«Φίλοι – μέλη» ψηφίζουν τον πρόεδρο

«Φίλοι – μέλη» ψηφίζουν τον πρόεδρο

3' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην επί της ουσίας παράκαμψη του υφιστάμενου νομικού πλαισίου και των σοβαροτάτων ερωτημάτων που ήγειρε η Επιτροπή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, κατέφυγε το ΠΑΣΟΚ προκειμένου να διασφαλίσει τη συμμετοχή στη σημερινή ψηφοφορία για την ανάδειξη του κ. Γ. Παπανδρέου στη θέση του προέδρου και των «φίλων» του κυβερνώντος κόμματος.

Η Χαριλάου Τρικούπη, παρά τα περί του αντιθέτου διακινούμενα τα τελευταία εικοσιτετράωρα, περί δήθεν «αυτόβουλης» προσφυγής της στην Ανεξάρτητη Αρχή στους αρχικούς σχεδιασμούς της, δεν προέβλεπε να θέσει προς εξέταση το ερώτημα, εάν η διαδικασία που είχε επιλέξει έθιγε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα. Αποφάσισε να το πράξει όταν, στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, το θέμα ετέθη από την «Κ».

Δεν το περίμεναν

Στο ΠΑΣΟΚ υπήρχε εξ άλλου η βεβαιότητα πως η απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής θα ήταν ευνοϊκή για το κυβερνών κόμμα: Είναι ενδεικτικό δε, ότι την περασμένη Πέμπτη το βράδυ, και ενώ τα δημοσιογραφικά γραφεία βοούσαν για την αρνητική για το ΠΑΣΟΚ εξέλιξη που προδιέγραφε η ετυμηγορία της επιτροπής, στη Χαριλάου Τρικούπη και στο επιτελείο του υπουργού Εξωτερικών ουδείς είχε αντιληφθεί τις εξελίξεις και πολύ περισσότερο τις συνταγματικές και πολιτικές παρενέργειες του όλου θέματος.

Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ κ. Μ. Χρυσοχοΐδης ενημερώθηκε για το περιεχόμενο της απόφασης αργά το βράδυ και, αφού τη γνωστοποίησε στον κ. Γ. Παπανδρέου, αρχικώς συνομίλησε επ’ αυτής με τον νομικό σύμβουλο του πρωθυπουργού, κ. Γ. Παπαδημητρίου. Εν συνεχεία, στα νέα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, στην οδό Μαυρομιχάλη, συνεκλήθη έκτακτη σύσκεψη με τη συμμετοχή του ιδίου του κ. Χρυσοχοΐδη, των στενών συνεργατών του κ. Παπανδρέου, κ. Χ. Παμπούκη και Π. Γερουλάνου, στην οποία εκλήθη και ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγ. Βενιζέλος. Επίσης, απόψεις για τον περαιτέρω χειρισμό του θέματος διατύπωσαν ο κ. Παπαδημητρίου και ο συνταγματολόγος και ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Δ. Τσάτσος.

Πέντε εκδοχές

Κατά τις σχετικές διαβουλεύσεις, το βράδυ της Πέμπτης και την Παρασκευή το πρωί, εξετάστηκαν πέντε διαφορετικές εκδοχές αντιμετώπισης του μείζονος θεσμικού προβλήματος που είχε ανακύψει:

Το ΠΑΣΟΚ να εγγράφει επί τόπου στους χώρους της ψηφοφορίας ως μέλη όσους «φίλους» του κόμματος προσέρχονταν στη σημερινή ψηφοφορία.

Να «ακυρωθεί» ο έως τότε σχεδιασμός του κ. Γ. Παπανδρέου και στη διαδικασία για την εκλογή του ως προέδρου να μετείχαν μόνο τα ενεργά μέλη.

Η Χαριλάου Τρικούπη να απαντούσε «πολιτικά» στην απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής και, αγνοώντας την αρνητική της γνωμοδότηση, να επέτρεπε στη σημερινή ψηφοφορία να μετάσχουν και μη-μέλη, όπως ακριβώς είχε εξαγγελθεί.

Το ΠΑΣΟΚ να πραγματοποιούσε μιαν «ανοιχτή» ψηφοφορία, χωρίς δηλαδή οι μετέχοντες να υποβάλουν τα στοιχεία ταυτότητάς τους, γεγονός που όμως το καθιστούσε πλήρως ευάλωτο σε καταγγελίες διπλοψηφίας.

Το συνέδριο να προχωρούσε στην τροποποίηση -την «ύστατη ώρα»- του καταστατικού, ώστε οι «φίλοι» του κόμματος να λογίζονται ως μέλη μόνο κατά την ώρα της σημερινής ψηφοφορίας.

Τι θα γίνει με το «αρχείο»

Παρά τα προφανή κενά της και την ευθεία παράκαμψη της απόφασης της Ανεξάρτητης Αρχής, τελικώς, όπως είναι γνωστό, με τη σύμφωνη γνώμη του κ. Παπανδρέου προκρίθηκε η τελευταία λύση, βάσει της οποίας από σήμερα στις 8 το πρωί έχει αρχίσει η διαδικασία ανάδειξης του νέου προέδρου. Ομως, παρά την επίσημη ρητορική του ΠΑΣΟΚ, πως μέσω της τροποποίησης του καταστατικού του συμμορφώθηκε με τις επιταγές της Ανεξάρτητης Αρχής, το έωλο της όλης διαδικασίας είναι σαφές: Χθες, επρόκειτο να υπάρξει ένας νέος κύκλος διαβουλεύσεων στη Χαριλάου Τρικούπη ώστε να αποφασιστεί ποια θα είναι η τύχη του αρχείου προσωπικών δεδομένων, που θα διαμορφωθεί από τους «φίλους» του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι από τις οκτώ το πρωί μέχρι τις επτά το απόγευμα «εξομοιώνονται» με τα μέλη του κυβερνώντος κόμματος. Επίσης, αποφασίσθηκε ο κ. Δ. Τσάτσος να μετάσχει στην Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, ώστε να υπάρξει άμεση απάντηση από έναν εκ των κορυφαίων συνταγματολόγων της χώρας σε περίπτωση αμφισβήτησης της διαδικασίας.

Η ψηφοφορία

Σε κάθε περίπτωση, και παρά το «θρίλερ» των προηγούμενων ημερών και τις ισχυρές ενστάσεις για τη συνταγματικότητα της όλης διαδικασίας, από το πρωί ο κ. Γ. Παπανδρέου ψηφίζεται σε περίπου 3.000 κάλπες που έχουν τοποθετηθεί σε δημοτικά καταστήματα, καφενεία και άλλους χώρους σε όλη τη χώρα, ως ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, με τα μέλη του και τους ενδιαφερόμενους «φίλους» να έχουν επίσης το δικαίωμα της επιλογής του λευκού και του άκυρου. Στα σημεία ψηφοφορίας έχουν εγκατασταθεί υπολογιστές με σύστημα oline, ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο διπλοψηφίας. Ενώ, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο σχεδιασμός του κ. Παπανδρέου προέβλεπε μια κοινή δήλωση με τον απερχόμενο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Κ. Σημίτη στη Χαριλάου Τρικούπη και, ενδεχομένως, μια «πολιτική δήλωση» έξω από την -με έντονο πολιτικό συμβολισμό- οικεία του στο Καστρί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή