Εθελοτυφλούν για το ασφαλιστικό

Εθελοτυφλούν για το ασφαλιστικό

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκτός προεκλογικής ατζέντας τέθηκε χθες το υπαρκτό και καταγεγραμμένο πρόβλημα του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας. Οι ευρύτατες αντιδράσεις που προκάλεσε η απλή αναφορά στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση της περιόδου ’90-’93 στο οικονομικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας -και οι οποίες υποδαυλίστηκαν από την κυβέρνηση, τα συνδικάτα και τα μέσα ενημέρωσης- άσκησαν ασφυκτική πίεση στην ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αποτέλεσμα ήταν ο πρόεδρος του κόμματος κ. K. Καραμανλής να προβεί σε διευκρινιστικές δηλώσεις για το περιεχόμενο του προγράμματος, στην ουσία όμως να κλείσει οποιαδήποτε προεκλογική συζήτηση για το μεγάλο διαρθρωτικό πρόβλημα του ασφαλιστικού, το οποίο απειλεί συνολικά την οικονομία της χώρας. Οσο όμως και αν ο πολιτικός διάλογος μετατοπίζεται πλέον στα επουσιώδη θέματα, που δεν ενοχλούν την κοινή γνώμη και δεν έχουν πολιτικό κόστος, η επόμενη κυβέρνηση, όποιο κόμμα και αν τη σχηματίσει, θα έρθει αντιμέτωπη με τη σκληρή πραγματικότητα και θα οδηγηθεί σε επώδυνες αποφάσεις, οι οποίες τότε θα έχουν πολύ μεγαλύτερο κόστος.

Ο κ. Καραμανλής, μετά τις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν και στο εσωτερικό του κόμματός του, δήλωσε ότι η Νέα Δημοκρατία δεν προτίθεται να αυξήσει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης ούτε τις εισφορές των ασφαλισμένων. Κατηγόρησε δε το ΠΑΣΟΚ για διαστρέβλωση των θέσεων της Νέας Δημοκρατίας, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση είναι «υπόλογη και κατηγορούμενη». Προσέφερε πάντως πλήρη κάλυψη στον γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού κ. Γ. Σουφλιά, ο οποίος προέβη επίσης σε διευκρινιστικές δηλώσεις, τονίζοντας ότι όσα έχουν αλλάξει με τους πρόσφατους νόμους για το ασφαλιστικό θα διατηρηθούν.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση έσπευσε να εκμεταλλευθεί την «επίμαχη» αναφορά του προγράμματος της Ν.Δ., επιχειρώντας προφανώς να καλύψει το «χαμένο έδαφος» μετά την υπόθεση Πάχτα. Τόσο ο πρωθυπουργός κ. K. Σημίτης όσο και ο υπουργός Εξωτερικών κ. Γ. Παπανδρέου υποστήριξαν ότι η Ν.Δ. προωθεί επώδυνα μέτρα, που οδηγούν σε αβεβαιότητα και κοινωνικές συγκρούσεις. Εξίσου έντονες ήταν οι αντιδράσεις και των συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή