημα της περιοδου 1990 – 93 και στα αποτυχημένα μοντέλα αποκρατικοποιήσεων.

Αντίθετα, ευλόγησε τα γένεια του για τις «ουσιαστικές» αποκρατικοποιήσεις και μετοχοποιήσεις που έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα, ενώ αναφερόμενος στο πρόγραμμα της Ν.Δ., τόνισε ότι πουθενά δεν γίνονται αναφορές για τις θέσεις απασχόλησης παρά μόνον για την Ολυμπιακή Αεροπορία. Για τον OTE τόνισε ότι η Ν.Δ. έχει εμμονές από το ’93 που δεν τα κατάφερε, ενώ για τη ΔΕΗ ανέφερε ότι πρόκειται για το θετικότερο σημείο του προγράμματος. Συγκεκριμένα, είπε ότι η Ν.Δ. εγκαταλείπει τις παλιές θέσεις ανεδαφικής και αδιέξοδης κριτικής και αναγνωρίζει ότι το Δημόσιο θα πρέπει να διατηρήσει το 50% συν μία μετοχή. Ωστόσο, τόνισε ο κ. Χριστοδουλάκης, προβληματίζει η θέση για την επανεξέταση του δικαιώματος αγοράς εκ μέρους της ΔΕΗ του 30% της ΔΕΠΑ. Βέβαια, η Ν.Δ. δεν θα είχε λόγο σήμερα αν η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ που ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια είχε τελεσφορήσει.

Για τον ΟΣΕ ο κ. Χριστοδουλάκης είπε ότι η υιοθέτηση των θέσεων της E.E. από τη Ν.Δ. είναι λάθος, δεδομένου ότι έχουν αποτύχει στην Ευρώπη. H τραγική ειρωνεία είναι ότι χρειάστηκε να απαντήσει στο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, όταν ο ίδιος χρεώνεται την αναποτελεσματικότητα σειράς αποκρατικοποιήσεων μεγάλων επιχειρήσεων, όπως των ΕΛΠΕ, που πωλήθηκαν εκτός διαγωνισμού, και της ΔΕΠΑ, που ποτέ δεν ολοκληρώθηκε. Προβληματικές αποδείχθηκαν εξάλλου ιδιωτικοποιήσεις, όπως των Μεταλλείων Κασσάνδρας, που συνδέθηκαν με τη μεγαλύτερη ξένη επένδυση στην Ελλάδα και της Softex, ενώ αυτή των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά δείχνει να ακολουθεί την ίδια πορεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή