Στο ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι υστερεί σε «ηγετικό προφίλ»

Στο ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι υστερεί σε «ηγετικό προφίλ»

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διιστάμενες απόψεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ προκάλεσε η προχθεσινή, πρώτη «εφ’ όλης της ύλης», συνέντευξη του υπουργού Εξωτερικών κ. Γ. Παπανδρέου στη NET, παρά το γεγονός ότι οι επιτελείς του εμφανίζονται ικανοποιημένοι από το πλαίσιο των θέσεων που παρουσίασε, αλλά κυρίως από τη συνολική του «εικόνα».

Υψηλόβαθμα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ σημειώνουν ως θετικό στοιχείο της προχθεσινής εμφάνισης του κ. Γ. Παπανδρέου ότι ο υπουργός Εξωτερικών έθεσε ως πρωταρχικό στόχο να επανεβεβαιώσει το προφίλ του ως πολιτικού «χαμηλών τόνων», που όμως θα επιχειρήσει μέσω ευρύτερων συναινέσεων ουσιαστικές ρήξεις. Επίσης, θετικά αποτιμήθηκε ότι ο υπουργός Εξωτερικών εμφανίσθηκε, βοηθούμενος και από τη διαδικασία, η οποία ίσχυε στη συνέντευξη, ως πολιτικός «έτοιμος να ακούσει τον πολίτη». Οπως ανέφεραν εξάλλου στενοί συνεργάτες του κ. Παπανδρέου βασική του επιδίωξη στη χθεσινή συνέντευξη ήταν να μεταφέρει στους τηλεθεατές το «κλίμα» διαλόγου που επικρατεί στις περιοδείες του στην επαρχία, όταν συνομιλεί με μικρά ακροατήρια.

Μειονεκτήματα

Ομως, άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ κατέγραψαν από την προχθεσινή του τηλεοπτική εμφάνιση και συγκεκριμένα μειονεκτήματα, τα οποία σημειώνουν πως θα πρέπει να αντιμετωπιστούν μέχρι τις τηλεοπτικές «μονομαχίες» που θα έχει ο κ. Γ. Παπανδρέου με τον πρόεδρο της N. Δ. κ. K. Καραμανλή. Συγκεκριμένα, στον κ. Παπανδρέου καταλογίζεται ότι εμφανίστηκε να υστερεί σε «ηγετικό προφίλ». Επίσης, σε ορισμένες ερωτήσεις -κυρίως για οικονομικής φύσεως θέματα- ο κ. Παπανδρέου λέγεται πως δημιούργησε την αίσθηση ότι δεν γνωρίζει επαρκώς τους φακέλους. Τέλος, ως «μείον» της προχθεσινής του συνέντευξης αναφέρεται η συχνή αναφορά του στις αλλαγές που επαγγέλλεται για το ΠΑΣΟΚ, και οι οποίες μόνο μερικώς ή καθόλου αφορούν την ελληνική κοινωνία, αλλά και η επίκληση της συμμετοχικής δημοκρατίας ως μοχλού για την αντιμετώπιση ενός ευρέος φάσματος ετερόκλητων προβλημάτων.

Πάντως, το επιτελείο του κ. Γ. Παπανδρέου εκφράζει ικανοποίηση, εκτός των άλλων, και για το υψηλό ποσοστό τηλεθέασης που είχε η τηλεοπτική συνέντευξη του υπουργού Εξωτερικών. Οι ίδιες πηγές πρόσθεταν πως ενθαρρυντικές για τον κ. Παπανδρέου είναι και οι πρώτες ενδείξεις από ειδική δημοσκόπηση που διεξάγεται για λογαριασμό της Χαριλάου Τρικούπη με αντικείμενο την απήχηση της συνέντευξης.

Τα θέματα

Κατά τη διάρκεια της προχθεσινής τηλεοπτικής του εμφάνισης ο κ. Γ. Παπανδρέου ανέπτυξε τις απόψεις του για ένα ευρύτατο φάσμα θεμάτων. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εξωτερικών

– Δεσμεύθηκε ότι στα ηγετικά αξιώματα του ΠΑΣΟΚ θα αναδειχθεί και «νέο αίμα» και ζήτησε ισχυρή εντολή στην ψηφοφορία για την εκλογή του στη θέση του προέδου ώστε να προβεί σε τομές και ρήξεις και να ακυρώσει τους μηχανισμούς στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.

-Πρότεινε να ακολουθηθούν συναινετικές διαδικασίες κατά την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας την άνοιξη του 2005.

-Σχολίασε το φαινόμενο της διαπλοκής σημειώνοντας πως το «ξεκαθάρισμα» των μεταξύ τους ρόλων θα βοηθήσει όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, δηλαδή τα MME, τους επιχειρηματίες, αλλά και το κράτος.

– Δεσμεύθηκε, χωρίς όμως να αναφερθεί σε συγκεκριμένα ποσά, ότι η αύξηση των κρατικών εσόδων από την πάταξη της εισφοροδιαφυγής θα διατεθεί για την αύξηση των συντάξεων.

– Αφησε ανοικτό το ενδεχόμενο εξεταστικής επιτροπής για το Χρηματιστήριο, εάν υπάρχουν πραγματικά στοιχεία, ενώ όταν ρωτήθηκε για παλαιότερες δηλώσεις του περί ανόδου της Σοφοκλέους μετά τις εκλογές του 2000 σημείωσε πως «εάν έκανα λάθος το παραδέχομαι»

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή