Εκτακτη σύσκεψη για Κύπρο στην Αθήνα με Παπαδόπουλο

Εκτακτη σύσκεψη για Κύπρο στην Αθήνα με Παπαδόπουλο

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε έκτακτη σύσκεψη κορυφής μεθαύριο Δευτέρα στην Αθήνα, με τη συμμετοχή εκτός των άλλων του πρωθυπουργού κ. K. Σημίτη και του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. T. Παπαδόπουλου, θα εξεταστούν οι τελευταίες ραγδαίες εξελίξεις στο Κυπριακό, εν όψει της επανέναρξης των συνομιλιών στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών.

Εξελίξεις οι οποίες μετά την πρώτη αμηχανία, προκαλούν πλέον και εκνευρισμό στην τουρκική πλευρά, εξαιτίας κυρίως της απροθυμίας του κ. Ντενκτάς να αποδεχθεί τη νέα πρόσκληση του κ. Ανάν και να προσέλθει στο τραπέζι των συνομιλιών.

«Πέρα από τις κινήσεις εντυπωσιασμού, η θέση της τουρκικής πλευράς θα φανεί αυτήν την ώρα της αλήθειας, στις διαπραγματεύσεις», ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος χθες, εν όψει της μεταβάσεώς του στη Νέα Υόρκη, προκειμένου να αρχίσουν οι συνομιλίες στις 10 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του γ.γ. του OHE κ. K. Ανάν. Και προσθέτει ότι γι’ αυτό διατηρεί την επιφύλαξη πως ο νέος γύρος συνομιλιών πριν από την 1η Μαΐου δεν θα αποδώσει λύση, αλλά μπορεί να οδηγήσει μόνο στον επιμερισμό ευθυνών.

Βεβαίως, τόσο η Λευκωσία όσο και η Αθήνα (χθες, μάλιστα, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για τις εξελίξεις στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του κ. Σημίτη και με τη συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών κ. T. Γιαννίτση) επαναβεβαιώνουν την ετοιμότητά τους να συμμετάσχουν στη νέα αυτή προσπάθεια. Ορισμένες ενστάσεις υπάρχουν και καταγράφονται στο εσωτερικό της Κυπριακής Δημοκρατίας, κυρίως με αφορμή τόσο το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα που θέτει ο κ. Ανάν, όσο και με κάποιους από τους όρους του γ.γ. του OHE, ιδιαίτερα όσον αφορά την πρόθεσή του να συμπληρώσει εκείνος τα όποια κενά δημιουργηθούν στην πορεία των συνομιλιών, εξαιτίας πιθανών διαφωνιών των δύο πλευρών. Σχετικές δηλώσεις έκανε επί παραδείγματι, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ κ. B. Λυσσαρίδης.

Η επιστολή Ανάν

Στην επιστολή του, το περιεχόμενο της οποίας είδε χθες το φως της δημοσιότητας, ο κ. Ανάν μεταξύ άλλων κάνει λόγο για τη σύσταση ενός νέου, ελληνοκυπριακού/τουρκοκυπριακού κράτους με το όνομα «Ηνωμένη Δημοκρατία της Κύπρου».

Μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι «απρόθυμα» μεν πλην όμως αναγκαστικά ο ίδιος θα προβεί σε συμπλήρωση του σχεδίου, εκεί όπου οι δύο πλευρές δεν συμφωνήσουν: «Είναι εμφανώς επιθυμητό όπως το ολοκληρωμένο κείμενο θα προκύψει από τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των μερών μέχρι τις ημερομηνίες που καθορίζονται», αναφέρει συγκεκριμένα και συνεχίζει: «Ωστόσο, εάν αυτό δεν συμβεί μέχρι την 31η Μαρτίου, θα προβώ στις όποιες απαραίτητες εισηγήσεις για να συμπληρωθεί το κείμενο. Φυσικά θα προβώ σ’ αυτήν την ενέργεια με τη μέγιστη απροθυμία και πραγματικά ελπίζω ότι αυτή η προοπτική θα ωθήσει τα μέρη να προσεγγίσουν την προσπάθεια με την απαιτούμενη αποφασιστικότητα για την εμπρόθεσμη επίτευξη συναίνεσης».

Αναφερόμενος στον τρόπο της διαπραγμάτευσης, σημειώνει: «Κάθε ένα από τα μέρη θα μου καταθέσει μέχρι τις 12 Μαρτίου Σύνταγμα Συνιστώντος Κράτους που να είναι συνεπές με την Ιδρυτική Συμφωνία και το οποίο να περιλαμβάνει το ακόλουθο άρθρο: «(i) οι υιοθετηθέντες από το δημοψήφισμα νόμοι του συνιστώντος κράτους μαζί με την Ιδρυτική Συμφωνία και αυτό το Σύνταγμα, από την ημέρα ισχύος της Ιδρυτικής Συμφωνίας. (ii) Καμία πρόνοια σε οποιαδήποτε τέτοια νομοθεσία, η οποία είναι αντίθετη ή μη συμβατή με οποιαδήποτε πρόνοια της Ιδρυτικής Συμφωνίας ή αυτού του Συντάγματος δεν θα συνεχίσει να ισχύει. (iii) O όρος «τροποποίηση» συμπεριλαμβάνει τροποποίηση, προσαρμογή και ακύρωση και μια πρόνοια που να καθορίζει εκείνους τους νόμους που θα καταστούν νομοθεσίες του συνιστώντος κράτους τους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή