Αμηχανία στο ΠΑΣΟΚ – Αναζητούν λύσεις με συνταγματολόγους

Αμηχανία στο ΠΑΣΟΚ – Αναζητούν λύσεις με συνταγματολόγους

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονότατο προβληματισμό και αμηχανία προκάλεσε στα ηγετικά κλιμάκια του ΠΑΣΟΚ η χθεσινή γνωστοποίηση της απόφασης της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, η οποία επί της ουσίας ακυρώνει τον σχεδιασμό του υπουργού Εξωτερικών κ. Γ. Παπανδρέου να αναδειχθεί στη θέση του προέδρου μέσω ψηφοφορίας στην οποία θα μετέχουν και μη μέλη του κυβερνώντος κόμματος, με σκεπτικό που σε πολύ μεγάλο βαθμό συμπίπτει με τα ερωτήματα τα οποία είχε εγείρει τις προηγούμενες ημέρες η «Κ».

Επισήμως, κύκλοι του κ. Γ. Παπανδρέου ανέφεραν πως θα αναμείνουν τη γνωστοποίηση της απόφασης προκειμένου να τοποθετηθούν και να καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις τους. Ομως, στο παρασκήνιο οι ζυμώσεις ήταν έντονες, καθώς είναι σαφές πως η απόφαση ουσιαστικά ακυρώνει όλον τον επικοινωνιακό σχεδιασμό του ΠΑΣΟΚ για το συνέδριο.

Ηδη εξ άλλου, χθες, ηγετικά στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη αναζητούσαν τρόπους αμφισβήτησης της «ετυμηγορίας» της Αρχής Προσωπικών Δεδομένων: Οπως σημείωναν, το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο να καταστρέψει, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας της ψηφοφορίας και την ανάδειξη του κ. Γ. Παπανδρέου στη θέση του προέδρου, τη «βάση δεδομένων» που θα δημιουργηθεί με τη δήλωση των στοιχείων ταυτότητας των μετεχόντων. Επίσης, ορισμένοι πρότειναν, προκειμένου να «παρακαμφθεί» η απόφαση της Αρχής, να δοθεί η δυνατότητα σε όσους επιθυμούν να μετάσχουν στην ψηφοφορία να εγγράφονται επί τόπου ως μέλη.

Παράλληλα, υψηλόβαθμα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη αμφισβητούσαν ευθέως το σκεπτικό της χθεσινής απόφασης. Οπως ανέφεραν, δεν είναι κατανοητό γιατί ιδιωτικές εταιρείες μπορούν να δημιουργήσουν βάσεις δεδομένων και δεν δικαιούται να πράξει το ίδιο ένα κόμμα. Επίσης, οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι με τη συμμετοχή τρίτων στη διαδικασία εκλογής προέδρου ενός κόμματος δεν παραβιάζεται το άρθρο του Συντάγματος περί ισότητας, καθώς με το ίδιο σκεπτικό δεν θα έπρεπε να δίδεται η δυνατότητα στους πολίτες να είναι μέλη κομματικών σχηματισμών. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, αναγνωρίζεται πως το ΠΑΣΟΚ δέχεται ένα ισχυρότατο πλήγμα σε μια περίοδο κατά την οποία μέσω του συνεδρίου επιχειρούσε να «κλείσει» την ψαλίδα που το χώριζε από τη Ν.Δ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή