Τάση «επαναπατρισμού» των Αριστερών ψηφοφόρων

Τάση «επαναπατρισμού» των Αριστερών ψηφοφόρων

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα χαμόγελα, έπειτα από μια περίοδο έντονου προβληματισμού, αρχίζουν να ξανακάνουν την εμφάνισή τους στα επιτελεία των κομμάτων της Αριστεράς. Με συγκρατημένο τρόπο μεν, πλην όμως με μεγαλύτερη αισιοδοξία τώρα, το KKE και ο Συνασπισμός βλέπουν σιγά-σιγά να ανακάμπτουν. Και ο δρόμος τους προς τις κάλπες, χωρίς να χάνει τον ούτως ή άλλως υψηλό βαθμό δυσκολίας του, δείχνει στην κρίσιμη σημερινή συγκυρία να μην είναι γεμάτος μόνο με αγκάθια.

Αύξηση της συσπείρωσης

Καθοριστικό γι’ αυτή την εξέλιξη είναι το στοιχείο εκείνο το οποίο μαρτυρά μια -μπορεί όχι ακόμα θεαματική, αλλά σίγουρα αξιοπρόσεκτη- τάση αυξήσεως των ποσοστών συσπειρώσεως της εκλογικής βάσης τους. Γεγονός το οποίο ήδη «μεταφράζεται», όπως φαίνεται από τις δημοσκοπήσεις, σε τάση αυξήσεως και των εκλογικών ποσοστών, όπως τουλάχιστον αυτά αποτυπώνονται στις μετρήσεις της «πρόθεσης ψήφου».

Η συγκεκριμένη αυτή τροπή των πραγμάτων μοιάζει σημαντικότερη για την Κουμουνδούρου, καθώς είναι γνωστό ότι, αμέσως μετά τη δρομολόγηση των αλλαγών στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, κατεγράφησαν σημαντικότατες -έως και ασφυκτικές- πιέσεις στο κόμμα της ανανεωτικής Αριστεράς: Ψηφοφόροι του συγκεκριμένου πολιτικού χώρου έμοιαζαν μάλλον γοητευμένοι από αυτές τις αλλαγές και έδειχναν διατεθειμένοι να επιλέξουν το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ στις προσεχείς εκλογές.

Την ίδια στιγμή, και ενώ η περιρρέουσα ατμόσφαιρα δημιουργούσε την αίσθηση ότι με πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ τον κ. Παπανδρέου η διαφορά με τη Ν.Δ. θα μπορούσε να μειωθεί τόσο ώστε να μετατραπεί σε «ντέρμπι» η αναμέτρηση της 7ης Μαρτίου, ένα υπολογίσιμο ποσοστό αριστερών ψηφοφόρων έδωσε την εντύπωση ότι θα ψήφιζε το ΠΑΣΟΚ με την εντύπωση ότι «θα συνέβαλλαν αυτές οι ψήφοι στο να μην επιστρέψει στην εξουσία η Δεξιά».

Οσο οι μέρες περνούσαν, όμως, και το πολιτικό «παιχνίδι» έφυγε από τα πεδία των εντυπώσεων και της εικόνας, για να περάσει στην ανάλυση και την ουσία των πολιτικών προτάσεων, και εν μέσω ζητημάτων τα οποία κάθε άλλο παρά ήταν κολακευτικά για το κυβερνών κόμμα (όπως η υπόθεση της τροπολογίας Πάχτα), τα δεδομένα άλλαξαν. H «ψαλίδα» άρχισε ξανά να ανοίγει υπέρ της Ν.Δ. και αυτό είναι ένα στοιχείο το οποίο οι ηγεσίες των κομμάτων της Αριστεράς σκοπεύουν να αξιοποιήσουν στο μέγιστο: «Φαίνεται ήδη, και θα γίνεται ολοένα και περισσότερο φανερό, ότι οι αριστερές ψήφοι δεν αρκούν για να αλλάξουν την κατάσταση υπέρ του ΠΑΣΟΚ και έτσι σιγά-σιγά θα επιστρέψουν στη φυσιολογική τους κοίτη», λέγεται χαρακτηριστικά.

Πέραν των όποιων «στατιστικών» στοιχείων, τα οποία «παρέχονται» απλόχερα μέσω των δημοσκοπήσεων, οι ηγεσίες των κομμάτων της Αριστεράς ελπίζουν βάσιμα στον επαναπατρισμό των ψηφοφόρων τους και για μια σειρά άλλων ουσιαστικών λόγων.

Πρώτ’ από όλα, όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά, εισερχόμαστε για τα καλά πλέον στην περίοδο των μεγάλων «αποκαλύψεων: Τόσο των προγραμματικών θέσεων, όσο και της… ασάφειας του πολιτικού λόγου του «νέου ΠΑΣΟΚ», που θεωρείται ότι εκ των πραγμάτων είναι απωθητικές για έναν Αριστερό ψηφοφόρο.

Η πρόσκληση Θεοδωράκη

Κρίσιμη, επίσης, θεωρείται η ενεργοποίηση προσωπικοτήτων με ιδιαίτερη απήχηση στον κόσμο της Αριστεράς. O λόγος αφορά τον κ. M. Θεοδωράκη και τη δημόσια πρόσκλησή του -και από την «K»- για «αριστερή ψήφο». Οπως επίσης και τον δημόσιο διάλογο (μέσω συνεντεύξεων και επιστολών) τον οποίο είχε πριν από λίγα 24ωρα με τον επίτιμο πρόεδρο του KKE κ. Χαρ. Φλωράκη, σχετικά με την αναγκαιότητα υποστήριξης της Αριστεράς στις εκλογές. «Υπάρχει ρεύμα από τα δύο κόμματα προς την Αριστερά γενικώς και αυτό σημαίνει ότι οι προσπάθειές μας δεν πήγαν χαμένες», επισημαίνει ο κ. Θεοδωράκης, απευθυνόμενος στον ιστορικό ηγέτη του Κομμουνιστικού Κόμματος. Και τη διαπίστωσή του αυτή, έρχονται να επιβεβαιώσουν ευρήματα μετρήσεων της κοινής γνώμης, που φέρουν τα ποσοστά του KKE να φθάνουν στο 6,2% και του Συνασπισμού στο 2,9%…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή