Ν.Δ.: Πολύ γενικόλογο το πρόγραμμα ΠΑΣΟΚ

Ν.Δ.: Πολύ γενικόλογο το πρόγραμμα ΠΑΣΟΚ

3' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γενικόλογο, αόριστο, χωρίς συνοχή και νέες ιδέες προϊόν συρραφής παλαιότερων κειμένων και προτάσεων, αλλά και με έμμεσες πλην σαφείς παραδοχές -π.χ. την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, καθώς και την εισαγωγή της τουρκικής γλώσσας στα Γυμνάσια και τα Λύκεια- τις οποίες εάν πρότεινε η Ν.Δ. θα είχε ξεσπάσει σάλος, εμπεριέχει το νέο πρόγραμμα που παρουσίασε το ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με την πρώτη μελέτη της γραμματείας Πολιτικού Σχεδιασμου και προγράμματος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στο πνεύμα Πάχτα

Ταυτοχρόνως -προφανώς για να υπάρξει συνέχεια και συνέπεια με το παλαιό ΠΑΣΟΚ- βολεύονται μέσω του προγράμματος του κ. Γ. Παπανδρέου όλες οι περιπτώσεις Πάχτα που θα εμφανισθούν στο μέλλον με την επανάληψη διατάξεως νόμου που έχει ψηφίσει παλαιότερα η κυβέρνηση. Στη σελίδα 37-38 του προγράμματος προβλέπεται «H εξέλιξη του νόμου περί τουριστικών κατοικιών». Στόχος, αναφέρεται στο πρόγραμμα, είναι να δοθεί η δυνατότητα ανέγερσης τουριστικών κατοικιών προς πώληση σε ξενοδόχους που διαθέτουν τουριστικές μονάδες 4-5 αστέρων σε γήπεδα εκτός σχεδίου»…

Στο κυβερνητικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, κυριαρχούν δύο στοιχεία τα οποία απαντώνται και στις μέχρι σήμερα ομιλίες και εξαγγελίες του νέου προέδρου του κ. Γ. Παπανδρέου, (ως προς αυτό, όπως σχολίαζαν κύκλοι της Ρηγίλλης υπάρχει… πλήρης συνέπεια). Τα δύο αυτά στοιχεία είναι η προσπάθεια ωραιοποίησης των στόχων και επιδιώξεων σε ορισμένες περιπτώσεις και η συσκότιση των πραγματικών προθέσεων σε άλλες.

Με κυρίαρχο στόχο να μην βρεθεί το ΠΑΣΟΚ στο στόχαστρο γι’ αυτά που έχει στην πραγματικότητα σκοπό να πράξει, δημιουργήθηκε ένα «ανώδυνο» κυβερνητικό πρόγραμμα, τόσο αόριστο που να μην εμπεριέχει αιχμές και να μην θέτει ξεκάθαρα προβληματισμούς όσον αφορά ειδικά θέματα της δημόσιας ζωής, των οποίων οι λύσεις… προκάλεσαν στο αντίστοιχο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας.

Π.χ. στην σελίδα 13 του οικονομικου προγράμματος, αναφέρεται πως στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι: «H επιτάχυνση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων με έμφαση στον ανταγωνισμό και στις στρατηγικές συμμαχίες και έσοδα από 1 έως και 2% του ΑΕΠ κάθε χρόνο μέχρι το 2008». Σε αντίθεση με το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατιας δεν αναφέρεται πουθενά ούτε ποιες είναι οι επιχειρήσεις που θα αποκρατικοποιηθούν ούτε σε ποιες θα γίνουν «στρατηγικες συμμαχίες». Δεν υπάρχουν με άλλα λόγια σε αυτό το θέμα, όπως επισημαίνουν στη Ρηγίλλης, συγκεκριμένες προτάσεις, που θα προκαλούσαν τους εργαζόμενους στις υπό αποκρατικοποίηση επιχειρήσεις. Την απόλυτη αοριστία στον θέμα αυτό, αντικαθιστά η έμμεση παραδοχή για την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, στην σελιδα 62 του προγράμματος όπου αναφέρεται συγκεκριμένα: «Διάλογος με τους εργαζόμενους για την εθελουσία παράταση του ενεργού επαγγελματικού και εργασιακου βίου». Θέτει ουσιαστικά και ξεκάθαρα, θέμα αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Απλώς, η παράταση εργασίας μετατρέπεται στο πολύ έξυπνο και μακρόσυρτο «παράταση του ενεργού επαγγελματικού και εργασιακού βίου».

Παράταση όμως λαμβάνουν και ορισμένα θέματα που αφορούν την επίλυση των προβλημάτων των εργαζομένων που έχουν σχέση με την τσέπη τους. Ετσι, ενώ η μείωση των συντελεστών στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, τα οποία περιλαμβάνονται στη Χάρτα Σύγκλισης του κ. Σημίτη θα γινόταν σχεδόν αυτόματα, η μείωση του φορολογικού συντελεστή από 40 σε 35% για τα ίδια εισοδήματα (σελίδα 16) θα χρειαστεί λίγα χρόνια παραπάνω με το πρόγραμμα του κ. Γ. Παπανδρέου αφού θα πραγματοποιηθεί έως το 2008.

Απελευθέρωση αγοράς εργασίας

Οσον αφορά τις πραγματικές προθέσεις του ΠΑΣΟΚ στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων στον νευραλγικό χώρο της λειτουργίας των επιχειρήσεων, προβλέπεται η πλήρης απελευθέρωση της αγοράς εργασίας. Αυτό είναι το σαφές συμπέρασμα, σύμφωνα με την πρώτη μελέτη της γραμματείας Πολιτικού Σχεδιασμού και προγράμματος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που μπορεί να εξαχθεί σε οποιονδήποτε διαβάζει τη σελίδα 60 του οικονομικού προγράμματος. «O διάλογος αυτός, θα αναφέρεται και σε πιθανές μεταρρυθμίσεις που μπορεί να διευρύνουν το πεδίο επιλογών σε ό,τι αφορά τα ωράρια εργασίας και λειτουργίας των επιχειρήσεων, τη μερική απασχόληση και την ανάπτυξη τοποθέτησης εργαζομένων προσωρινής απασχόλησης».

Στα θέματα δωρεάν παιδείας, (σελίδα 78), τονίζεται ρητώς η δυνατότητα προμήθειας σχολικών βιβλίων από το ελεύθερο εμπόριο, ενώ προγραμματίζεται η εισαγωγή της τουρκικής γλώσσας ως γλώσσας επιλογής (προφανώς επιλέγουν οι μαθητές μεταξύ Αγγλικών, Γαλλικών και Τουρκικών) στα Γυμνάσια και Λύκεια της χώρας. «Δείγμα γραφής»…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή