Πανηγυρικά και ομόψυχα η διεύρυνση

Πανηγυρικά και ομόψυχα η διεύρυνση

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πνεύμα εθνικής ομοψυχίας, χωρίς όμως και να λείψουν τα ψήγματα των προεκλογικών διαφοροποιήσεων μεταξύ των δύο μονομάχων των επικείμενων εκλογών, των κ. K. Καραμανλή και Γ. Παπανδρέου, η ελληνική Βουλή κύρωσε χθες το βράδυ τη συνθήκη προσχωρήσεως των δέκα νέων κρατών-μελών στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Φυσικά το Κυπριακό και η ένταξη της μεγαλονήσου ήταν που έδινε τον πανηγυρικό χαρακτήρα στη χθεσινή συνεδρίαση, με την οποία ολοκληρώνει το έργο της η παρούσα Βουλή. Παρόντες και εκπρόσωποι όλων των πολιτικών κομμάτων της Κύπρου, καθώς και οι πρέσβεις των υπό ένταξιν χωρών.

Κορυφαίο ιστορικό γεγονός χαρακτήρισαν όλες οι πτέρυγες την ένταξη της Κύπρου στην E.E., με εξαίρεση το KKE, που στάθηκε περισσότερο στις δυσμενείς συνθήκες που διανοίγονται από τη διεύρυνση της Ενώσεως και τον αντιενωσιακό του προσανατολισμό. O πρωθυπουργός, κ. K. Σημίτης, έκανε λόγο για σταθμό που ήταν αποτέλεσμα των σύντονων προσπαθειών των ελληνικών και των κυπριακών κυβερνήσεων που με συνέπεια και διαρκή προσπάθεια έφεραν αυτό το αποτέλεσμα. Αναφερόμενος στα προσκόμματα που δημιουργεί η Αγκυρα τόνισε ότι «η πράσινη γραμμή της Λευκωσίας χωρίζει την Αγκυρα από τις Βρυξέλλες» και ότι η όλη προσπάθεια που καλείται να επιδείξει για την επίλυση του Κυπριακού και τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων θα κριθεί τον Δεκέμβριο του 2004 για την προενταξιακή διαδικασία.

Ο κ. K. Καραμανλής

Ο κ. K. Καραμανλής αναφέρθηκε στις προσπάθειες που κατέβαλαν όλες οι πολιτικές δυνάμεις -κυβέρνηση και αντιπολίτευση- για να συμπράξουν στην ένταξη της Κύπρου, υπενθυμίζοντας πάντως ότι η Ν.Δ. ήταν εκείνη που άνοιξε το 1990 τον δρόμο της εντάξεως. O κ. Καραμανλής έσπευσε να εξάρει τον ρόλο του ιδρυτή της Ν.Δ. στην ένταξη της Ελλάδος στην Ευρώπη, αλλά και του Γιάννου Κρανιδιώτη στην υπόθεση της Κύπρου. Και ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα να ευοδωθούν οι διαπραγματεύσεις της N. Υόρκης για ενιαία ένταξη της Κύπρου την 1η Μαΐου, ενώ έσπευσε να εξαγγείλει ότι η «νέα διακυβέρνηση, πιστή στην αρχή της ισχυροποίησης της εθνικής ομοψυχίας θα προχωρήσει σε αναβάθμιση του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, ενώ θα ενεργοποιήσει το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όταν οι συγκυρίες το επιβάλουν.

Ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών κ. Γ. Παπανδρέου έκανε μακρά αναφορά στη θητεία του, επισημαίνοντας ότι η πολιτική του δέχθηκε άδικες επιθέσεις και ότι αν είχε υποχωρήσει σ’ αυτές, το Κυπριακό θα παρέμενε στην απομόνωση και δεν θα είχε υπάρξει η σημερινή κατάληξη. Υπογραμμίζοντας ότι ο ίδιος έκρινε πάντα ότι το 2004 θα ήταν μία κρίσιμη χρονιά που απαιτεί μια ισχυρή κυβέρνηση για να διευθετήσει το όλο θέμα του Κυπριακού, από το βήμα της Βουλής κάλεσε τους Τουρκοκυπρίους να συμβάλουν σε μία δίκαιη και βιώσιμη λύση για να συμπεριληφθούν και αυτοί στην ευρωπαϊκή οικογένεια, ενώ επανέλαβε ότι η Τουρκία θα πρέπει να επιδείξει σύνεση για να υπάρξει λύση του Κυπριακού και βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων για να προσδοκά στην Ευρώπη.

Η κ. Αλέκα Παπαρήγα έκρινε ότι ο χθεσινός διάλογος θα έπρεπε να είναι πιο ουσιαστικός και να αφορά περισσότερο τα προβλήματα της διεύρυνσης, ενώ έκρινε τις τοποθετήσεις των ηγετών του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. υπαγορευμένες από λόγους προσωπικής ή κομματικής αυτοπροβολής: «H υπόθεση δεν είναι τυλιγμένη σε ροζ σύννεφα», τόνισε, κρίνοντας ότι η ένταξη των δέκα έγινε με όρους πολύ χειρότερους από αυτούς που μπήκε η ίδια η Ελλάδα.

Ο κ. Νικ. Κωνσταντόπουλος χαρακτήρισε την ένταξη αναμφισβήτητα σημαντικό γεγονός, προσθέτοντας ότι όλοι θα πρέπει να συμβάλουν στην εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου στο σύνολο της Κύπρου. Εκρινε αναμενόμενη την προσπάθεια της Τουρκίας να εξουδετερώσει το θετικό για μας πλεονέκτημα, ενώ θέλει να μη χρεωθεί την άρνηση του διαλόγου μένοντας αμετάκλητη στις θέσεις της, καλώντας όλες τις δυνάμεις να προσέξουν πολύ τις πιέσεις που θα ασκήσουν οι ΗΠΑ και όσες ευρωπαϊκές δυνάμεις έχουν κοινή με την αμερικάνική πολιτική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή