Σκηνικό έντονων πιέσεων από την Ουάσιγκτον

Σκηνικό έντονων πιέσεων από την Ουάσιγκτον

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σκηνικό αφόρητων πιέσεων προς το τρίγωνο Αθήνα – Λευκωσία – Αγκυρα, με πρωταγωνιστές τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Μεγ. Βρετανία, έχει διαμορφωθεί στο Κυπριακό προκειμένου να μην καταλήξουν σε αδιέξοδο οι συνομιλίες της Νέας Υόρκης για την επίτευξη συμφωνίας επίλυσης πριν από την 1η Μαΐου. Μετά την πρώτη άκαρπη συνάντηση του γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών κ. Κόφι Ανάν με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Τάσσο Παπαδόπουλο και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Ραούφ Ντενκτάς και εν όψει της χθεσινοβραδινής επανάληψης των συνομιλιών, ο διεθνής παράγοντας κινήθηκε έντονα και σε πολλά επίπεδα με στόχο να καμφθούν οι αντιδράσεις που σημειώνονται.

Στην Αθήνα, η οποία βρίσκεται σε διαρκή επαφή με την κυπριακή αντιπροσωπεία στη Νέα Υόρκη, οι εξελίξεις υποχρέωσαν τον πρωθυπουργό κ. K. Σημίτη να συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για το Κυπριακό με τη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών κ. Γ. Παπανδρέου και του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών κ. T. Γιαννίτση.

Νωρίτερα, τον κ. Γιαννίτση, ο οποίος σημειωτέον θα αναλάβει αύριο το υπουργείο μετά την παραίτηση του κ. Παπανδρέου, είχε επισκεφθεί ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα κ. Τόμας Μίλερ, αλλά και ο πρέσβης της M. Βρετανίας κ. Ντέιβιντ Μάντεν, κατόπιν σχετικών αιτημάτων τους.

Το αντικείμενο των συναντήσεων ήταν φυσικά οι εξελίξεις στο Κυπριακό, χωρίς ωστόσο να γίνουν γνωστές λεπτομέρειές τους πέραν του ενδιαφέροντος που επιδεικνύουν η Ουάσιγκτον και το Λονδίνο για την επίτευξη συμφωνίας.

Μετά το τέλος της σύσκεψης, που διήρκεσε δύο ώρες, ο κ. Παπανδρέου αρκέσθηκε να δηλώσει ότι «παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις» και πρόσθεσε ότι «είναι μία σημαντική στιγμή, είμαστε σε πολύ στενή συνεργασία με την κυπριακή κυβέρνηση και τον πρόεδρο Παπαδόπουλο, στον οποίο παρέχουμε την αμέριστη υποστήριξή μας».

Επαφές και διαβουλεύσεις

Ο κ. Γιαννίτσης ανέφερε ότι «είμαστε σε μια διαδικασία συνεχών επαφών και διαβουλεύσεων να δούμε πώς θα μπορέσουμε να φτάσουμε στο σημείο ώστε να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις».

Ανάλογες ήταν εν τω μεταξύ και οι πιέσεις που ασκήθηκαν στην Αγκυρα, οι οποίες μεταφέρονται ουσιαστικά προς τον κατοχικό ηγέτη κ. Ραούφ Ντενκτάς, καθώς είναι αυτός που προβάλλει τα σθεναρότερα εμπόδια για την επίτευξη συμφωνίας. Είναι ενδεικτικό ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός κ. Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν επιτέθηκε κατά της τουρκικής αντιπολίτευσης, η οποία επικρίνει την κυβέρνηση ότι «θέλει να ξεπουλήσει τη Βόρεια Κύπρο». «Το Κυπριακό απαιτεί επειγόντως λύση. Αν έχετε κάποια ιδέα για τον τρόπο με τον οποίο η Τουρκία μπορεί να λύσει τα προβλήματά της, τότε πείτε την(…) αλλά μην ανακατεύετε τα πράγματα μόνο για το πολιτικό σας συμφέρον».

Ο κ. Ερντογάν εξέφρασε την ελπίδα ότι «η νότια και η βόρεια Κύπρος θα συνεννοηθούν και θα υπάρξει συμφωνία» και είπε ότι «κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να καταλήξουμε σε μία δίκαιη και βιώσιμη λύση», καταλήγοντας ότι, αν και η άλλη πλευρά επιδείξει την ίδια στάση, τότε μπορούν να γίνουν σημαντικές πρόοδοι για την ειρήνη».

Την εκτίμηση, τέλος, ότι «οδεύουμε προς ένα αίσιο τέλος» έκανε νωρίς χθες το πρωί ο «υπουργός Εξωτερικών» του ψευδοκράτους και γιος του κατοχικού ηγέτη κ. Σερντάρ Ντενκτάς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή