Νεοφιλελεύθερη σφραγίδα στο ΠΑΣΟΚ

Νεοφιλελεύθερη σφραγίδα στο ΠΑΣΟΚ

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πλήρη αιφνιδιασμό, σύγχυση στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και αντιφατικές εκτιμήσεις για τον εκλογικό της αντίκτυπο προκάλεσε η χθεσινή γνωστοποίηση της συνεργασίας των κ. Στ. Μάνου και Ανδρ. Ανδριανόπουλου με το κυβερνών κόμμα. Οι κ. Μάνος και Ανδιανόπουλος, όπως αναφέρουν πληροφορίες, θα συνεργαστούν στην αναμέτρηση της 7ης Μαρτίου με το ΠΑΣΟΚ, διατηρώντας την πολιτική και ιδεολογική τους αυτονομία. Θεωρείται βέβαιο πως ένας τουλάχιστον εξ αυτών ή και οι δύο θα περιληφθούν στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, το οποίο θα δοθεί στη δημοσιότητα σήμερα ή αύριο. Εάν μετάσχουν και οι δύο, κάποιος θα παραιτηθεί στη συνέχεια για να«μετακομίσει» στo Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο κ. Παπανδρέου έσπευσε κατά την επίσκεψή του στην ΑΔΕΔΥ να χαιρετίσει τις χθεσινές εξελίξεις: «Θέλουμε το οξυγόνο των νέων προτάσεων και ιδεών. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο θέλουμε να έχουμε κοντά μας όλους τους ανήσυχους πολίτες και πολιτικούς», ανέφερε συγκεκριμένα ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Εξ άλλου, ο κ. Παπανδρέου είχε ουσιαστικά προαναγγείλει τη «συστράτευση» των κ. Μάνου και Ανδριανόπουλου από προχθές, όταν είχε απευθύνει πρόσκληση σε στελέχη «με φιλελεύθερες αντιλήψεις» να ενταχθούν στη λεγόμενη Δημοκρατική Παράταξη, καθώς η σχετική συμφωνία είχε επιτευχθεί ήδη από το περασμένο Σαββατοκύριακο και μετά μια σχετικά μακρά περίοδο παρασκηνιακών διαβουλεύσεων. Επισήμως, όλα τα κυβερνητικά στελέχη εξέφρασαν ικανοποίηση για την επιλογή των κ. Μάνου και Ανδριανόπουλου, υποστηρίζοντας πως αποδεικνύει τη διαχρονική ικανότητα του ΠΑΣΟΚ να πραγματοποιεί αμφίπλευρες διευρύνσεις. Ούτως ή άλλως, μεσούσης της προεκλογικής περιόδου και με δεδομένη την «ισχυρή εντολή» που έλαβε ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην ψηφοφορία της Κυριακής, ουδείς διανοείται να ασκήσει κριτική για τις επιλογές του.

Ομως, στο παρασκήνιο, πολλοί αμφισβητούν τη συγκεκριμένη επιλογή. Οπως αναφέρουν, είναι πολύ πιθανό η επιλογή του κ. Γ. Παπανδρέου να οδηγήσει, λόγω των γνωστών φιλελεύθερων αντιλήψεων των κ. Μάνου και Ανδριανόπουλου, στην απομάκρυνση ψηφοφόρων της Αριστεράς από το ΠΑΣΟΚ, αλλά και στην αποσυσπείρωση του ίδιου του κυβερνώντος κόμματος. Επίσης, πλέον ακυρώνεται η ρητορική της Χαριλάου Τρικούπη ότι η Ν.Δ. επιχειρεί να αντιμετωπίσει τα σημερινά προβλήματα με συνταγές του παρελθόντος. Πάντως, άλλα στελέχη χαρακτήριζαν επιτυχή τη χθεσινή κίνηση καθώς, όπως ανέφεραν, αποτελεί σαφές μήνυμα προς τις αγορές και τους κεντρώους ψηφοφόρους ότι ο κ. Γ. Παπανδρέου δεν πρόκειται να διολισθήσει σε «λαϊκίστικες» πολιτικές. Το συγκεκριμένο ακροατήριο -όπου συναντάται ο κύριος όγκος των αναποφάσιστων- αποτελεί στην παρούσα φάση προτεραιότητα για το νέο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Είναι εξ άλλου ενδεικτικό ότι μετά την προχθεσινή του επίσκεψη στα γραφεία του ΣΕΒ, ο κ. Παπανδρέου συναντάται σήμερα με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γκαργκάνα και την Εθνική Συνομοσπονδία Εμπορίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή