Φεστιβάλ τέλος, τώρα είναι ώρα για την πολιτική

Φεστιβάλ τέλος, τώρα είναι ώρα για την πολιτική

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το «Φεστιβάλ Παπανδρέου» τελείωσε, οι πολύχρωμοι προβολείς έσβησαν και ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι πλέον υποχρεωμένος να ασχοληθεί ολίγον και με την πολιτική. Οσο και αν δεν θα του είναι ευχάριστη αυτή η ενασχόληση, η οποία δεν προσφέρεται σε λαμπερά «επικοινωνιακά» σόου, ο κ. Γ. Ανδρ. Παπανδρέου θα πρέπει τώρα να αξιοποιήσει κατά το δυνατόν την πρωτοφανούς εκτάσεως και εντάσεως πολιτική διαφήμιση που έγινε για την προβολή του, ως νέου και πολλά υποσχόμενου μοντέλου σύγχρονου πολιτικού ηγέτη.

«Χάπενινγκ»

Ενας κύκλος έκλεισε. Εκτιμώντας, ως γνωστόν, η «εντός των τειχών» ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος, προ μηνών, ότι υπό τον κ. Σημίτη το «σύστημά» της οδηγείται σε μια σκληρή εκλογική ήττα, προκάλεσε ένα δυνατό «χάπενινγκ», βγάζοντας στο κέντρο της πολιτικής σκηνής τον κ. Παπανδρέου ως τον κατάλληλο νέο ηγετικό πρόσωπο, που θα μπορούσε να «ξυπνήσει» το απογοητευμένο κόμμα. Τα γεγονότα είναι γνωστά. O φέρων το «βαρύ» ιστορικό πολιτικό όνομα νέος αρχηγός ηγήθηκε μιας μεγάλης κομματικής φιέστας, μέσω της οποίας κατέστη μέσα στο ΠΑΣΟΚ αδιαμφισβήτητος και πανίσχυρος ηγέτης. Το επιδιωκόμενο επετεύχθη. Και «επικοινωνιακώς» ο διάδοχος του κ. K. Σημίτη πέρασε στην οργανωμένη «βάση» του κόμματος την εικόνα του φορτωμένου με νέες μοντέρνες ιδέες φρέσκου πολιτικού, ο οποίος θα ανανεώσει «ριζικά» το ΠΑΣΟΚ, επιχειρώντας «ρήξεις», επικεφαλής δυνάμεως η οποία επιθυμεί να επιβάλει μια «ηθική επανάσταση» στην πολιτική σκηνή.

Ο κύκλος αυτής της πολιτικής διαφήμισης έκλεισε, λοιπόν, την περασμένη Κυριακή. H «εικόνα», που ήθελε να περάσει στο κοινό η διαφημιστική ομάδα του κ. Παπανδρέου σ’ αυτήν τη φάση, είναι πλήρης. O νέος αρχηγός είπε, διαδεχόμενος τον κ. Σημίτη, πολλά νέα και ωραία. Στο εξής θα φανεί αν τα νέα του είναι ωραία και αν τα ωραία του είναι στ’ αλήθεια νέα.

Ερωτήματα

Ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι αναγκασμένος τώρα να καταβάλει μια προσπάθεια για να αποδείξει ότι μπορεί πράγματι να ανταποκριθεί στα καθήκοντα Πολιτικού ηγέτη. Τα «μιντιακά» προσόντα του κρίθηκαν. Στο εξής δεν θα κρίνεται παρά ο πολιτικός του λόγος. Και εδώ τα ερωτήματα είναι πολλά, δεδομένου ότι στην πρώτη απόπειρά του να εκφραστεί πολιτικά (στην τηλεόραση NET) λίγες ημέρες πριν από το «Συνέδριο», απέτυχε, εντυπωσιάζοντας με την πολύ χαμηλή επίδοσή του, φίλους και αντιπάλους.

Αρχίζει λοιπόν ένας πολύ δύσκολος μήνας για τον «ανατροπέα» κ. Γ. A. Παπανδρέου. Πρέπει σε εξαιρετικά σύντομο διάστημα να γράψει κάτι πολιτικά ουσιαστικό στη σελίδα, που κατά τον αντίπαλό του κ. K. Καραμανλή, είναι ακόμη «λευκή», πρέπει να αποδείξει ότι διαθέτει ένα ηγετικό πρόσωπο ικανό να πορεύεται στο εξής, χωρίς να του είναι απολύτως απαραίτητη η δυνατή διαφήμιση και η πλούσια στήριξη των φιλικών του MME, πρέπει να αποδείξει ότι εκτός από αδιαμφισβητήτως «συμπαθής», μπορεί να χειρίζεται με προοπτικές επιτυχίας τα σοβαρά προβλήματα, που σήμερα βασανίζουν τη χώρα.

Ο,τι ήταν να εισπράξει ο νέος αρχηγός, επιβραβευόμενος για την «απλότητά» του, τα ζεστά του χαμόγελα και το «νεανικό» του «λουκ», το εισέπραξε και το αποθήκευσε προεκλογικώς. Από εδώ και πέρα θα πρέπει να πυκνώσει, όσο θα το μπορεί, ο κ. Παπανδρέου τον πολιτικό λόγο του, που είναι έως τώρα εξαιρετικά αραιός και επαρκής μόνο για πανηγυρικές κομματικές εκδηλώσεις.

Ο αντίπαλος

Απέναντί του έχει τώρα ο κ. Παπανδρέου έναν καλά «διαβασμένο» αντίπαλο, τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κώστα Καραμανλή, ο οποίος είναι επίσης «νεανικός» και βεβαίως φέρει και αυτός ένα «βαρύ» πολιτικό όνομα. Επιπλέον, ο πρόεδρος της Ν.Δ. χειρίζεται πολύ καλά τα Ελληνικά, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στο σημείο αυτό με τον νέο αρχηγό του ΠΑΣΟΚ.

Στο νέο κύκλο που άνοιξε, λοιπόν, μετά την προχθεσινή εορταστική «μάχη της κάλπης», το «Παιδί της Αλλαγής» έχει μπροστά του πολλή δουλειά. H «βάση» του κόμματός του είναι μεν σήμερα ανακουφισμένη από το ότι έχει ξεφύγει απ’ την «μαυρίλα», στην οποία την είχε υποχρεώσει η «εκσυγχρονιστική» ηγεσία Σημίτη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αύριο δεν θα ζητάει από το νέο αρχηγό την παραγωγή μιας κάποιας πολιτικής…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή