ΕΛΚ: Οχι στην ένταξη της Τουρκίας

ΕΛΚ: Οχι στην ένταξη της Τουρκίας

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αντίθεσή της στην προοπτική προσχώρησης της Τουρκίας στην E.E. τόνισε η ηγεσία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, το οποίο πραγματοποιεί από χθες το συνέδριό του στις Βρυξέλλες εν όψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου, με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου του και προέδρου της Ν.Δ., κ. K. Καραμανλή. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε πριν από την έναρξη του Συνεδρίου, ο Βέλγος πρόεδρος του ΕΛΚ Βίλφριντ Μάρτενς σημείωσε ότι πάγια θέση του σχηματισμού, ο οποίος κατέχει την πλειοψηφία των εδρών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, παραμένει η σύναψη μιας «ειδικής σχέσης» με την Τουρκία που θα αποφέρει κάποια αμοιβαία πλεονεκτήματα αλλά επ’ ουδενί θα ισοδυναμεί με ένταξη στην Ε.Ε.

Την αντίθεσή του στην προσχώρηση της Τουρκίας τόνισε άλλωστε και ο Γερμανός επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΕΛΚ, Χανς Γκερτ Πέτερινγκ, ενώ η πρόεδρος της γερμανικής Χριστιανοδημοκρατίας, Αντζελα Μέρκελ, δήλωσε ότι η Τουρκία δεν έχει θέση στην Ενωση αν μη τι άλλο λόγω της αποστάσεως που χωρίζει την οικονομία της από εκείνες της Ενωσης. H Μέρκελ τόνισε μάλιστα ότι επ’ ουδενί πρέπει να δοθούν άμεσα «υποσχέσεις» στην Αγκυρα, αναφερόμενη προφανώς στην απόφαση που έχει δεσμευθεί να λάβει η E.E. στο τέλος του έτους, για την έναρξη ή μη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.

Παρών στο συνέδριο αναμένεται να είναι και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ, ως εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης, ο οποίος είχε μάλιστα ζητήσει να συναντήσει αργά χθες το βράδυ τον κ. Καραμανλή, ενώ κατά την παραμονή του στις Βρυξέλλες θα συναντηθεί και με τον αρμόδιο για τη διεύρυνση της E.E., Γερμανό επίτροπο Γκίντερ Φερχόιγκεν, καθώς και τον εκπρόσωπο των «15» για την εξωτερική πολιτική Χαβιέ Σολάνα. Στο συνέδριο του ΕΛΚ, σημειώνεται, και συγκεκριμένα στη σημερινή δεύτερη ημέρα του, αναμένεται να παραστούν περίπου 700 σύνεδροι, μεταξύ των οποίων 13 εν ενεργεία πρωθυπουργοί και αντιπρόεδροι κυβερνήσεων, καθώς και οι αρχηγοί όλων των ευρωπαϊκών κομμάτων του χώρου. Στο συνέδριο αναμένεται να κυριαρχήσουν ζητήματα όπως η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η ανεργία και η θέση του ΕΛΚ ότι θα πρέπει ο επόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να προέρχεται από τις τάξεις του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή