Και παιχνίδια στο X.A. με τις προμήθειες των Leopard

Και παιχνίδια στο X.A. με τις προμήθειες των Leopard

5' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα Leopard, ή ακριβέστερα εταιρείες που ενεπλάκησαν παρασκηνιακώς με τη σύμβαση «μαμούθ», ύψους 1,7 δισ. ευρώ των αρμάτων μάχης του ελληνικού Στρατού, «παρήλασαν» και από το ελληνικό Χρηματιστήριο! Εμφανίσθηκαν στη Σοφοκλέους, όπως και στην πολύκροτη υπόθεση της διεκδίκησης της μίζας των 60 εκατ. δολαρίων (ή 3% της αξίας της σύμβασης των αρμάτων μάχης) με τον εξωχώριο μανδύα τους. Πραγματοποίησαν συναλλαγές (αγοραπωλησίες μετοχών) μέσω των νομίμων εκπροσώπων τους, οι οποίοι όμως εμφανίζονται και στα δικόγραφα της αντιδικίας κατά τη διεκδίκηση της προμήθειας και τα ελληνικά Leopard. Οι χρηματιστηριακές τους πράξεις διεκπεραιώθηκαν μέσω της AXOAXE (που ανήκει στον όμιλο του κ. Θωμά Λιακουνάκου), ενώ οι επενδυτικές τους προτιμήσεις ήταν εντυπωσιακά επιλεκτικές! Επέλεξαν μετοχές της ΑΧΟΝ-Συμμετοχών της Eurome-dica, καθώς και του Διαγνωστικού – Θεραπευτικού Κέντρου K. I. Δανιηλίδης (που απορροφήθηκε από την Euromedica), δηλαδή προτίμησαν και πάλι μετοχές εταιρειών του κ. Θ. Λιακουνάκου.

Πιθανώς, μετείχαν και σε παίγνιο χειραγώγησης των τιμών των μετοχών αυτών κατά τη διάρκεια του 2001.

Ολα όσα προαναφέραμε προκύπτουν από επίσημα έγγραφα με σοβαρότερα αυτά της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η οποία παρενέβη προς την AXOAXE υποστηρίζοντας, αρχικώς, ότι συναλλαγές που πραγματοποίησε και εταιρεία εμπλεκόμενη με τα Leopard «παρουσιάζουν στοιχεία μεθοδεύσεων» και ότι «υπήρξαν ανορθόδοξες συναλλαγές μεταξύ συνδεδεμένων εταιρειών και προσώπων με τον όμιλο AXON». Για να καταλήξει, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στην εκτίμηση ότι «υπήρξαν στοιχεία μεθοδεύσεων που συνέβαλαν στην τεχνητή διαμόρφωση της τιμής και της εμπορευσιμότητας της μετοχής Δανιηλίδη».

«Κλειδί» η Ιnteraction

Είναι αναγκαίο να επισημανθεί ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, που στο παρελθόν (1999-2000) είχε επιδείξει μια δυσεξήγητη αβελτηρία, στη συγκεκριμένη περίπτωση παρενέβη, έχοντας προφανώς ερείσματα «παιγνίων» και παραβάσεων, έχοντας όμως και πλήρη άγνοια πως έχει μπει για τα καλά στα άδυτα των υπεράκτιων εταιρειών πίσω από τα Leopard.

Αλλωστε αν δεν είχαν προηγηθεί οι αποκαλύψεις, μετά την αντιδικία μεταξύ των εταιριών Evaston-IBOS και Krauss Μaffei-Wegma(κατασκευάστρια των αρμάτων μάχης) ουδείς θα εδύνατο να προχωρήσει… σε ταυτοποιήσεις.

Ας γίνουμε όμως πιο συγκεκριμένοι.

Μια από τις εταιρείες που επενδύει στο X.A., αλλά εμπλέκεται και με την υπόθεση των ελληνικών Leopard είναι η InteractioLimited.

H Ιnteractioεμφανίζεται στο κείμενο προσφυγής (7/2/2003) ενώπιον του Διαιητικού Δικαστηρίου Γενεύης, της Evasto που διεκδικεί τα 60 εκατ. δολάρια από τις εταιρείες IBOS και KMW, για τις υπηρεσίες «επιρροής (lobbing) στην ελληνική κυβέρνηση» που προσέφερε για την προτίμηση των αρμάτων μάχης της γερμανικής ΚΜW.

Εκεί η Ιnteractioμνημονεύεται ως εταιρεία που λειτουργεί κάτω από τους νόμους της Λιβερίας, η οποία κατά τη διάρκεια της «γκρίζας» σύμβασης (Evanston-IBOS) από τις διαγωνιστικές διαδικασίες που οδήγησαν στην παραγγελία των Leopard από το υπουργείο Εθνικής Αμύνης και πιστεύεται ότι είχε οικονομικές συναλλαγές με την AXON.

O κ. Peter JohColeridge, βρετανικής καταγωγής, μοιάζει να είναι πρόσωπο-κλειδί. Ηταν ο διευθυντής (nominee director) της IBOS και πιστεύεται ότι εκινείτο υπό τις άμεσες εντολές της KMW. Ωστόσο, ο ίδιος εμφανίζεται και ως μέλος του Δ.Σ. της Interaction, ενώ υπογράφει τον Ιούλιο του 2001 και αναγκαία έγγραφα για τη διεκπεραίωση χρηματιστηριακών συναλλαγών που απευθύνει στην AXOAXE, διαβεβαιώνοντας ότι «η εταιρεία δεν είναι εγκατεστημένη στην Ελλάδα».

Ομως, εκπρόσωποι της Ιnteractioκαι μάλιστα με ειδική εξουσιοδότηση είναι ο κ. Ιωάννης Μαντούβαλος, δικηγόρος και μέλος του Δ.Σ. της AXON. Αυτό προκύπτει και από το κείμενο προσφυγής της Εvansto(Μονακό), αλλά και από επιστολή του ιδίου (5/6/2001) προς την AXOAXE, στην οποία ο κ. Μαντούβαλος αναφέρεται ως «ο πληρεξούσιος δικηγόρος της Ιnteractioγια τις συναλλαγές της» (με την ΑΧΟΑΧΕ).

Ομως, το ζεύγος Peter και Sandra Coleridge το συναντάμε και στην εταιρεία Transat, που είναι Consultant και εταιρεία δημοσίων σχέσεων. Ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 1995 διοικείται από το ζεύγος P. και S. Coleridge και οι πελάτες της βρίσκονται στη Γερμανία και στη Ρωσία.

Η IBOS (κατά της οποίας εστράφη η Εvanstoζητώντας τα μεσιτικά για το lobbing των Leopard) διοικείται από την Transat Maritime SAM με έδρα το Μονακό. H πρώτη δε θεωρείται ως «εκτελεστικός βραχίονας» της γερμανικής κατασκευάστριας των Leopard, της KMW, εντός της οποίας πιθανώς ενσωματώθηκαν και τα συμφέροντα του «ενδιάμεσου» κ. Θ. Λιακουνάκου.

Η Interaction, λοιπόν, που είναι για τα καλά μπλεγμένη στο κουβάρι των εξωχώριων που αντιδίκησαν για τη μεγάλη προμήθεια επί της ελληνικής σύμβασης των αρμάτων μάχης, επένδυσε και στο ελληνικό Χρηματιστήριο.

Σειρά παραβάσεων

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εντόπισε τις συναλλαγές της (μεταξύ και πολλών άλλων), εστιάζοντας το εδιαφέρον της σε αυτές της περιόδου 25/7/2001-3/8/2001 ως προς τη μετοχή ΔΑΝΙΗΛΙΔΗ και ζήτησε εξηγήσεις από την AXOAXE με το υπ’ αριθμόν έγραφο 3310/4-12-2002. Αγνωστο παραμένει αν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς απεδέχθη τις εξηγήσεις της AXOAXE ή αν προέβη στην επιβολή προστίμου.

Ομως, ακολούθησε και δεύτερη παρέμβαση της Επιτροπής Κεφαλαιγοράς στις 13/1/2003, καθώς έπειτα από έλεγχο της AXOAXE διαπιστώνεται πληθώρια παραλείψεων για τις οποίες προειδοποιεί ότι θα επιβάλει κυρώσεις.

Στο έγγραφο της 13ης Ιανουαρίου 2003 (αρ. πρωτοκόλλου 136) η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς διαπιστώνει παραβάσεις που έγιναν κατά την αγορά μετοχών από την AXOAXE για λογαριασμό της Ιnteractioκατά τα διαστήματα από 1-8-2001 μέχρι 21-8-2001 και από 19-9-2001 έως 3-10-2001.

Οπως προκύπτει από τα επίσημα έγγραφα ο χρηματιστηριακός κωδικός της λιβεριανής Ιnteractioμε αριθμό 35387 που εκινείτο μέσω της AXOAXE ήταν ιδιαίτερα ενεργός από τον Ιούλιο μέχρι τον Νοέμβριο του 2001. Επιπλέον, η ίδια εταιρεία από τον Ιούνιο του 2002 μέχρι τον Νοέμβριο του ιδίου έτους φαίνεται να έχει πραγματοποιήσει μόνο πωλήσεις μετοχών της ΑΧΟκαι της Εuromedica.

Ποιοι, πράγματι, έκαναν τις συναλλαγές αυτές; Ποιοι ωφελήθηκαν; Συναρτώνται και αυτές με τον υπό εξέλιξη διαγωνισμό για τα άρματα μάχης;

Αυτά τα ερωτήματα εγείρονται εύλογα αν συνδυαστούν με δύο «ορόσημα» της μακράς διαγωνιστικής διαδικασίας που προηγήθηκε της ανάθεσης της παραγγελίας των αρμάτων μάχης στην KMW τον περασμένο Μάρτιο.

1) Το φθινόπωρο του 2001 πραγματοποιήθηκε ανασχηματισμός στο υπουργείο Εθνικής Αμύνης, ενώ ήδη ο σχετικός διαγωνισμός βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη.

2) Τον Μάρτιο του 2002 κατακυρώθηκε ο διαγωνισμός στην KMW και άρχισαν οι διαπραγματεύσεις για τη σύμβαση.

Οι εξωχώριες δραστηριότητες της Interaction, οι επενδυτικές της προτιμήσεις στο ελληνικό Χρηματιστήριο μεσούντος του διαγωνισμού για τα Leopard και η εν γένει εμπλοκή της με το project των αρμάτων μάχης απαιτούν ενδελεχή έρευνα, από τους αρμοδίους.

Ηδη ο εισαγγελέας Πρωτοδικών κ. Δημήτριος Ασπρογέρακας που ερευνά τα πάντα γύρω από την καυτή αυτή προμήθεια των αρμάτων μάχης είναι και ο αρμοδιότερος να ψάξει και για τον ρόλο της Interaction. Οπως προκύπτει, η έρευνά του διευρύνεται μετά και το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel, το οποίο μπορεί να προκαλέσει και γερμανική εισαγγελική παρέμβαση.

Διπλή εισαγγελική παρέμβαση

Στο «μικροσκόπιο» της Δικαιοσύνης μπαίνουν δύο σημαντικές υποθέσεις.

Η πρώτη αφορά την πολυθρύλητη αγορά των αρμάτων μάχης «Λέοπαρντ» και τις προμήθειες που φέρεται ότι έλαβαν Ελληνες παράγοντες.

Χθες, η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου διαβίβασε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών κ. Δ. Ασπρογέρακα σχετικά δημοσιεύματα του περιοδικού «Σπίγκελ», σύμφωνα με τα οποία δόθηκε προμήθεια μάχης σε Ελληνες παράγοντες, για να προχωρήσει η αγορά των αρμάτων. O κ. Ασπρογέρακας, που διεξάγει από τον περασμένο Οκτώβριο έρευνα για την υπόθεση, θα ερευνήσει και θα συσχετίσει τα δημοσιεύματα με την ευρισκόμενη σε εξέλιξη δικογραφία.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες προκαταρκτική εξέταση θα διατάξει μεθαύριο, Δευτέρα, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Δ. Παπαγγελόπουλος, σχετικά με την πώληση μετοχών της Γενικής Τράπεζας στον γαλλικό όμιλο Societe Generale.

Είχε προηγηθεί αναφορά του βουλευτή της Ν.Δ. κ. Π. Καμένου (έχει καταθέσει και ανάλογη ερώτηση στη Βουλή), καθώς και αναφορές ενώσεων αποστράτων αξιωματικών στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. H τελευταία διαβίβασε τις αναφορές και τα σχετικά έγγραφα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή